Purple /black and white/ black wires behind head unit - JeepForum.com

Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 20 Old 02-15-2013, 06:39 AM Thread Starter
richh789
Registered User
1987 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2013
Location: myrtle beach
Posts: 162
Purple /black and white/ black wires behind head unit

Installing a head unit into a 98 Grand Cherokee Limited, everything turns on but no sound comes out. There's a white and black wire and a purple and black wire with a plug that I don't have hooked to anything. I wasn't sure if these turn on the factory amp under the rear seat. Or if I just need to run speaker wires to each of the speakers.

richh789 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 20 Old 02-15-2013, 07:19 AM
melk
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Sep 2009
Location: Charlotte
Posts: 2,890
Well are you trying to utilize the factory amp, or bypass it?
melk is offline  
post #3 of 20 Old 02-15-2013, 07:26 AM Thread Starter
richh789
Registered User
1987 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2013
Location: myrtle beach
Posts: 162
I believe previous owner used amp. Stock harness is there, the radio has jeep harness on it. I would like to use amp if possible
richh789 is offline  
post #4 of 20 Old 02-15-2013, 07:26 AM
um7267
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Jan 2013
Location: Grove City
Posts: 430
Did you use a wiring kit or butcher the stock wiring?

2004 Lexus Es330, alive; 1999 Cherokee Sport
1998 Grand Cherokee, sold
1997 Grand Cherokee; Black and Gold, Limited 4.0....RIP 2005
to the good times and the bad, the family we have and lost, little brother 1988-2011
um7267 is offline  
post #5 of 20 Old 02-15-2013, 07:34 AM Thread Starter
richh789
Registered User
1987 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2013
Location: myrtle beach
Posts: 162
Pioneer Radio came out of a xj and has harness on it. They appear to be the same plugs, and plugs right in
richh789 is offline  
post #6 of 20 Old 02-15-2013, 10:04 AM
4Slow9erHybrid
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: May 2008
Location: Hopkinton
Posts: 748
Quote:
Originally Posted by richh789 View Post
Installing a head unit into a 98 Grand Cherokee Limited, everything turns on but no sound comes out. There's a white and black wire and a purple and black wire with a plug that I don't have hooked to anything. I wasn't sure if these turn on the factory amp under the rear seat. Or if I just need to run speaker wires to each of the speakers.
I believe those colors are used for the CCD bus. In the limited models the head unit communicates through the CCD bus to synchronize the clock with VIC. So I doubt you need these wires for you aftermarket head unit.

1997 JGC Laredo 4.0 4x4 99900mi * 0W30 German Castrol since 75k * 225/75/R15 Firestone Destination AT on Ravine rims * winter 235/75/R15 Bridgestone Blizzak DM-V1 * UC suspension * Monroe Reflex Monotube shocks * factory skids * KOR steering brace * rear Addco SB * Magnaflow cat and cat back system * complete 5.9 interior
4Slow9erHybrid is offline  
post #7 of 20 Old 02-15-2013, 12:13 PM Thread Starter
richh789
Registered User
1987 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2013
Location: myrtle beach
Posts: 162
Any suggestions on how to troubleshoot this thing? Or am I better off just running all the wires and ditching Factory amp
richh789 is offline  
post #8 of 20 Old 02-15-2013, 10:49 PM
Scopez
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Oct 2011
Location: Aiken
Posts: 1,751
Bypass factory amp and you're good. Search on how to bypass it, I believe you just plug the connectors together somehow? Not 100% sure, never had to do it.

94 ZJ Laredo. 5.2 Crate engine. 6in JKS SA Lift. 33in Destination MTs. ARB Front Bumper.
Scopez is offline  
post #9 of 20 Old 02-16-2013, 10:01 PM
Wheeler97
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Shelton
Posts: 33
The wires may be different for an xj. I tossed the paperwork from my radio upgrade. I didn't have to do anything special on mine to get the factory amp to work. Might try getting a new plug adapter from Wally World. They're under $20.
Wheeler97 is offline  
post #10 of 20 Old 02-17-2013, 05:36 AM Thread Starter
richh789
Registered User
1987 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2013
Location: myrtle beach
Posts: 162
The radio from xj didn't have power antenna wire hooked up. That must work as an amp remote. Got it working now
richh789 is offline  
post #11 of 20 Old 06-07-2013, 10:08 PM
Mad-Duke
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Jan 2013
Location: Foothill Ranch
Posts: 32
97 Jeep Grand Cherokee limited

So I ran into a similar issue... I made life lesson mistake and butchered the stock connector, not realizing until after there are adapters to connect to the aftermarket radio.

The wire diagrams I used explained all the wires except for the Purple/Black and White/Black wires....

The issue I am having is I am receiving no sound out of any of my speakers. I get power to the new radio but no sound. Any suggestions or ideas that I could try to get this working?
Mad-Duke is offline  
post #12 of 20 Old 06-08-2013, 02:03 PM
Mad-Duke
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Jan 2013
Location: Foothill Ranch
Posts: 32
So Does anyone know what the Purple/Black and White/Black wires do exactly?
Mad-Duke is offline  
post #13 of 20 Old 06-09-2013, 08:26 AM
kensnelling
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Nov 2012
Location: Broken Arrow
Posts: 622
Quote:
Originally Posted by Mad-Duke View Post
So Does anyone know what the Purple/Black and White/Black wires do exactly?
If I'm not mistaken those are the wires for the steering wheel radio controls. I have the OE radios in mine, but I've read on here that if you install an afternarket radio in a jeep with steering wheel controls and don't use an adapter you'll have no audio.


Ken
kensnelling is offline  
post #14 of 20 Old 06-09-2013, 08:46 AM
Scopez
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Oct 2011
Location: Aiken
Posts: 1,751
Don't forget to bypass the factory amp if you have the infinity gold package!

94 ZJ Laredo. 5.2 Crate engine. 6in JKS SA Lift. 33in Destination MTs. ARB Front Bumper.
Scopez is offline  
post #15 of 20 Old 06-09-2013, 05:56 PM
Mad-Duke
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Jan 2013
Location: Foothill Ranch
Posts: 32
Quote:
Originally Posted by kensnelling View Post
If I'm not mistaken those are the wires for the steering wheel radio controls. I have the OE radios in mine, but I've read on here that if you install an afternarket radio in a jeep with steering wheel controls and don't use an adapter you'll have no audio.

Ken
Ya I currently have no audio.. I have an adapter inbound so hopefully this fixes my no audio issues when it arrives and I set it up.

Quote:
Originally Posted by Scopez View Post
Don't forget to bypass the factory amp if you have the infinity gold package!
As a matter of fact I do. Do I have to bypass it? and how do I go about doing that?
Mad-Duke is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome