serpentine belt wont go on zj 5.2 v8 - JeepForum.com
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 20 Old 07-06-2013, 08:51 PM Thread Starter
webhostingdesig
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 302
serpentine belt wont go on zj 5.2 v8

I just replaced the power steering bracket and now the serpentine belt wont go on like it did easily before. Now I'm looking for things that can be adjusted because the automatic belt tensioner wont move far enough to the right let the belt on.

Is there something that can be adjusted like a pulley or the alternator or AC?

webhostingdesig is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 20 Old 07-06-2013, 09:03 PM
WhiteOut
Web Wheeler
 
WhiteOut's Avatar
1998 ZJ 
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 8,205
Do you have it routed right? If it is the same belt that came off and you got the right pulley, it can't not go on.
WhiteOut is online now  
post #3 of 20 Old 07-06-2013, 09:13 PM Thread Starter
webhostingdesig
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 302
Does anyone know the proper length of the serpentine belt for the 5.2L V8?
webhostingdesig is offline  
post #4 of 20 Old 07-06-2013, 09:14 PM
WhiteOut
Web Wheeler
 
WhiteOut's Avatar
1998 ZJ 
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 8,205
Is it the same belt that you took off? Or did you get a new one?
WhiteOut is online now  
post #5 of 20 Old 07-06-2013, 09:14 PM Thread Starter
webhostingdesig
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 302
Quote:
Originally Posted by WhiteOut View Post
Do you have it routed right? If it is the same belt that came off and you got the right pulley, it can't not go on.
It's not the same belt, but before the power steering pump was broken so the pump was at an angle, essentially making the path less.

I will go compare the new belt to the old belt now, but do you know what the proper length is?
webhostingdesig is offline  
post #6 of 20 Old 07-06-2013, 09:22 PM Thread Starter
webhostingdesig
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 302
Same belt length as the old belt, but we couldn't get it to go on after we replaced the power steering pump mounting bracket and pulley. The pulley is the same width as the old pulley. The only thing that is different is that the power steering pump isn't at an angle anymore so its 1/2" to 1" long path of travel now.

I'll try it again later tonight or tomorrow.

I just want to make sure that there isn't anything else I can adjust because the belt went on so easy before we changed the mounting bracket. Is it possible that I put the power steering mounting bracket on upside down and therefore changed something?
webhostingdesig is offline  
post #7 of 20 Old 07-06-2013, 09:23 PM Thread Starter
webhostingdesig
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 302
Quote:
Originally Posted by WhiteOut View Post
Is it the same belt that you took off? Or did you get a new one?
I got a new one but I just checked and its the same length as the old belt. I'm kind of tired now so will revisit it a little later.

One thing I can think of is if its possible to bolt the bracket into the engine block upside down or sideways or is this pretty much impossible?
webhostingdesig is offline  
post #8 of 20 Old 07-06-2013, 09:40 PM Thread Starter
webhostingdesig
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 302
is it possible to put the power steering pump bracket on backwards or flipped over/inversed or wrong in anyway?
webhostingdesig is offline  
post #9 of 20 Old 07-06-2013, 10:02 PM
dnuccio
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Jul 2012
Location: Phoenix
Posts: 3,483
can you get the old belt on?

Reliability is relative
R.I.P. Ratmonkey
dnuccio is offline  
post #10 of 20 Old 07-07-2013, 09:48 AM
David97
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Wisconsin Dells
Posts: 468
Shot in the dark, but are you moving the idler pulley over enough to get the belt on? lol
David97 is offline  
post #11 of 20 Old 07-07-2013, 11:50 AM
AnotherRedZj
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Feb 2012
Location: fort walton beach
Posts: 2,342
Your info says you have a V8 4. Something.....? Which is it? If a V8, then check to make sure the tensioner is in the correct position. I believe they have to be lined up right, iirc. And like said you can put the mounting bracket on wrong.

If a "4.something"......then, get a V8!

96 ZJ sittin up 6" on 35's with 4:56's and a 12k winch. Cuz...why the hell not!?
AnotherRedZj is offline  
post #12 of 20 Old 07-07-2013, 12:49 PM
sebian
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Sep 2009
Location: Austin
Posts: 1,511
The problem I had when I did new PS pump and pulley was with the new aftermarket pulley. It would not seat all the way on the pump, causing an alignment issue. If this is your issue, you may need to find a different brand pump, or hit a junk yard for an oem pulley.

1995 ZJ 5.2L V8 318. 230,000 miles and still rollin.

List of parts not replaced yet:
...
sebian is offline  
post #13 of 20 Old 07-07-2013, 01:35 PM
kensnelling
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Nov 2012
Location: Broken Arrow
Posts: 622
Something I haven't seen mentioned yet, but did you get a new or used PS pump bracket? Were the casting numbers the same on both the new and the old? There were differences between 97/98 model bracket and earlier years. Different belts, too.

Ken
kensnelling is offline  
post #14 of 20 Old 07-07-2013, 02:00 PM Thread Starter
webhostingdesig
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 302
Thanks guys. I have a V8 5.2L 4x4 Laredo. Everything is lined up perfectly, the new pulley is perfectly in alignment, mounted correctly and is the correct size.

Can someone tell me how to tell if my power steering bracket is mounted incorrectly (upside down or inversed)?







webhostingdesig is offline  
post #15 of 20 Old 07-07-2013, 02:02 PM Thread Starter
webhostingdesig
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 302
Quote:
Originally Posted by kensnelling View Post
Something I haven't seen mentioned yet, but did you get a new or used PS pump bracket? Were the casting numbers the same on both the new and the old? There were differences between 97/98 model bracket and earlier years. Different belts, too.

Ken
I bought this one.
http://www.ebay.com/itm/200910119023...S:3160&vxp=mtr

Old bracket was destroyed into little pieces. How can I tell without taking everything apart again?
webhostingdesig is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome