step X step cruise control diag - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Grand Cherokee & Commander Forums > ZJ Grand Cherokee Forum > step X step cruise control diag

Savvy Aluminum Gas Tank SkidFS: Jeep Fog Light LED Bulbs! Several Brightness Options! Stainless Steel Door Hinge Pins

Reply
Unread 07-05-2007, 09:20 PM   #1
IronManVa
SandSurfer
 
IronManVa's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Williamsburg Virginia
Posts: 1,249
step X step cruise control diag

I have searched away, anyone know a step to diagnose a cruise control?? any links to somtin??

just does not work, fuse is fine.. vacuum lines?? not sure where to look...

thanks

__________________
2004 Overland 4" KOR/IRO Long Arms
2004 Rubicon 6.5" RK X-Factor LA on 35" KM2s 488s Tom Woods & plenty of BTF Armor ORO U-Turn system
1995 Jeep Orvis 4.0 3" Rancho
www.jeeporvis.com ... www.jeepartist.com ... www.kmaoffroad.org Virginia Beach ... www.obxbreakers.comOff season Jeeper Deals
IronManVa is offline   Reply With Quote
Unread 07-05-2007, 11:28 PM   #2
Rubaiyat
Registered User
2001 WJ 
 
Join Date: Dec 2002
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 53
when my cruise control wasnt working correctly it turned out to be only a cracked vacuum line under the batery tray.
the same vacuum line problem had also been keeping my vents from changing direction

hope this helped
__________________
2001 Grand Cherokee
4.0L I-6 w/Selec-Trac and tow package
Brushguard, 235/70-16 Kumho Road Venture AT KL-78
Optima Red Top
Rubaiyat is offline   Reply With Quote
Unread 07-05-2007, 11:47 PM   #3
Upside
Registered User
2002 WJ 
 
Join Date: Dec 2004
Location: Irvine, CA
Posts: 808
My cruise is also in need of some diagnosis. On mine I pulled the vacuum line off of the actuator and could distinctly hear the vacuum release indicating there are no leaks in the system. The reservoir looked good when I pulled it out as well.

I then pressed the steering wheel switch to activate the cruise control system and measured 12V at the actuator harness. Sometimes it's the switch on the steering wheel that fails, not the case on this vehicle. I'm hoping to get my hands on a good actuator and see if it will fix the problem.

I think my cruise light in the dash is burned out too.
Upside is offline   Reply With Quote
Unread 07-06-2007, 02:07 PM   #4
IronManVa
SandSurfer
 
IronManVa's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Williamsburg Virginia
Posts: 1,249
my 95 Orvis never had a dashboard light. Asked the same week I bought it off the lot, they told me it did not come with it. My 94 ZJ did not have it either.
__________________
2004 Overland 4" KOR/IRO Long Arms
2004 Rubicon 6.5" RK X-Factor LA on 35" KM2s 488s Tom Woods & plenty of BTF Armor ORO U-Turn system
1995 Jeep Orvis 4.0 3" Rancho
www.jeeporvis.com ... www.jeepartist.com ... www.kmaoffroad.org Virginia Beach ... www.obxbreakers.comOff season Jeeper Deals
IronManVa is offline   Reply With Quote
Unread 11-17-2007, 01:02 PM   #5
Upside
Registered User
2002 WJ 
 
Join Date: Dec 2004
Location: Irvine, CA
Posts: 808
OK so I pulled out the cluster to confirm that a cruise light was not ever installed in my '93. I probably confused it with a '97 that I drove a long time ago.

I replaced the actuator and the cruise still doesn't work. My next guess is that the cruise control isn't getting the signal that the Jeep is above the cutoff speed. I'm going to check for the harness chaffing noted in a 1996 TSB. Maybe that's the issue?
Upside is offline   Reply With Quote
Unread 11-17-2007, 02:47 PM   #6
-Joe-
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Jan 2005
Location: Lexington, KY
Posts: 4,634
No light on cruise control.. I think it was a 96+ thing..

You sure the switch is working?



I noticed the other day my brake lights were staying on when i turned off the jeep, if it was sticking it could cause the cruise to not come on at all as well. It did this last time it got cold as well.. oh well
__________________
- Joe -

'95 Jeep Grand Cherokee Laredo I6 4.0L
242TC - Extreme Engineering 2" Front Lift/1.75" Rear Lift - ES9000 Shocks + JKS BPEs
Moog Cargo Control Springs
Magnaflow Converter - Dynomax Muffler
235/75/15 AT Uniroyal Liberator Tires
-Joe- is offline   Reply With Quote
Unread 11-17-2007, 07:05 PM   #7
Upside
Registered User
2002 WJ 
 
Join Date: Dec 2004
Location: Irvine, CA
Posts: 808
Yeah the light must have been a '96 and up thing. I have 12V at the actuator so I know the on/off switch is working. In fact tonight on my way home I was able to get the cruise to work for a maximum of 10 seconds or so. It only worked two or three times. I'm going to double check all of my vacuum lines and the wiring harness where it passes around the transmission.
Upside is offline   Reply With Quote
Unread 11-17-2007, 09:18 PM   #8
JayIV
Registered User
2004 WJ 
 
Join Date: Oct 2004
Location: Deland, FL
Posts: 2,477
We talkin bout your ZJ or WJ?
__________________
2004 Overland
JayIV is offline   Reply With Quote
Unread 11-17-2007, 10:13 PM   #9
Upside
Registered User
2002 WJ 
 
Join Date: Dec 2004
Location: Irvine, CA
Posts: 808
Good question. Are the systems similar? The WJ is still vacuum operated right?

I need to check my CC vacuum tomorrow. Unfortunately my dad had someone install an aftermarket keyless entry and it looks like a rats nest under the dash. There may be an issue with the installer tapping into the brake signal for the CC.
Upside is offline   Reply With Quote
Unread 11-18-2007, 11:38 AM   #10
JayIV
Registered User
2004 WJ 
 
Join Date: Oct 2004
Location: Deland, FL
Posts: 2,477
Dunno, thats why I asked. I know about WJ's CC system pretty well though, I had to diagnose my own at one point.
__________________
2004 Overland
JayIV is offline   Reply With Quote
Unread 11-18-2007, 12:29 PM   #11
CMARJEEP
Registered User
2001 WJ 
 
Join Date: Aug 2007
Location: Sacramento, CA
Posts: 2,672
with the wj's the the light is not on the dash its on the odometer.
__________________
www.norcaljeepers.co
CMARJEEP is offline   Reply With Quote
Unread 11-18-2007, 02:36 PM   #12
JayIV
Registered User
2004 WJ 
 
Join Date: Oct 2004
Location: Deland, FL
Posts: 2,477
ah, that may be a 99-02 thing. My light is left of the odometer in the cluster.
__________________
2004 Overland
JayIV is offline   Reply With Quote
Unread 11-18-2007, 02:42 PM   #13
Upside
Registered User
2002 WJ 
 
Join Date: Dec 2004
Location: Irvine, CA
Posts: 808
What ended up being the problem on your WJ?
Upside is offline   Reply With Quote
Reply
Thread Tools


Suggested Threads





Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.