Transmission slips only in drive... - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 5 Old 06-22-2009, 12:46 AM Thread Starter
CMARJEEP
Registered User
 
CMARJEEP's Avatar
2001 WJ 
 
Join Date: Aug 2007
Location: Sacramento, CA
Posts: 2,672
Transmission slips only in drive...

My transmission just all of a sudden started acting weird. From a stop, when I step on the gas, it acts like a manual transmission with the clutch let out only half way. Its like the transmission isn't grabbing all the way or something. Once I get going a little faster, it will shift fine and doesn't have the problem. Another way to explain it is like the brakes are being applied a little or something is 'holding it back'.

Now, when I manually put it in 1st gear it acts completely normal and doesn't have the problem.

I'm thinking its something with the linkage possibly. Just wanted some ideas of what it might be before I take it in. Thanks.

CMARJEEP is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 06-22-2009, 12:09 PM
ratmonkey
R.I.P.
 
ratmonkey's Avatar
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,793
sounds like you don't have first gear. get it scanned, possibly tranny speed sensor related.

'97 zj 5.2, some stuff, some other suff, and some things that even work sometimes.

ratmonkey is offline  
post #3 of 5 Old 06-22-2009, 01:29 PM Thread Starter
CMARJEEP
Registered User
 
CMARJEEP's Avatar
2001 WJ 
 
Join Date: Aug 2007
Location: Sacramento, CA
Posts: 2,672
Quote:
Originally Posted by ratmonkey View Post
sounds like you don't have first gear. get it scanned, possibly tranny speed sensor related.
But I do because when I put it into the actual "1" position it drives just fine. But when I put it in drive it does the whole slipping thing.
CMARJEEP is offline  
post #4 of 5 Old 06-22-2009, 04:12 PM Thread Starter
CMARJEEP
Registered User
 
CMARJEEP's Avatar
2001 WJ 
 
Join Date: Aug 2007
Location: Sacramento, CA
Posts: 2,672
Took it in today. Ended up being the governor and transducer. The reason it felt like the brakes were being applied was because it was starting out in 3rd gear so it was bogging down. Cost $350 including fluid and filter change.
CMARJEEP is offline  
post #5 of 5 Old 06-22-2009, 05:55 PM
ratmonkey
R.I.P.
 
ratmonkey's Avatar
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,793
Quote:
Originally Posted by CMARJEEP View Post
But I do because when I put it into the actual "1" position it drives just fine. But when I put it in drive it does the whole slipping thing.
manual one uses different fluid pathways to engage first and second gear than in d.

'97 zj 5.2, some stuff, some other suff, and some things that even work sometimes.

ratmonkey is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
Transmission sometimes slips when going into Drive or reverse? crmaverick ZJ Grand Cherokee Forum 6 02-08-2012 01:00 PM
Transmission slips in Drive, but drives fine 2nd mobrien006 ZJ Grand Cherokee Forum 0 01-07-2010 11:08 PM
transmission slips macwig52 ZJ Grand Cherokee Forum 0 04-21-2009 08:10 PM
Transmission Slips Bocyfus ZJ Grand Cherokee Forum 12 01-27-2005 07:57 PM
What exactly is it when the transmission slips? Zeitgeist ZJ Grand Cherokee Forum 7 06-28-2004 02:09 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome