Why has my gas mileage dropped so much since my intake plenum fix ? - JeepForum.com
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 17 Old 05-24-2013, 05:52 AM Thread Starter
Candymancan
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Virginia
Posts: 5,067
Why has my gas mileage dropped so much since my intake plenum fix ?

So why my gas mileage is so bad... Like I litterally can barely push 10mpg.... My overhead use to be soo easy to get 12-13mpg.. like easy easy.. Now i can barely push past 9.9mpg.. Its terrible... I also checked with the fill it up completetly method.. then drive and fill up and divide that by miles driven... and i was getting 10.6mpg.. I drove only 114 miles on HALF A TANK.. thats bad because from full to half is around 13-14 gallons and half to empty is 8-10 gallons.. Since I filled it up a few days ago i have driven only 60 miles and my gas tank has already used a quarter of a tank.. I can only drive 200 miles or so in the city on a tank now.. Something isnt right... I should be getting around 300 miles.. Not 200

Im not burning coolant, the level hasnt dropped in 700 miles, and my oil level has stayed the same as well hasnt dropped one bit... I did switch from Castrol GTX conventional oil to Valvoline Max Life synthetic blend... Could the oil switch be causing the gas mileage drop ? I doubt it.... Was burning oil actually giving me good gas mileage lol ?? Uhg I dont understand..... Or maybe I have leaky injectors now ? I did get brake cleaner on them when cleaning the intake manifold with the injectors still on it.. I doubt thats the reason... Or could it be ?? I dunno... Im just telling you guys something isnt right.... I have never gotten 9-10mpg on this Jeep in the 3 years I have owned it..

Its deff running so much better, more power, tailpipe is clean as a whistle now.. Usually after 700 miles i have already burned a quarter of a quart of oil.. My oil level is still right on the max line of the dipstick.. or slightly above it actually.. so im confused..


2013 6.2 V8 Camaro SS 30k
98 5.9 V8 ZJ 180k
98 4.0 I6 ZJ 240k
90 5.9 SJ Grand Wagoneer 110k
Candymancan is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 17 Old 05-24-2013, 06:04 AM
Scopez
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Oct 2011
Location: Aiken
Posts: 1,751
I average 10 in the city with my stock 5.2L since my Plenum fix.....but I do have 6 slightly leaking injectors.

I'm literally in the same boat with the 200miles a tank. If I run it on the interstate, I'll push 360miles to a tank.

94 ZJ Laredo. 5.2 Crate engine. 6in JKS SA Lift. 33in Destination MTs. ARB Front Bumper.
Scopez is offline  
post #3 of 17 Old 05-24-2013, 06:28 AM Thread Starter
Candymancan
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Virginia
Posts: 5,067
I also noticed when I park.. if i get in the Jeep the next day the gas in the tank isnt on the same mark i had it prior... its almost like something is leaking.. I dont remember it doing this before either

2013 6.2 V8 Camaro SS 30k
98 5.9 V8 ZJ 180k
98 4.0 I6 ZJ 240k
90 5.9 SJ Grand Wagoneer 110k
Candymancan is offline  
post #4 of 17 Old 05-24-2013, 06:37 AM
Scopez
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Oct 2011
Location: Aiken
Posts: 1,751
Quote:
Originally Posted by Candymancan View Post
I also noticed when I park.. if i get in the Jeep the next day the gas in the tank isnt on the same mark i had it prior... its almost like something is leaking.. I dont remember it doing this before either
All I see is that it drinks gas wayy too much.

94 ZJ Laredo. 5.2 Crate engine. 6in JKS SA Lift. 33in Destination MTs. ARB Front Bumper.
Scopez is offline  
post #5 of 17 Old 05-24-2013, 07:23 AM
a70eliminator
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Dec 2004
Location: Kent Ohio
Posts: 957
200 mi to a tank is right on with what I'm getting mix between city and rural.
I noticed the last tank went really fast only because I was charging my ac compressor along with some other troubleshooting that required the engine running all at 0 mpg!
a70eliminator is offline  
post #6 of 17 Old 05-24-2013, 08:40 AM
zj97ltd
Registered User
1993 ZJ 
 
Join Date: Apr 2013
Location: Cape Coral
Posts: 1,078
Definitely seems like something's out of whack. I'm almost completely stock and getting just under 13, mostly city driving.
zj97ltd is offline  
post #7 of 17 Old 05-24-2013, 08:46 AM Thread Starter
Candymancan
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Virginia
Posts: 5,067
i know there are going to be people saying its a 5.9 what do you expect... but liek is aid right after i did this plenum fix my gas mileage dropped alot

2013 6.2 V8 Camaro SS 30k
98 5.9 V8 ZJ 180k
98 4.0 I6 ZJ 240k
90 5.9 SJ Grand Wagoneer 110k
Candymancan is offline  
post #8 of 17 Old 05-24-2013, 11:01 AM
PolkaPower
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Aug 2011
Location: The Abyss
Posts: 19,250
Mine increased so check the injectors. I popped mine out still attached to the fuel rail the other day to check for leakers. I had my wife cycle the key to prime the pump to see if any leaked. I also put a long wooden dowel on each injector while it was running to listen to them.

How are your 02 sensors and cat?
PolkaPower is online now  
post #9 of 17 Old 05-24-2013, 01:02 PM
Jeeples
Moderator
 
Jeeples's Avatar
2000 WJ 
 
Join Date: Jul 2006
Location: forum/f310/
Posts: 6,452
Quote:
Originally Posted by PolkaPower View Post
Mine increased so check the injectors. I popped mine out still attached to the fuel rail the other day to check for leakers. I had my wife cycle the key to prime the pump to see if any leaked. I also put a long wooden dowel on each injector while it was running to listen to them.

How are your 02 sensors and cat?
x2

When I did my '703 swap, I tested all the injectors this way. You can also do quick and dirty leak down test by putting some paper towels under the injectors and let them sit for about an hour. If you come out and can see gas stains or smell it on the towels then you have an injector dripping.

I had one injector that was completely stuck open and would drain the fuel rail in about 90 seconds

Between the plenum fix and the '703 injectors, I've picked up about 2 MPG running around town, done by hand, and yes I fill up at the same gas pump everytime as well.

His: '00 WJ 4.7 Limited- Some stuff

Hers: '03 WJ 4.7 Laredo- Some more stuff

Build Thread

Quote:
Originally Posted by wjjeep19 View Post
It is what Jeeples has stated.
Jeeples is offline  
post #10 of 17 Old 05-24-2013, 02:02 PM
tirus89
Registered User
1993 ZJ 
 
Join Date: Sep 2007
Location: Seattle
Posts: 1,247
I get roughly 300 miles to a tank in mine. With a BB and 31 Cooper's AND the plenum fix. Seems something is outta wack...

//
tirus89 is offline  
post #11 of 17 Old 05-24-2013, 02:55 PM
9859limited
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: May 2011
Location: Woburn
Posts: 209
After my plenum fix I've gotten better mileage. (Provided I can keep the foot out of the gas cuz how she runs.)
9859limited is offline  
post #12 of 17 Old 05-27-2013, 01:15 PM Thread Starter
Candymancan
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Virginia
Posts: 5,067
Anyone have any idea's my gas mileage seems to be getting worse its now at like 9mpg..

2013 6.2 V8 Camaro SS 30k
98 5.9 V8 ZJ 180k
98 4.0 I6 ZJ 240k
90 5.9 SJ Grand Wagoneer 110k
Candymancan is offline  
post #13 of 17 Old 05-27-2013, 01:39 PM
StPaul59
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Mar 2013
Location: St Paul
Posts: 629
Quote:
Originally Posted by Candymancan View Post
I also noticed when I park.. if i get in the Jeep the next day the gas in the tank isnt on the same mark i had it prior... its almost like something is leaking.. I dont remember it doing this before either

Bad gas cap causing fuel to evaporate?
StPaul59 is offline  
post #14 of 17 Old 05-27-2013, 02:06 PM
StPaul59
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Mar 2013
Location: St Paul
Posts: 629
That hole in your evap line wont help either.
StPaul59 is offline  
post #15 of 17 Old 05-27-2013, 07:35 PM Thread Starter
Candymancan
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Virginia
Posts: 5,067
Yea I fixed that put a new hose on it, but that wasnt the issue.. as it was getting good gas mileage before the plenum fix.. then right after its getting bad gas mileage.. I disconnected my oil catch can on the pcv im wondering if that is causing it.. Gonna reset the PCM and see

2013 6.2 V8 Camaro SS 30k
98 5.9 V8 ZJ 180k
98 4.0 I6 ZJ 240k
90 5.9 SJ Grand Wagoneer 110k
Candymancan is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome