Help im on side of the road - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Grand Cherokee & Commander Forums > ZJ Grand Cherokee Forum > Help im on side of the road

We have Engo 10k Synthetic IN STOCK!!! Hurry while supplieCustom Axle Work at CCORJEEP Gear Change Packages From ROCKRIDGE 4WD. We Are DIFF

Reply
Unread 04-11-2013, 06:38 AM   #1
islangink
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Mar 2013
Location: king george, VA
Posts: 11
Help im on side of the road

*SOLVED*I was going along fine and my 98 zj just dies...I have no power to anything. It cranks fine n freely just about to start but then goes back to just turning over...any ideas


Last edited by islangink; 04-11-2013 at 12:49 PM..
islangink is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-11-2013, 06:50 AM   #2
PolkaPower
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Aug 2011
Location: The Abyss, MD
Posts: 16,237
You can try unhooking the battery for a few minutes and see if that works.
PolkaPower is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-11-2013, 07:24 AM   #3
svons7
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Apr 2011
Location: Austin, texas
Posts: 135
are you sure its getting gas? have you tried spraying some starting fluid down the throttle body?

have you tested to see if you are getting the proper amount of spark to the plugs with a voltmeter?

those are usually 2 good places to start
__________________
1996 Grand Cherokee Laredo 4x4. Np242. 3.5 IRO Benchmark. 15x8 Crager soft 8s 4in BS. 31in Goodyear Wrangler Duratracs
svons7 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-11-2013, 10:40 AM   #4
MN59ZJ
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Apr 2010
Location: Lakeville, MN
Posts: 557
Sounds like a fuel pump fail to me.
MN59ZJ is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-11-2013, 10:44 AM   #5
drewabril
Registered User
2006 TJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2010
Location: South East, Massachusetts
Posts: 75
x2 on the fuel pump. Listen close, see if you can hear the fuel pump prime when you turn the key from 'off' to 'run'

edit: you say no power to anything- like no lights and no radio? might not be fuel pump.
drewabril is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-11-2013, 10:50 AM   #6
PolkaPower
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Aug 2011
Location: The Abyss, MD
Posts: 16,237
What the tank with a rubber mallet or something to see if it gets the pump to work again.
PolkaPower is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-11-2013, 10:51 AM   #7
speedbucket
Registered User
1993 ZJ 
 
Join Date: Jan 2011
Location: chesapeake, VA
Posts: 3,556
fuel pumps when they go can be very finicky to temperature, it was mighty warm yesterday compared to the previous here in VA.
I have an old site truck that wont start if it sits in the sun, fuel pump is my guess as well
__________________
http://www.jeepforum.com/forum/f22/speedbuckets-zj-build-1361322/
V8 zj at 6" . Double tri rear and true 3 link front. Stretched to 108"
speedbucket is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-11-2013, 10:59 AM   #8
DickDickle
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Feb 2012
Location: Dracut, Ma
Posts: 543
Quote:
Originally Posted by svons7 View Post
are you sure its getting gas? have you tried spraying some starting fluid down the throttle body?

have you tested to see if you are getting the proper amount of spark to the plugs with a voltmeter?

those are usually 2 good places to start
I don't know about you guys but I don't keep my volt meter in my jeep in case I break down driving Haha but that's just me. Maybe its not getting spark if you can hear the fuel pump working maybe your crank position sensor let go, could even be a fuse under the hood, that's happened to me before
DickDickle is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-11-2013, 11:04 AM   #9
rooster51
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2008
Location: Virginia Beach
Posts: 1,634
Or a crank sensor rapid death
__________________
Terry
rooster51 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-11-2013, 12:02 PM   #10
bigb229
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2010
Location: ga
Posts: 679
crank sensor...same thing happened to me two months ago...drove it to get milk....pulled it home
bigb229 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-11-2013, 12:49 PM   #11
islangink
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Mar 2013
Location: king george, VA
Posts: 11
*solved* the ground wire came loose from the frame
islangink is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-11-2013, 12:50 PM   #12
islangink
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Mar 2013
Location: king george, VA
Posts: 11
Thanks for all ur help
islangink is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-11-2013, 10:00 PM   #13
JohnCrabtree
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Mar 2013
Location: Sonora, California
Posts: 314
Quote:
Originally Posted by DickDickle

I don't know about you guys but I don't keep my volt meter in my jeep in case I break down driving Haha but that's just me. Maybe its not getting spark if you can hear the fuel pump working maybe your crank position sensor let go, could even be a fuse under the hood, that's happened to me before
I do. I keep 4 2x4s, a come along, a toolbox with screwdrivers, brake clean, wd40, duct tape, electrical tape, socket set, wrench set, and my volt meter!

I've used most of it in the last two months while wheeling also.
JohnCrabtree is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-12-2013, 05:44 AM   #14
DickDickle
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Feb 2012
Location: Dracut, Ma
Posts: 543
I keep a tool box with basic tools 15 foot chain 4 way jack and two come come alongs and also a chock block, as for my multimeter that stays in my tool box with all my other expensive tools at work
DickDickle is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-12-2013, 09:24 AM   #15
speedbucket
Registered User
1993 ZJ 
 
Join Date: Jan 2011
Location: chesapeake, VA
Posts: 3,556
I would have reccomended that to check but when mine did that (ground wire off) it wouldn't even crank....
__________________
http://www.jeepforum.com/forum/f22/speedbuckets-zj-build-1361322/
V8 zj at 6" . Double tri rear and true 3 link front. Stretched to 108"
speedbucket is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.
Note: All free e-mails have been banned due to mis-use. (Yahoo, Gmail, Hotmail, etc.)
Don't have a non-free e-mail address? Click here for a solution: Manual Account Creation
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Thread Tools






Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.