Shuttering - JeepForum.com
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 33 Old 01-04-2014, 06:48 PM Thread Starter
tucsonzj
Registered User
2000 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jul 2012
Location: 42.127628
Posts: 2,857
Shuttering

So I've had a few suggestions and am trying to get as many minds as possible on this, so all help is appreciated.

So once the temp started to drop I suddenly got a rough idle and a really bad shutter when I'm driving above 40mph and it drops to ~1500rpms on the downshift (not really a specific rpm but runs between 1200 and 1800 or so). So I cleaned the IAC, idle is fixed (90%). But the shutter is still there. If it starts to shutter I can let off the throttle and then get on it again and it will go away, til it down shifts again and the process restarts. I recently started to notice i'm getting some harmonic vibes on the highway, but I had that slightly over the past few years so not sure if that's accompanying or escalating with this problem. So now for the random check engine light, codes 12 (batt disconnect, even tho it hasn't been disconnected, and 35? or whatever the EGR code is. I know my egr is messed up because last winter the check engine light came on, had it check out mechanic said the wires for the egr melted and fused together, but from the last 12 months i've had no issue with it and the check engine light isn't always on (comes on randomly, I turn off the jeep, turn on and light is gone, most days I never get a check engine light, only long drives or when it's freezing a** cold).

So far I've been recommended
-TPS
-Failing Torque Converted
-Engine/Tranny mounts

don't/can't really just go throwing parts at the jeep as I'm poor haha so any advice would be helpful. Thanks


His:00 TJ "Fiona" stuff/stuff/stuff
95 ZJ 3.5" w/242 swap-Sold
Hers: 15 JK Sahara-3" Teraflex
tucsonzj is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 33 Old 01-05-2014, 01:10 AM
JasonStebbins
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 3,138
You have my vote for torque converter issues.

When is the last time you changed the fluid/filter?

Poop
JasonStebbins is offline  
post #3 of 33 Old 01-05-2014, 05:26 AM Thread Starter
tucsonzj
Registered User
2000 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jul 2012
Location: 42.127628
Posts: 2,857
Quote:
Originally Posted by JasonStebbins View Post
You have my vote for torque converter issues.

When is the last time you changed the fluid/filter?
Not as long as I've had it. Which has been about a year and half or so

His:00 TJ "Fiona" stuff/stuff/stuff
95 ZJ 3.5" w/242 swap-Sold
Hers: 15 JK Sahara-3" Teraflex
tucsonzj is offline  
post #4 of 33 Old 01-05-2014, 09:34 AM
PolkaPower
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Aug 2011
Location: The Abyss
Posts: 19,247
Quote:
Originally Posted by tucsonzj View Post

Not as long as I've had it. Which has been about a year and half or so
Its better go by miles.
PolkaPower is offline  
post #5 of 33 Old 01-05-2014, 10:05 AM Thread Starter
tucsonzj
Registered User
2000 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jul 2012
Location: 42.127628
Posts: 2,857
Quote:
Originally Posted by PolkaPower View Post

Its better go by miles.
I've put about 22k on it

His:00 TJ "Fiona" stuff/stuff/stuff
95 ZJ 3.5" w/242 swap-Sold
Hers: 15 JK Sahara-3" Teraflex
tucsonzj is offline  
post #6 of 33 Old 01-05-2014, 10:16 AM
HighLonesome
Belief In All Things Jeep
 
HighLonesome's Avatar
1995 ZJ 
 
Join Date: Feb 2005
Location: New Mexico
Posts: 6,793
Solve the rough idle first. Baby steps.
At idle, tap on the IAC. If the motor stumbles or stalls the IAC is shot.
HighLonesome is online now  
post #7 of 33 Old 01-05-2014, 10:20 AM Thread Starter
tucsonzj
Registered User
2000 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jul 2012
Location: 42.127628
Posts: 2,857
Quote:
Originally Posted by HighLonesome View Post
Solve the rough idle first. Baby steps.
At idle, tap on the IAC. If the motor stumbles or stalls the IAC is shot.
Idle is pretty much fixed since I cleaned it. It's not perfect but Def not rough anymore. I'll tap on it later just to see if there's still an issue

His:00 TJ "Fiona" stuff/stuff/stuff
95 ZJ 3.5" w/242 swap-Sold
Hers: 15 JK Sahara-3" Teraflex
tucsonzj is offline  
post #8 of 33 Old 01-05-2014, 10:47 AM
Jcalloway
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Jan 2014
Location: Birmingham
Posts: 12
Bump for answers. Mine is doing exactly what yours is doing. I'm not jacking the post, just want to be able to find it. Don't know if it would help you, but I'm getting code 43 to.
Jcalloway is offline  
post #9 of 33 Old 01-05-2014, 12:04 PM
HighLonesome
Belief In All Things Jeep
 
HighLonesome's Avatar
1995 ZJ 
 
Join Date: Feb 2005
Location: New Mexico
Posts: 6,793
Quote:
Originally Posted by Jcalloway View Post
Bump for answers. Mine is doing exactly what yours is doing. I'm not jacking the post, just want to be able to find it. Don't know if it would help you, but I'm getting code 43 to.
http://www.allpar.com/fix/codes/faults/code-43.html

Could be coil, relay, ECM or wiring/connections throwing that code.
HighLonesome is online now  
post #10 of 33 Old 01-06-2014, 10:32 AM
Jcalloway
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Jan 2014
Location: Birmingham
Posts: 12
I changed out plugs and wires last night. Unhooked my battery for about 30 minutes. Hooked it back up. Cranked it up and it was running like a top. I drove it got up to 55 which is usually around 1500 rpms and it was smooth as silk. I was like heck yeah. Then about 5 miles of driving it started like this stop and go like the engine was cutting out or something. Old problem it was shaking. New problem it's like you keep randomly tapping the brake.
Jcalloway is offline  
post #11 of 33 Old 01-06-2014, 10:45 AM
JasonStebbins
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 3,138
Quote:
Originally Posted by Jcalloway View Post
I was like heck yeah.
That's a rare but great feeling.

Is it surging/stalling/sputtering? Lose power altogether or does it just seem like it's coughing?

Poop
JasonStebbins is offline  
post #12 of 33 Old 01-06-2014, 11:19 AM
Jcalloway
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Jan 2014
Location: Birmingham
Posts: 12
I would say losing power for a second at a time. Some times it's really fast in succession. Other times there is about a 3-4 second pause between them. It's like running out of gas I guess. But very fast. Literally feel like your riding a horse. But not shuttering. It was shuttering or shaking. Now it's just maybe stalling. It's not revving up.
Jcalloway is offline  
post #13 of 33 Old 01-06-2014, 11:38 AM Thread Starter
tucsonzj
Registered User
2000 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jul 2012
Location: 42.127628
Posts: 2,857
Quote:
Originally Posted by HighLonesome View Post
Solve the rough idle first. Baby steps.
At idle, tap on the IAC. If the motor stumbles or stalls the IAC is shot.
While running I tapped on the IAC and no change in the idle. Engine was warm. Noticed the motor is rocking pretty good (I think? never really noticed before) in the bay.

His:00 TJ "Fiona" stuff/stuff/stuff
95 ZJ 3.5" w/242 swap-Sold
Hers: 15 JK Sahara-3" Teraflex
tucsonzj is offline  
post #14 of 33 Old 01-06-2014, 11:55 AM
HighLonesome
Belief In All Things Jeep
 
HighLonesome's Avatar
1995 ZJ 
 
Join Date: Feb 2005
Location: New Mexico
Posts: 6,793
Quote:
Originally Posted by Jcalloway View Post
I would say losing power for a second at a time. Some times it's really fast in succession. Other times there is about a 3-4 second pause between them. It's like running out of gas I guess. But very fast. Literally feel like your riding a horse. But not shuttering. It was shuttering or shaking. Now it's just maybe stalling. It's not revving up.
Sounds electrical to me, but a guess. I would try another coil at this point. And swap out the ASD relay.
HighLonesome is online now  
post #15 of 33 Old 01-06-2014, 11:59 AM
HighLonesome
Belief In All Things Jeep
 
HighLonesome's Avatar
1995 ZJ 
 
Join Date: Feb 2005
Location: New Mexico
Posts: 6,793
Quote:
Originally Posted by tucsonzj View Post
While running I tapped on the IAC and no change in the idle. Engine was warm. Noticed the motor is rocking pretty good (I think? never really noticed before) in the bay.
Maybe like a miss. I'd check fuel pressure. Then plugs. All the free things
HighLonesome is online now  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome