Losing coolant - No oveheat ~ No Leaks - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 10 Old 08-28-2009, 02:37 PM Thread Starter
SouthSeaPirate
Registered User
2001 XJ Cherokee 
 
Join Date: May 2008
Location: Florida
Posts: 675
Losing coolant - No oveheat ~ No Leaks

Recently replaced rad, rad cap and thermostat. New gaskets on WP and thermo housing. On a side note; new clutch fan...

No oil in water and no water in oil. Its not over heating, no where near it. And I cannot find any leaks.

Its also not taking the water from the reservoir. It stays just as full as always even if the water in the rad goes down...

On other side notes that my not be related: Heater does not blow hot and there is water in the pass floorboard (guessing from A/C)

What am I missing? Is there some inconspicuous place I havent searched?

SouthSeaPirate is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 Old 08-28-2009, 03:10 PM
jeepin161
Registered User
1993 ZJ 
 
Join Date: Oct 2008
Location: Anchorage, Alaska
Posts: 90
could be a leak in the heater lines inside the truck

'93 Limited
3.5" Skyjacker Lift
33x13.5 Super Swamper LTBs
HID Fogs, Flowmaster Super 44
jeepin161 is offline  
post #3 of 10 Old 08-28-2009, 03:15 PM
Virmagicus
Moderator
 
Virmagicus's Avatar
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2006
Location: Northern Indiana
Posts: 6,440
^^ possible

Also, sometimes coolant can get burned and evaporate really fast if it is near the engine. Check the upper hose.
Virmagicus is offline  
post #4 of 10 Old 08-28-2009, 03:25 PM Thread Starter
SouthSeaPirate
Registered User
2001 XJ Cherokee 
 
Join Date: May 2008
Location: Florida
Posts: 675
Quote:
Originally Posted by jeepin161 View Post
could be a leak in the heater lines inside the truck
Quote:
Originally Posted by Jeep View Post
^^ possible

Also, sometimes coolant can get burned and evaporate really fast if it is near the engine. Check the upper hose.
Thanks guys. How would I check for this?

I take it that would explain the water on the pass floor and why the heater wont work? This is why I thought it was the A/C: http://www.jeepforum.com/forum/3885949-post30.html (From the ZJ FAQ'S)

Upper rad hose lays right on top of the A/C compressor, and that fooker gets hot. The heater hoses run right next to the valve cover. Isnt that where there supposed to be?
SouthSeaPirate is offline  
post #5 of 10 Old 08-28-2009, 05:59 PM Thread Starter
SouthSeaPirate
Registered User
2001 XJ Cherokee 
 
Join Date: May 2008
Location: Florida
Posts: 675
Was just informed by the roomy that the WP is pouring out water from behind the pully. And it tore the belt, not sure how in the hell it did that...

Fook!
SouthSeaPirate is offline  
post #6 of 10 Old 08-28-2009, 08:19 PM
Virmagicus
Moderator
 
Virmagicus's Avatar
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2006
Location: Northern Indiana
Posts: 6,440
Ahhh the pulley itself is probably wobbling like a mother as well. Make sure you check and make sure it is not leaking at the bypass hose though .
Virmagicus is offline  
post #7 of 10 Old 08-28-2009, 08:57 PM
FortCollinsZJ
Registered User
1993 ZJ 
 
Join Date: Jul 2007
Location: Fort Collins, Colorado
Posts: 2,385
Try Napa for a new water pump, great deals. then take an afternoon to replace it yourself and save 300 over having a shop do it.
FortCollinsZJ is offline  
post #8 of 10 Old 08-28-2009, 09:11 PM
blackjack12982
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Mar 2009
Location: Wichita
Posts: 1,924
Quote:
Originally Posted by SouthSeaPirate View Post
Was just informed by the roomy that the WP is pouring out water from behind the pully. And it tore the belt, not sure how in the hell it did that...

Fook!
It tore the belt and is leaking because the bearing in the water pump is toast! I just had this problem earlier this month. Mine didn't tear the belt, but I was pouring out coolant like crazy whenever I would idle, not so much while driving. Brand new water pump w/ lifetime replacement warranty at Advance ran $70ish, no core.
blackjack12982 is offline  
post #9 of 10 Old 08-28-2009, 10:39 PM Thread Starter
SouthSeaPirate
Registered User
2001 XJ Cherokee 
 
Join Date: May 2008
Location: Florida
Posts: 675
Quote:
Originally Posted by FortCollinsZJ View Post
Try Napa for a new water pump, great deals. then take an afternoon to replace it yourself and save 300 over having a shop do it.
NAPA is double the price.

And I already know how to do it LOL. It was off not even 2 weeks ago.

Quote:
Originally Posted by blackjack12982 View Post
It tore the belt and is leaking because the bearing in the water pump is toast! I just had this problem earlier this month. Mine didn't tear the belt, but I was pouring out coolant like crazy whenever I would idle, not so much while driving. Brand new water pump w/ lifetime replacement warranty at Advance ran $70ish, no core.
Makes sence. Paid $42 at AZ w/ lifetime.
SouthSeaPirate is offline  
post #10 of 10 Old 08-29-2009, 03:10 AM Thread Starter
SouthSeaPirate
Registered User
2001 XJ Cherokee 
 
Join Date: May 2008
Location: Florida
Posts: 675
New pump, gaskets and thermo installed. We will see over the next couple of days to see how she does and of course keep filling it as air comes up.

So far in the last two weeks Ive replaced WP, belt, radiator, gaskets, thermo and clutch fan. Sheesh, money and patience only goes so far LOL. And yes they were all bad...
SouthSeaPirate is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
Losing coolant, not running hot reichhartkg ZJ Grand Cherokee Forum 2 06-01-2009 09:44 PM
Losing coolant trishareporter ZJ Grand Cherokee Forum 14 06-28-2007 03:13 PM
Losing Coolant dogbait ZJ Grand Cherokee Forum 9 07-23-2005 08:56 PM
Losing Coolant and Oil Pressure low at warm idle JeepCobbler ZJ Grand Cherokee Forum 3 08-30-2004 09:29 AM
Losing Coolant - 2002 GC JeepCobbler ZJ Grand Cherokee Forum 3 08-19-2004 01:06 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome