Won't Accelerate! - Page 2 - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Grand Cherokee & Commander Forums > ZJ Grand Cherokee Forum > Won't Accelerate!

Dan's Old as Dirt Birthday Sale!GEARSHADE Pocket Tops in stock and available at ROCKRIDGE Yukon Ultimate 35 axle kit for c/clip axles with Yukon Zip

Reply
Unread 07-18-2013, 11:38 AM   #16
dellis
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2013
Location: Vienna, VA
Posts: 313
Quote:
Originally Posted by sebian View Post
IIRC your OHM meter should be set to 20k ohm if available. And during the check, it should read "0" ohms, indicating that there is no resistance in the circuit. Double check your multimeter specs to make sure it will read open resistance like that.
We must be careful with understanding test procedures. I know that the terms "open resistance" or "no resistance on the meter" confuses a lot of people when they encounter it in making resistance measurements, but the interpretation above is not correct.

A good sensor will have open resistance, and not zero resistance. That is, the meter will show "no resistance" and should read "1.", flash digits, or show "OL" .... the OL stands for "Open Loop". If it reads O (zero) or some low resistance value, then the sensor has a short and should be replaced.

dellis is offline   Reply With Quote
Unread 07-18-2013, 01:54 PM   #17
trev52890
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Casa Grande, Arizona
Posts: 33
Rechecked cKs results are perfect. Could it be a bad torque converter or stator?
__________________
To Many Threads on How to get the dirt off your Jeep and Not enough threads on where to get the dirt on your Jeep!
trev52890 is offline   Reply With Quote
Unread 07-18-2013, 01:56 PM   #18
trev52890
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Casa Grande, Arizona
Posts: 33
trev52890 is offline   Reply With Quote
Unread 07-18-2013, 05:38 PM   #19
ZeeJay1997
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2008
Location: Sweet Home, Alabama
Posts: 6,232
Dont forget to check the fuel pressure
ZeeJay1997 is offline   Reply With Quote
Unread 07-21-2013, 07:56 PM   #20
trev52890
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Casa Grande, Arizona
Posts: 33
fuel pressure is good
__________________
To Many Threads on How to get the dirt off your Jeep and Not enough threads on where to get the dirt on your Jeep!
trev52890 is offline   Reply With Quote
Unread 07-22-2013, 01:27 PM   #21
trev52890
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Casa Grande, Arizona
Posts: 33
bump
__________________
To Many Threads on How to get the dirt off your Jeep and Not enough threads on where to get the dirt on your Jeep!
trev52890 is offline   Reply With Quote
Unread 07-22-2013, 01:41 PM   #22
Oldfrog
Web Wheeler
1997 ZJ 
 
Join Date: Feb 2008
Location: Louisiana/Texas
Posts: 3,645
If you want to check the Crank sensor...here is the correct procedure:
But if it isnt a genuine Mopar sensor, you're pizzing in the wind, cuz Jeeps hate aftermarket sensors.
https://www.youtube.com/watch?v=yp_kK6U8a64

I'm not sure that's the problem though. Have you pulled the codes ?...wait...nevermind, I re-read your post. No codes.

Open the distributor cap and check everything out, visually.
__________________
Cajun Recipes and Fishing tips

Words of wisdom, Posted by Zeejay:
"..it's not air, it is the opposite of air... suckage so to speak."

Stalling? Work through Zeejay's list
Oldfrog is offline   Reply With Quote
Unread 07-22-2013, 02:02 PM   #23
trev52890
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Casa Grande, Arizona
Posts: 33
crank sensor is checked/good distributor has new cap and rotor and is visually good
__________________
To Many Threads on How to get the dirt off your Jeep and Not enough threads on where to get the dirt on your Jeep!
trev52890 is offline   Reply With Quote
Unread 07-22-2013, 02:38 PM   #24
Oldfrog
Web Wheeler
1997 ZJ 
 
Join Date: Feb 2008
Location: Louisiana/Texas
Posts: 3,645
Is it a Mopar crank sensor?
__________________
Cajun Recipes and Fishing tips

Words of wisdom, Posted by Zeejay:
"..it's not air, it is the opposite of air... suckage so to speak."

Stalling? Work through Zeejay's list
Oldfrog is offline   Reply With Quote
Unread 07-22-2013, 02:40 PM   #25
Oldfrog
Web Wheeler
1997 ZJ 
 
Join Date: Feb 2008
Location: Louisiana/Texas
Posts: 3,645
Quote:
Originally Posted by trev52890 View Post
Cant be a bad tps because i can rev it in park to any rpm without it bogging. and throttle cable is fine.
FYI, mine did the same thing. Not saying for sure the TPS is your issue, just sharing what mine did.
__________________
Cajun Recipes and Fishing tips

Words of wisdom, Posted by Zeejay:
"..it's not air, it is the opposite of air... suckage so to speak."

Stalling? Work through Zeejay's list
Oldfrog is offline   Reply With Quote
Unread 07-22-2013, 02:59 PM   #26
trev52890
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Casa Grande, Arizona
Posts: 33
crank sensor is mopar tests fine. The tps is not the issue i have tested it 3 times, bought a new one, tested again, and drove with it unplugged and nothing changed
__________________
To Many Threads on How to get the dirt off your Jeep and Not enough threads on where to get the dirt on your Jeep!
trev52890 is offline   Reply With Quote
Unread 07-22-2013, 05:23 PM   #27
trev52890
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Casa Grande, Arizona
Posts: 33
Looks like it was the map sensor. the first few times i checked it it was out of range but only about a couple tenths of a volt, so i just wrote it off thinking it was fine. but it wasn't problem solved thanks for all your help guys
__________________
To Many Threads on How to get the dirt off your Jeep and Not enough threads on where to get the dirt on your Jeep!
trev52890 is offline   Reply With Quote
Unread 07-22-2013, 06:15 PM   #28
Oldfrog
Web Wheeler
1997 ZJ 
 
Join Date: Feb 2008
Location: Louisiana/Texas
Posts: 3,645
Good deal ! Hope that's it.
__________________
Cajun Recipes and Fishing tips

Words of wisdom, Posted by Zeejay:
"..it's not air, it is the opposite of air... suckage so to speak."

Stalling? Work through Zeejay's list
Oldfrog is offline   Reply With Quote
Unread 07-23-2013, 12:21 PM   #29
trev52890
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Casa Grande, Arizona
Posts: 33
Wasn't it, i lied. replaced it with a new map sensor and still the same thing. but yesterday when i unplugged the sensor completely it would run crappy but better and i could accelerate. could this mean pcm?
__________________
To Many Threads on How to get the dirt off your Jeep and Not enough threads on where to get the dirt on your Jeep!
trev52890 is offline   Reply With Quote
Unread 07-24-2013, 10:53 AM   #30
trev52890
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Casa Grande, Arizona
Posts: 33
Here is an update. Problem still persists. Dies and hesitates randomly but only while it is in drive. shifts fine. Sometimes it dies from putting it into drive and sometimes is dies when accelerating. It is always hesitating and won't accelerate past 30mph or so. New cks, map, tps, iac, and not duracrap. all electronics test fine and i have tested them 3+ times each. grounds are good. fuel pressure is good. vacuum lines are good. TB clean. I really need help on this one guys im stuck. I rebuilt the engine a couple weeks ago but thats not the problem because it was doing this before the rebuild. Please help me out.
__________________
To Many Threads on How to get the dirt off your Jeep and Not enough threads on where to get the dirt on your Jeep!
trev52890 is offline   Reply With Quote




Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.