Kevin108's 2000 XJ Build - Page 34 - JeepForum.com

Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #496 of 640 Old 10-09-2013, 08:20 AM Thread Starter
Kevin108
Registered User
2000 XJ Cherokee 
 
Join Date: Aug 2009
Location: Portsmouth
Posts: 3,951
I did some thinking last night and I've drawn a line with how much more I'm willing to do with this. Parts replacement and mods are fine but tracking down electrical gremlins on an aging wiring harness that was sub-par even when new is a fool's errand.

If this next fix doesn't turn out simple, I'm going to start looking for a cheap 98-99 to start moving parts to. Failing that, I'm going to start parting it out.

This thing has been more work than fun the entire time I've owned it. I'm just done trying to fix the impossible and for the pittance it's worth, it's certainly not worth paying a pro to fix it for me.


My build thread has pics again. http://www.jeepforum.com/forum/f177/kevin108s-2000-xj-build-867428/
Kevin108 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #497 of 640 Old 10-17-2013, 03:00 PM
Luke95
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Jun 2012
Location: Harwinton
Posts: 5,615
97-99 are the tits years! I love my 98!

I <3 rockrash

5.2 ZJ Pushing a dana 30 as far as it will go.
Luke95 is offline  
post #498 of 640 Old 10-21-2013, 11:40 AM Thread Starter
Kevin108
Registered User
2000 XJ Cherokee 
 
Join Date: Aug 2009
Location: Portsmouth
Posts: 3,951
The 97s had sketchy wiring issues from being the first year of the update.

My build thread has pics again. http://www.jeepforum.com/forum/f177/kevin108s-2000-xj-build-867428/
Kevin108 is offline  
post #499 of 640 Old 10-21-2013, 10:26 PM Thread Starter
Kevin108
Registered User
2000 XJ Cherokee 
 
Join Date: Aug 2009
Location: Portsmouth
Posts: 3,951
I bought some crappy saddle splices today and pulled the wire to temporarily reground the sensors. I located and spliced the pin 4 wire from the computer but then my wife had dinner ready and it got dark while we ate so I gave up for the night.

My build thread has pics again. http://www.jeepforum.com/forum/f177/kevin108s-2000-xj-build-867428/
Kevin108 is offline  
post #500 of 640 Old 10-22-2013, 06:01 AM
Luke95
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Jun 2012
Location: Harwinton
Posts: 5,615
Quote:
Originally Posted by Kevin108
I bought some crappy saddle splices today and pulled the wire to temporarily reground the sensors. I located and spliced the pin 4 wire from the computer but then my wife had dinner ready and it got dark while we ate so I gave up for the night.
98 2 door time.

I <3 rockrash

5.2 ZJ Pushing a dana 30 as far as it will go.
Luke95 is offline  
post #501 of 640 Old 10-22-2013, 07:35 AM Thread Starter
Kevin108
Registered User
2000 XJ Cherokee 
 
Join Date: Aug 2009
Location: Portsmouth
Posts: 3,951
Not a fan of 2-door anything.

My build thread has pics again. http://www.jeepforum.com/forum/f177/kevin108s-2000-xj-build-867428/
Kevin108 is offline  
post #502 of 640 Old 10-22-2013, 07:49 PM Thread Starter
Kevin108
Registered User
2000 XJ Cherokee 
 
Join Date: Aug 2009
Location: Portsmouth
Posts: 3,951
Tonight I installed the temporary jumpers mentioned in http://www.jeepforum.com/forum/f177/...l#post16604449 I can now rev past 3,000 rpm but my idle is still **** and it sounds like it's missing. I'm going to look around and see if I have a spare camshaft position sensor. I'm going to go for a lengthy test drive tomorrow and see how it behaves as my current testing has been limited to a short stretch of yard in front of my garage. This is because the number of beers it took me to get motivated to work on this thing left me in no condition to operate it on public roads.

My build thread has pics again. http://www.jeepforum.com/forum/f177/kevin108s-2000-xj-build-867428/
Kevin108 is offline  
post #503 of 640 Old 10-22-2013, 07:58 PM
VegasGT
Registered User
1988 MJ Comanche 
 
Join Date: Nov 2009
Location: Leitchfield, KY
Posts: 5,395
Quote:
Originally Posted by Kevin108 View Post
This is because the number of beers it took me to get motivated to work on this thing left me in no condition to operate it on public roads.
Totally sig-worthy material there.

Ive had times like that as well, electrical woes are the worst. Cant resolve them with a hammer like most other Jeep issues.

- '88 MJ Pioneer -
Build In Progress
- '04 Sierra Z71 Crew Cab -
Daily/TowPig
VegasGT is offline  
post #504 of 640 Old 10-23-2013, 07:11 PM
jordanread
Registered User
2000 XJ Cherokee 
 
Join Date: Mar 2013
Location: Colorado Springs
Posts: 40
Quote:
Originally Posted by VegasGT View Post
Totally sig-worthy material there.
I second that...
Kevin108, I remember that after you replaced your head, you mentioned that your camshaft got wobbly or something. I'm curious as to how you diagnosed it. I replaced my head (slowly, over the course of almost a year), but now I have a mysterious tick, and I'm hoping it's not what happened to you. I posted a video in my build thread, and was curious if you had any ideas...

To the destination, no matter where that happens to be, or what's in the way.


Boris
2000 XJ Sport - From stock to unstoppable.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(The fun)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(The write-ups)
jordanread is offline  
post #505 of 640 Old 10-27-2013, 01:00 AM Thread Starter
Kevin108
Registered User
2000 XJ Cherokee 
 
Join Date: Aug 2009
Location: Portsmouth
Posts: 3,951
Finally did my test drive. No change. Still need to swap the camshaft position sensor. Or just put it on Craigslist.

Jordan, no weird tick. Just the computer kept putting the engine in limp mode as it was shutting down misfiring cylinders.

My build thread has pics again. http://www.jeepforum.com/forum/f177/kevin108s-2000-xj-build-867428/
Kevin108 is offline  
post #506 of 640 Old 10-28-2013, 10:11 AM
jordanread
Registered User
2000 XJ Cherokee 
 
Join Date: Mar 2013
Location: Colorado Springs
Posts: 40
Quote:
Originally Posted by Kevin108 View Post
Jordan, no weird tick. Just the computer kept putting the engine in limp mode as it was shutting down misfiring cylinders.
Gotcha. That makes me feel a bit better about my tick. Thanks!!

To the destination, no matter where that happens to be, or what's in the way.


Boris
2000 XJ Sport - From stock to unstoppable.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(The fun)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(The write-ups)
jordanread is offline  
post #507 of 640 Old 12-01-2013, 11:26 PM Thread Starter
Kevin108
Registered User
2000 XJ Cherokee 
 
Join Date: Aug 2009
Location: Portsmouth
Posts: 3,951
What's blue and stupid and still has issues but is running right again?

I can't explain why what was wrong with it occurred. The gap on the #2 spark plug had completely closed causing a constant misfire and requisite rough idle. The computer then went into limp mode, causing my rev issue.

My build thread has pics again. http://www.jeepforum.com/forum/f177/kevin108s-2000-xj-build-867428/
Kevin108 is offline  
post #508 of 640 Old 12-02-2013, 06:50 AM
Luke95
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Jun 2012
Location: Harwinton
Posts: 5,615
That sounds like a plug error! Not jeeps fault their!

5.2 ZJ Pushing a dana 30 as far as it will go.
Luke95 is offline  
post #509 of 640 Old 12-02-2013, 07:57 PM Thread Starter
Kevin108
Registered User
2000 XJ Cherokee 
 
Join Date: Aug 2009
Location: Portsmouth
Posts: 3,951
That plug has been in the head since I replaced it a whole other engine ago.

My build thread has pics again. http://www.jeepforum.com/forum/f177/kevin108s-2000-xj-build-867428/
Kevin108 is offline  
post #510 of 640 Old 12-02-2013, 08:48 PM
Luke95
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Jun 2012
Location: Harwinton
Posts: 5,615
Quote:
Originally Posted by Kevin108
That plug has been in the head since I replaced it a whole other engine ago.
I guess. It's a coil pack jeep though. I think that makes a diff

5.2 ZJ Pushing a dana 30 as far as it will go.
Luke95 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
My 2000 XJ Build jdhughes XJ/MJ Cherokee Non-Technical Forum 160 11-14-2013 08:11 PM
2000 hawaiian xj build redhanded XJ Cherokee Technical Forum 47 04-30-2011 09:15 AM
my 2000 XJ Build Thread! BlueXJ00 XJ Cherokee Technical Forum 8 07-26-2009 03:05 PM
2000 XJ build up NoSoupFoYou XJ Cherokee Technical Forum 79 07-08-2008 12:39 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome