Radiator issue 1997 - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 5 Old 06-18-2013, 10:29 AM Thread Starter
bigislandhikers
Registered User
1989 XJ Cherokee 
 
Join Date: Jun 2010
Location: Michigan
Posts: 158
Radiator issue 1997

Got a call from my daughter that she had a radiator hose blow off. When I got there the top hose had indeed come off. I noticed that the small raised ring on the inlet nozzle had snapped off cleanly. Seems like the clamp wasn't real tight either. I replace the hose and topped off the fluid.

Started up fine and I drove about 10 miles and it held together.

Am I looking at a new radiator or can it get by without this ring to hold the hose on? Maybe use two clamps instead of one?


Another question dealing with this. It was definitely low of fluid but the overflow container was at a normal level. Any guess why this would be?

Thanks
BIH

bigislandhikers is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 06-18-2013, 10:36 AM
PolkaPower
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Aug 2011
Location: The Abyss
Posts: 19,168
The overflow container rises and falls according to the motor temp. I would go ahead and replace the radiator. Even with 3 clamps on there it would worry me since that will leave you stranded. Also it appears that the plastic is weakened. It could happen again.
PolkaPower is offline  
post #3 of 5 Old 06-18-2013, 11:06 AM
OldManTan
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2013
Location: TWIN PEAKS
Posts: 340
You may have bigger problems that just a shetty worm clamp.

Was the truck running hot before the hose blew off? Mine got to around 230-240 before this happened...

further investigation showed me that my clutch fan was shot and my radiator was in piss poor condition.

new radiator and e fan swap did the trick for me.

haha

hope you dont have to make such a drastic fix.
Attached Thumbnails
zj.JPG   rad.JPG  
OldManTan is offline  
post #4 of 5 Old 06-18-2013, 12:19 PM Thread Starter
bigislandhikers
Registered User
1989 XJ Cherokee 
 
Join Date: Jun 2010
Location: Michigan
Posts: 158
Quote:
Originally Posted by OldManTan View Post
You may have bigger problems that just a shetty worm clamp.

Was the truck running hot before the hose blew off? Mine got to around 230-240 before this happened...

further investigation showed me that my clutch fan was shot and my radiator was in piss poor condition.

new radiator and e fan swap did the trick for me.

haha

hope you dont have to make such a drastic fix.
She said it wasn't running hot at all. I drove it this weekend and it was below 210 to whole time, even with the air on.
bigislandhikers is offline  
post #5 of 5 Old 06-18-2013, 05:34 PM
coralman
USER OF PARTS CATALOGS
 
coralman's Avatar
1998 ZJ 
 
Join Date: Jul 2010
Location: florida
Posts: 6,973
Yeah if the pressure snapped that off I would replace the radiator. Is it the original one? Mine did the thing with the coolant bottle once. A brand new radiator cap was bad and didn't allow the fluid to enter the radiator in the cool down cycle. Replaced the cap and all was well. Kinda sounds like in a way your cap is bad.

Info on projects and repairs categorized by system
http://www.jeepforum.com/forum/f13/c...-faqs-2863665/

Originally Posted by HighLonesome
lol...if life is as a simple as a 5.9 making you happy, I'd say go ahead and buy it on impulse. ZJs are the way of Zen. Wax on, wax off
coralman is online now  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome