you know you drive a ZJ when... - Page 566 - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Grand Cherokee & Commander Forums > ZJ Grand Cherokee Forum > you know you drive a ZJ when...

The Original 3/8" Ruffstuff Diff Cover!Ruffstuff 3 Link Kit!The Ruffstuff Optima Battery Box!

Reply
Unread 09-07-2013, 02:08 PM   #8476
MustangFX93
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Oct 2012
Location: Lakeville, MN
Posts: 45
When you drive with the radio off because either

A: You love how your jeep sounds
or
B: You're listening for something to go wrong

MustangFX93 is offline   Reply With Quote
Unread 09-07-2013, 02:11 PM   #8477
Scopez
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Oct 2011
Location: Aiken, SC
Posts: 1,693
Quote:
Originally Posted by MustangFX93
When you drive with the radio off because either

A: You love how your jeep sounds
or
B: You're listening for something to go wrong
On my Road Trip yesterday, I had the radio down. I just had a feeling something might break, it was the road...
__________________
94 ZJ Laredo. 5.2 Crate engine. 6in JKS SA Lift. 33in Destination MTs. ARB Front Bumper.
Scopez is offline   Reply With Quote
Unread 09-07-2013, 03:39 PM   #8478
AnotherRedZj
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Feb 2012
Location: fort walton beach, fl
Posts: 1,610
Quote:
Originally Posted by comptiger5000 View Post
160 is honestly too cold for a modern engine. There's no reason to run it that cold in the first place, and second, it'll get a bit worse gas mileage and wear the cylinder walls faster due to them being colder.

What's the reason for wanting a 160 in the first place?
Probly shoulda mentioned it was for work, pulling a trailer all day every day up and down the coast.
Quote:
Originally Posted by dnuccio View Post

trying to get this damn thing to run cooler. helped a little, but its still hotter than id like it (around 220). only cooling system component i havent replaced yet is the fan clutch, gonna pick one up later today. if that doesnt do it, i dont know what will. its got a brand new 3 row all metal radiator, trans cooler bypassed into a large auxiliary cooler, new water pump, new rad cap (18lb), new hoses, and now a new thermostat. the 180 i had in it was only 2000 miles old.
Clutch probly shoulda been the first thing replaced!
__________________
5.2 crate - fourwheelcustoms 2.25 BB - 31x10.50 BFG at-ko's 249/242 swap - front drive shaft upgrade by driveshaftspecialistincorporated - jcr off-road front bumper - engo 12k lbs winch......
AnotherRedZj is offline   Reply With Quote
Unread 09-07-2013, 09:11 PM   #8479
Texsun
Registered User
1999 XJ Cherokee 
 
Join Date: Aug 2007
Location: Copperas Cove, TX
Posts: 2,622
when you can recline your seats and take a nap because it's so comfortable!
Texsun is offline   Reply With Quote
Unread 09-07-2013, 09:26 PM   #8480
Maine1994ZJ
Registered User
1993 ZJ 
 
Join Date: Feb 2013
Location: Phippsburg, Maine
Posts: 742
Quote:
Originally Posted by MustangFX93 View Post
When you drive with the radio off because either

A: You love how your jeep sounds
or
B: You're listening for something to go wrong
A! (glad it's not just me....)
__________________
'93 V8 ZJ Mountain Goat Edition.
Maine1994ZJ is offline   Reply With Quote
Unread 09-07-2013, 10:37 PM   #8481
dnuccio
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Jul 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 3,479
Quote:
Originally Posted by comptiger5000 View Post
Cooler t-stat won't fix that. If it's running 20* hotter than t-stat temp, the t-stat is already wide open, so something else is limiting its ability to stay cool. Bad fan clutch could definitely do it, so I'd replace that and see what happens.
replaced the clutch, still runs hot. got up to 230 on the freeway. i dont know what the **** else it could be. and check engine light came on, code 32, egr system malfunction. could that have something to do with it?
__________________
Reliability is relative
R.I.P. Ratmonkey
dnuccio is offline   Reply With Quote
Unread 09-08-2013, 04:42 AM   #8482
roughknight69
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Jun 2009
Location: Jamestown ny
Posts: 1,789
Quote:
Originally Posted by dnuccio

replaced the clutch, still runs hot. got up to 230 on the freeway. i dont know what the **** else it could be. and check engine light came on, code 32, egr system malfunction. could that have something to do with it?
You did replace the water pump right? What about completely flushing the old system. That was my problem.
__________________
Build thread [url]http://www.jeepforum.com/forum/f197/roughknight69s-95-zj-build-1319907/[/url]
roughknight69 is offline   Reply With Quote
Unread 09-08-2013, 07:33 AM   #8483
dnuccio
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Jul 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 3,479
Quote:
Originally Posted by roughknight69 View Post
You did replace the water pump right? What about completely flushing the old system. That was my problem.
in February, i replaced most of the cooling system. i put in a new radiator (single row chinese POS that killed my motor), new water pump, new 180* t stat, new stant rad cap, and new hoses. ever since then, it has always ran a little hotter than i want it.
funny thing is, before i did all that, it never ran hot. at all. the only reason i did all that was because the radiator had a very small leak at the bottom.
the temp never got above 210, even when i towed a 6000lb trailer in 95* desert heat.

i know it was running hot because of the single row rad, didnt have the cooling capacity. thats what killed my motor. after i rebuilt the top end, i put in this CSF 3 row, all metal. its the most heavy duty rad i could find.
__________________
Reliability is relative
R.I.P. Ratmonkey
dnuccio is offline   Reply With Quote
Unread 09-08-2013, 07:39 AM   #8484
comptiger5000
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Jan 2009
Location: Stamford, CT / Rochester, NY
Posts: 4,275
Have you taken an IR temp gun to the t-stat housing to confirm that the gauge is accurate? It's possible that it's reading hotter than it really is.
comptiger5000 is online now   Reply With Quote
Unread 09-08-2013, 12:04 PM   #8485
dnuccio
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Jul 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 3,479
Quote:
Originally Posted by comptiger5000 View Post
Have you taken an IR temp gun to the t-stat housing to confirm that the gauge is accurate? It's possible that it's reading hotter than it really is.
yes i have, both readings are within 2-3 degrees of each other
__________________
Reliability is relative
R.I.P. Ratmonkey
dnuccio is offline   Reply With Quote
Unread 09-08-2013, 01:27 PM   #8486
Scopez
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Oct 2011
Location: Aiken, SC
Posts: 1,693
Quote:
Originally Posted by dnuccio

yes i have, both readings are within 2-3 degrees of each other
My 96 has a standard fan clutch, the one on my dads 97 has a heavy duty one. It's constantly sounding like a jet engine when you nail the gas.

The 97 does run cooler than my 96. Both 5.2s
__________________
94 ZJ Laredo. 5.2 Crate engine. 6in JKS SA Lift. 33in Destination MTs. ARB Front Bumper.
Scopez is offline   Reply With Quote
Unread 09-08-2013, 02:04 PM   #8487
roughknight69
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Jun 2009
Location: Jamestown ny
Posts: 1,789
.
__________________
Build thread [url]http://www.jeepforum.com/forum/f197/roughknight69s-95-zj-build-1319907/[/url]
roughknight69 is offline   Reply With Quote
Unread 09-08-2013, 06:30 PM   #8488
dnuccio
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Jul 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 3,479
heres an idea

sometime right before i messed with the cooling system, i did the 703 injector swap. now according to zander21510's injector swap thread, the 703 injector flows 21.5lb/hr at 39psi. the stock 1995 5.2 injector flows 24.6lb/hr at 39psi. so im thinking that because the 703s flow less fuel, its running the engine leaner, thus causing my hot running condition. am i on the right track here?
__________________
Reliability is relative
R.I.P. Ratmonkey
dnuccio is offline   Reply With Quote
Unread 09-08-2013, 07:14 PM   #8489
Scopez
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Oct 2011
Location: Aiken, SC
Posts: 1,693
Quote:
Originally Posted by dnuccio
heres an idea

sometime right before i messed with the cooling system, i did the 703 injector swap. now according to zander21510's injector swap thread, the 703 injector flows 21.5lb/hr at 39psi. the stock 1995 5.2 injector flows 24.6lb/hr at 39psi. so im thinking that because the 703s flow less fuel, its running the engine leaner, thus causing my hot running condition. am i on the right track here?
Try your old injectors and see. Could be extremely possibly. Has your MPG changed any? If that fixes your problem, ill buy them injectors from ya.
__________________
94 ZJ Laredo. 5.2 Crate engine. 6in JKS SA Lift. 33in Destination MTs. ARB Front Bumper.
Scopez is offline   Reply With Quote
Unread 09-08-2013, 08:29 PM   #8490
dnuccio
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Jul 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 3,479
Quote:
Originally Posted by Scopez View Post
Try your old injectors and see. Could be extremely possibly. Has your MPG changed any? If that fixes your problem, ill buy them injectors from ya.
yeah im gonna put my old injectors back in and see. Gotta wait til next weekend though because I lost one of the old injectors and the only yard that has any 95s wont let you in unless your 18, so I have to go with my dad
__________________
Reliability is relative
R.I.P. Ratmonkey
dnuccio is offline   Reply With Quote




Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.