High Idle at start-up - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 8 Old 07-20-2009, 11:34 PM Thread Starter
sinbad85
Registered User
2001 WJ 
 
Join Date: Nov 2008
Location: Meridian, Idaho
Posts: 781
High Idle at start-up

Does anyone have a fix for a 4.7 that will start at 2000 rpm then settle down and idle fine? I cleaned all the sensors (they are only 8 months old). I'm wondering if one went out again or maybe a o2 sensor,fuel reg/filter

Anyone got a fix for it.

Thanks

sinbad85 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old 07-21-2009, 12:19 AM
CULate
Registered User
1930 J-Series Truck 
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 318
My 5.9 ZJ starts at about 1500 RPMs then comes down & all the mechanics I talk to tell me that it is normal. It has been checked for sensors IAC cleaned etc. I don't know about the 4.7.
CULate is offline  
post #3 of 8 Old 07-21-2009, 12:26 AM
AL04WJ
Registered User
2004 WJ 
 
Join Date: Apr 2009
Location: Birmingham, AL
Posts: 149
My 4.0 had an issue where occaisonally it started at 2000 rpms, but not all the time. When it did this the check engine light came on sometimes. It turned out to be the throttle position sensor.

Julian
2004 Laredo 4" lift, 265/75/16 Duratracs, JCR Stage II sliders, ARB bumper and XD9000
AL04WJ is offline  
post #4 of 8 Old 07-21-2009, 08:42 AM
Double E
Web Wheeler
 
Double E's Avatar
2000 WJ 
 
Join Date: Oct 2003
Location: Raleigh, NC
Posts: 4,828
Normal operation for mine.

'04 Freedom Edition HO & '04 Overland HO (previous '00 Laredo 4.7)
Double E is offline  
post #5 of 8 Old 07-21-2009, 10:17 AM
01Limited45324
Registered User
2001 WJ 
 
Join Date: Apr 2009
Location: Dayton, Ohio
Posts: 464
I have an 01 WJ with the 4.7 and it does the same. I posted on here but never got answers, so it's fairly normal. I notice mine does it after three conditions:
1) It's cold out
2) The key was put into the "on" position a few times without starting (i.e. getting codes, etc.)
3) After short trips (less than 7 miles)

-Tom

2001 Grand Cherokee Limited
2002 BMW 530i
01Limited45324 is offline  
post #6 of 8 Old 07-21-2009, 10:48 AM
WJChris
Registered User
 
WJChris's Avatar
2000 WJ 
 
Join Date: Nov 2007
Location: Santa Rosa, California
Posts: 2,828
search the TSB's at wjjeeps.com.

there is a TSB for this that requires a computer flash, expect an hour of labor at the dealership
WJChris is offline  
post #7 of 8 Old 07-21-2009, 10:57 AM
WJChris
Registered User
 
WJChris's Avatar
2000 WJ 
 
Join Date: Nov 2007
Location: Santa Rosa, California
Posts: 2,828
correction: .5 hrs

here is the TSB:

http://www.wjjeeps.com/tsb/tsb_wj_1801202.pdf
WJChris is offline  
post #8 of 8 Old 07-21-2009, 03:08 PM Thread Starter
sinbad85
Registered User
2001 WJ 
 
Join Date: Nov 2008
Location: Meridian, Idaho
Posts: 781
Looks like we all have a problem, I hate to say something is normal just because some people have the problem, I replaced both sensors on the TB when it started idling high at start up and the problem went away. That was only about 7 months ago so why did it come back? bad sensors again?

Any way thanks for the input guys,
sinbad85 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
high idle at start DrEvil ZJ Grand Cherokee Forum 17 11-21-2013 03:02 PM
High Idle at Start up 04StockGC ZJ Grand Cherokee Forum 4 01-05-2010 08:56 PM
High Idle when i first start the ZJ CLNinja ZJ Grand Cherokee Forum 12 07-02-2009 03:21 PM
High Idle at Start- Whats that mean again? JayIV ZJ Grand Cherokee Forum 7 09-11-2007 09:25 PM
'04 Very High Idle at Start - ??? bz_711 ZJ Grand Cherokee Forum 6 07-16-2007 11:51 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome