Starting Issues/No Oil Pressure (Seafoam) - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Grand Cherokee & Commander Forums > ZJ Grand Cherokee Forum > Starting Issues/No Oil Pressure (Seafoam)

Ruffstuff Axle Simple Swap Kit!ROCK BOTTOM prices on LIFT KITS at Rockridge4wd!! WANT TO Introducing MONSTALINER™ UV Permanent DIY Roll On Bed Line

Reply
Unread 07-18-2013, 02:46 AM   #1
zRoxxah
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Apr 2013
Location: Tucson, Arizona
Posts: 176
Starting Issues/No Oil Pressure (Seafoam)

Alright so as most of you know from my 3 other threads, I seafoamed the ZJ. [Sorry about the flooding, I'm getting desperate] All went well except she stalled prematurely (to fast down the brake booster) and she died on the "victory drive." I didn't have oil pressure so I did a roadside oil change which didn't help anything. SO I changed my spark plugs which is adviced if your having post-seafoam issues. I just got done with that and she started up real nice and strong. And then my lamp hanging from the hood fell, shattered and upon impact the engine died LOL. I'm pretty sure that was pure coincidence since a lamp falling on the valve cover/alternator shouldn't do anything.

I tried to start her up again and she didn't turn over after the first few cranks so here I am. I still don't have oil pressure. And I cleared all the glass shards...lol

Seriously...what is going on here?



__________________
Matte Black '96 ZJ 4.0
IRO 3.5" Benchmark Lift, Bilstein 5100's, 31x10.5x15 Westlake SL369 A/T's, Moog Super Trail Boss SS, KOR Rad Support, Chopped-up Front Bumper
zRoxxah is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 07-18-2013, 02:54 AM   #2
zRoxxah
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Apr 2013
Location: Tucson, Arizona
Posts: 176
I also found this when changing my oil filter. I'm sure what it is but it looks broken. It sits right above the oil filter on the oil filter adapter.











__________________
Matte Black '96 ZJ 4.0
IRO 3.5" Benchmark Lift, Bilstein 5100's, 31x10.5x15 Westlake SL369 A/T's, Moog Super Trail Boss SS, KOR Rad Support, Chopped-up Front Bumper
zRoxxah is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 07-18-2013, 07:50 AM   #3
96zedjay
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Jun 2012
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 340
Thats your oil pressure sending unit. Explains the no oil pressure thing.
96zedjay is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 07-18-2013, 12:44 PM   #4
zRoxxah
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Apr 2013
Location: Tucson, Arizona
Posts: 176
Alright so I replaced the oil sending unit. Still no pressure. I should've know this since before I left the driveway to go on the victory lap I didn't have pressure. I'm going to drop the pan and clean the pick up line then see what happens.

Basically she starts sometimes, no oil pressure on the gauge and stalls about after 3-5 minutes. Fresh spark plugs and a full tank.
__________________
Matte Black '96 ZJ 4.0
IRO 3.5" Benchmark Lift, Bilstein 5100's, 31x10.5x15 Westlake SL369 A/T's, Moog Super Trail Boss SS, KOR Rad Support, Chopped-up Front Bumper
zRoxxah is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-02-2013, 07:05 PM   #5
djtricia
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2011
Location: Portage, MI
Posts: 33
No oil pressure/stalls

Quote:
Originally Posted by zRoxxah View Post
Alright so I replaced the oil sending unit. Still no pressure. I should've know this since before I left the driveway to go on the victory lap I didn't have pressure. I'm going to drop the pan and clean the pick up line then see what happens.

Basically she starts sometimes, no oil pressure on the gauge and stalls about after 3-5 minutes. Fresh spark plugs and a full tank.

Could it be that the fuel pump shuts off if there's no oil pressure?
djtricia is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-03-2013, 01:25 AM   #6
eagsc7
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Apr 2013
Location: Sweetwater Cyt, WY
Posts: 432
Quote:
Originally Posted by djtricia View Post
Could it be that the fuel pump shuts off if there's no oil pressure?
Nope. my sender was broken for a few months, and never had any issues. Check your spark plug wires to make sure they're in the right place(order). Also, Have you changed your Crankcase Position Sensor? If not, then change it out...
eagsc7 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-03-2013, 01:36 PM   #7
Muskitokid
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Aug 2012
Location: Farmington, Missouri
Posts: 109
I know you said new plugs, but are you getting good fire to them from the coil?
Muskitokid is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-03-2013, 02:23 PM   #8
Oldfrog
Web Wheeler
1997 ZJ 
 
Join Date: Feb 2008
Location: Louisiana/Texas
Posts: 4,227
Stalls after 3-5 minutes? Like when the temp gauge starts getting near the 210 mark?
If so, unplug your upstream o2 sensor. It will give you a check engine light...but see if it stalls with it unplugged. If not....replace it with an NTK brand sensor. Rockauto.com has them for about $32.

Otherwise, go thru Zeejays dirty dozen list.
__________________
Cajun Recipes and Fishing tips

Words of wisdom, Posted by Zeejay:
"..it's not air, it is the opposite of air... suckage so to speak."

Stalling? Work through Zeejay's list
Oldfrog is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.
Note: All free e-mails have been banned due to mis-use. (Yahoo, Gmail, Hotmail, etc.)
Don't have a non-free e-mail address? Click here for a solution: Manual Account Creation
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Thread Tools






Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.