need help!! - JeepForum.com

Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 28 Old 12-07-2011, 06:32 PM Thread Starter
jtackerman28
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Nov 2011
Location: Flint
Posts: 2,154
need help!!

Yester day my 1997 4.0 died while driving. It seems to have no spark at all. I just replaced the coil today due to it having several cracks in it and nothing. Has new plugs cap rotor and wires. It is also reading empty on the gas gage while having fuel in it. When I turn the key I can hear the fuel pump running but it doesnt stop running idk if this is normal or not. Any ideas? Thank you I'm trying to avoid halling it to a dealer :/


3.5 re lift, double sheer front tb, 31" wrangler duratecs
jtackerman28 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 28 Old 12-07-2011, 07:01 PM
pincheburro956
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Jul 2011
Location: Brownsville
Posts: 997
have you checked the Crank Position Sensor. May be it.

"Not a single **** shall be given."

99 WJ, 2" BB, 245/75/16 Falken Rocky Mountain ATS.
pincheburro956 is offline  
post #3 of 28 Old 12-07-2011, 07:06 PM
KoreaZJ
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Aug 2011
Location: GANGNAM STYLE
Posts: 2,666
Scan it for fault codes to help isolate the problem(s).
KoreaZJ is offline  
post #4 of 28 Old 12-07-2011, 07:29 PM
ZeeJay1997
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8,612
It sound like something has gone wrong with the PCM. A couple of things may be causing it, one is the crank sensor and the other is either of the O2 sensors. The usual failure mode is the PCM will not do anything when one of these shorts out. What you have sounds like a partial failure. Does the check engine light come on for 3 seconds when you turn the switch to the on position? If not, the PCM is definitely malfunctioning.
ZeeJay1997 is offline  
post #5 of 28 Old 12-07-2011, 08:20 PM Thread Starter
jtackerman28
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Nov 2011
Location: Flint
Posts: 2,154
It isn't and low fuel light comes one. Both o2 sensors are unplugged to rule that out. Where at is the pcm fuse? Not sure have seen a few diffrent thing. And should I just go ahead and change the crank sensor?

3.5 re lift, double sheer front tb, 31" wrangler duratecs
jtackerman28 is offline  
post #6 of 28 Old 12-07-2011, 08:33 PM
ZeeJay1997
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8,612
have u been wheeling lately? check for shorted wires near drive train. the fuse for pcm is in the power box under the hood. if its blown, the o2 wiring is suspect. the crank sensor is still suspect too unplug it before changing the fuse if fuse is blown.
ZeeJay1997 is offline  
post #7 of 28 Old 12-07-2011, 08:35 PM Thread Starter
jtackerman28
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Nov 2011
Location: Flint
Posts: 2,154
A lil wheeling nothing to serious. What size fuse is it?

3.5 re lift, double sheer front tb, 31" wrangler duratecs
jtackerman28 is offline  
post #8 of 28 Old 12-07-2011, 08:37 PM
ZeeJay1997
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8,612
ZeeJay1997 is offline  
post #9 of 28 Old 12-07-2011, 08:48 PM Thread Starter
jtackerman28
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Nov 2011
Location: Flint
Posts: 2,154
I check that and its good. Where from here? Like what should I checl next

3.5 re lift, double sheer front tb, 31" wrangler duratecs
jtackerman28 is offline  
post #10 of 28 Old 12-07-2011, 09:00 PM
ZeeJay1997
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8,612
take ther crank sensor loose connector and see if the 3 second CEL comes back
ZeeJay1997 is offline  
post #11 of 28 Old 12-07-2011, 09:02 PM Thread Starter
jtackerman28
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Nov 2011
Location: Flint
Posts: 2,154
You mean unplug it? Then check?

3.5 re lift, double sheer front tb, 31" wrangler duratecs
jtackerman28 is offline  
post #12 of 28 Old 12-07-2011, 09:03 PM
ZeeJay1997
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8,612
yes unplug it, turn the switch on, and see if your fuel pump, cel and fuel gage work
ZeeJay1997 is offline  
post #13 of 28 Old 12-07-2011, 09:04 PM Thread Starter
jtackerman28
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Nov 2011
Location: Flint
Posts: 2,154
If yes whats that mean? If no that also? Thanks for the help!!

3.5 re lift, double sheer front tb, 31" wrangler duratecs
jtackerman28 is offline  
post #14 of 28 Old 12-07-2011, 09:05 PM
ZeeJay1997
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8,612
ZeeJay1997 is offline  
post #15 of 28 Old 12-07-2011, 09:06 PM
ZeeJay1997
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8,612
your using the process of elimination... if you unplug it and the PCM works, the crank sensor is bad
ZeeJay1997 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome