JeepForum.com

JeepForum.com (http://www.jeepforum.com/forum/)
-   ZJ Grand Cherokee Forum (http://www.jeepforum.com/forum/f13/)
-   -   Transmission whine (http://www.jeepforum.com/forum/f13/transmission-whine-1544257/)

KBUCK 07-02-2013 09:39 PM

Transmission whine
 
I have a 97 Grand Cherokee Limited 5.2L with a 42RE Transmission. So with a little explanation, I have a whine coming from the transmission near the bell housing. When this whine occurs the trans will quit pulling in any gear. I can turn off the ignition, re-start and pull back into gear and all is well for somewhere between 30 feet and 3 miles depending on the mood of the trans. It will eventually quit pulling all together. So after 5 used transmissions, removal of the check valve in the return line, 1 new complete solenoid kit with regulator, and sensors, a new torque convertor, a new pcm, completely ohmed trans wires and a new transmission relay, none of these actually helped anything, I can only get the transmission to last about a month then I have to replace it again. I have bought all the 42re's in my area now so I can't get anymore used. I honestly don't think the issue is with the trans but I cant be sure. I don't want to pay for a rebuild and have it fail in a month. Any ideas on what the cause may be. It sounds like a power steering pump low on fluid. I used ATF 4 synthetic fluid with new filters and seals on every transmission.

KBUCK 07-02-2013 09:41 PM

By the way I pulled the pump from one of the transmissions and the gasket and lip seal are good with no wear on the pump. The fluid is always clean and red with no metal or clutch debris in the pan after failure

KBUCK 07-04-2013 11:01 PM

I see I am getting several views but no replies so I must be the only one with this problem or more likely I am not the only one confused by this problem which does make me feel better. Not helping my wife's mood though since it is her everyday driver. Looks like I failed to mention that I also replaced the radiator and the auxiliary trans cooler out front as well. One weird thing though is that I had to replace the radiator due to the trans cooler in it breaking and putting coolant into my transmission. This happened after removal of the check valve in the return line so I wonder what could have caused the pressure to spike high enough to break the cooler, or was it just a bad radiator that was time to go.

exmilitary 07-05-2013 02:52 PM

You might want to check the thermastat if stuck closed it will cause a spike in temperature and thus causing the tranny to overheat.
Anytime a rad.is changed you should change the thermastat.
Have you pulled the plan to see if there is coolent in the tanny fluid? If no coolent in the tranny fluid were the lines flushed when the tranny was replaced? Coolent and clutch plates don't get along.

98ZJOKC 07-05-2013 03:11 PM

Does it whine while in Park? In Neutral? Does it increase at the same tempo with the engine revs or with the tire rotation?

KBUCK 07-05-2013 10:12 PM

exmilitary, the Jeep has never overheated but yes there was coolant in the trans fluid. This happened on the 5th transmission when the cooler broke. I flushed the system and replaced the filter and fluid. I actually didn't have the transmission issue at that point but it showed up a month later, however the other 4 transmissions did the same whine and no pull prior to the break in the trans mission cooler.
98ZJOKC, The only gear it does not whine in is park and yes the sound increases tempo with engine rpm's also increasing in loudness when the no pull occurs. When it quits pulling I shut off the engine immediately restart the engine pull the trans in gear and go some more but the whine is still there even then just not as prominent.

exmilitary 07-06-2013 06:19 AM

Kbuck: I dont know if you have access to a scan tool. Are you able to pull any codes with a scan tool when this problem occurs?
This might help.

ZeeJay1997 07-06-2013 08:24 AM

WHINE/NOISE RELATED TO ENGINE
SPEED
1. Fluid Level Low. 1. Add fluid and check for leaks.
2. Shift Cable Incorrect Routing. 2. Check shift cable for correct routing.
Should not touch engine or bell housing.

:dunno:

Also sounds like a bad torque convertor, I know you said you changed it already.

KBUCK 07-06-2013 08:46 AM

Fluid level dead on the full mark with no leaks ATF 4 synthetic. Also hauled the Jeep to a "transmission mechanic" and had the thing scanned. Don't remember the exact code but it was something to the effect of torque converter speed does not match engine rpm which was obvious since it wouldn't pull this from the same person who told me there was no pressure regulator or sensor in the trans even after I told him it was cause I had already replaced them once. That was the only code in it.

KBUCK 07-06-2013 09:01 AM

My wife thinks it is wiring pre PCM. I know this is a statement that will raise some eyebrows. She is sighting the fact that I already checked all the wires to the trans and replaced the PCM. She is sighting other issues in the past such as, headlights rapidly flashing off and on with a relay sound under the dash which has happened once while going down the road, this was kinda cool since every car we meet immediately pulled off the side of the road, also the VIC shorted and drained the battery till I unplugged it, the driver side mirror is stuck on dim feature, the overdrive switch kicked on by itself and wouldn't turn off for several days then went off by itself but this only happened once and on one of the previous transmissions, the transmission was stuck in low one time but I found that to be the kickdown lever covered in ice during an ice storm, car wash fixed that.

ZeeJay1997 07-06-2013 09:10 AM

there is no wiring that will cause it to quit pulling or make it whine. if the electronics fail, it will stay in 3rd when in drive and can be manually shifted.

Did you check the shift cable routing?

KBUCK 07-06-2013 09:14 AM

Just came in from checking. It doesn't touch the engine and is almost perfectly straight to the mount on the transmission. No kinks or anything like that and the only place I see it touch the trans is at the mount and linkage. I couldn't see any better way to route it either.

KBUCK 07-06-2013 09:17 AM

I bought a used transmission with a new overdrive unit in it yesterday. Can't put it in today but I will tomorrow. If I don't find the issue this time the only thing I know to do is trade it off and I really hate to do that. Does the BCM have any control what so ever for the transmission or even a part of the PCM associated with the trans?

KBUCK 07-06-2013 09:26 AM

I am stuck with the thought that I have a pressure issue. Blowing the cooler seems to be over pressure and happened with no whine occurring. The whine seems to be an under pressure/air type of sound. I believe the pump and torque converter build pressure and they seem fine. The lines are clear. the coolers are new. Would an after market filter cause any of these issues? I have used the same brand filter on every transmission so far and really don't think it is the issue but it is one of the parts that is common with every transmission so far. What would the pressure on the return line be and in what gear and what rpm.

ZeeJay1997 07-06-2013 09:30 AM

It is logical that the transmission has been eliminated as the cause of the problem and it's obviously something common to all of the installations.

Shift cable adjustment?

Your problem is not electrical. None of the solenoids will keep it from moving, only shifting.


The time now is 08:31 AM.

Powered by vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.