no start issue - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 8 Old 01-31-2013, 06:31 PM Thread Starter
richh789
Registered User
1987 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2013
Location: myrtle beach
Posts: 162
no start issue

Yesterday it ran fine, today it just didn't start.

Its windy , snowing , and dark so I didn't spend a lot of time troubleshooting.

98 limited 5.2 auto

Check all fuses, good.
Checked for fuel at Schrader valve, squirted out when I pressed it (key off)
Checked for spark by pulling a plug, had good spark ( plug looked wet though)

Seemed to be sparking at the right time ( engine would speed up when it sparked from removed plug)

I put it back together and gave the intake tube a very brief shot of starting fluid, made absolutely no difference.

At that point I couldn't feel my hands and decided to deal with it sat afternoon.

Any suggestions? I'm kinda at a loss for were to start.

richh789 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old 01-31-2013, 07:17 PM
SpenceAK
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Sep 2012
Location: Anchorage
Posts: 182
Ignition,check plugs(could be fouled) and make sure your getting enough spark. If you physically gave it fuel and it wouldn't start I wouldn't worry about a fuel issue

How many miles? Last time coil plugs cap.... Been changed?
SpenceAK is offline  
post #3 of 8 Old 01-31-2013, 08:37 PM
Pugulis
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Long Island
Posts: 1,138
Check the fuse. I forget which fuse it is, but it's in the power block in the engine bay.

[_][]☺[][][]☺[][_] 96' Grand Cherokee Laredo 265,000 miles and still going strong.
Pugulis is offline  
post #4 of 8 Old 01-31-2013, 09:25 PM
Corrupt
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Mar 2011
Location: Fort Walton Beach
Posts: 390
Does it have the factory alarm? If so, is the red light still flashing on the top of the dash while you're trying to start it up? If not it still could possibly be a security issue.

***If you try to fail and succeed, then which have you done?


***RIP Ratmonkey!!***
Corrupt is offline  
post #5 of 8 Old 02-02-2013, 09:58 AM Thread Starter
richh789
Registered User
1987 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2013
Location: myrtle beach
Posts: 162
So I pulled another spark plug on the other bank, has good spark also. Seems to be in correct time with sound of compression stroke.

Every once in a while when you first key up ignition, is makes a brief (very brief) sound like it is gonna start.

I got a battery for key fob, tryed unlocking n locking, also locked and unlocked with the key.

Is the distributer turned by the cam or crank? Is it possible that it jumped cam timing and now valves are opening at the wrong time or its sparking at the wrong time?
richh789 is offline  
post #6 of 8 Old 02-02-2013, 10:52 AM Thread Starter
richh789
Registered User
1987 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2013
Location: myrtle beach
Posts: 162
Last week it wouldn't idle for a bit, but when I held it at 1000 Rpms for a bit, it would idle when it warmed up
richh789 is offline  
post #7 of 8 Old 02-02-2013, 02:56 PM Thread Starter
richh789
Registered User
1987 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2013
Location: myrtle beach
Posts: 162
New discovery, tested compression to see if valve timing is off. Passenger side bank filled the tube of the compression tester with gas.
I could understand one stuck injector, but 4? Anyone have a suggestion?
richh789 is offline  
post #8 of 8 Old 12-01-2013, 05:38 AM Thread Starter
richh789
Registered User
1987 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2013
Location: myrtle beach
Posts: 162
Ended up being bad socket for the ecm relay
richh789 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome