Heater only shoots heat out of the defrost vents - Page 2 - JeepForum.com

Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #16 of 24 Old 02-28-2009, 08:12 PM
Mickey_D
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Aug 2008
Location: 40 3'42.36"N 112 2'16.73"W
Posts: 6,867
Your cruise control pulls on the throttle with a vacuum operated solenoid. The vacuum to operate that solenoid operates off the same source as the heater controls on a non-automatic heater controls.


1997 ZJ 5.2 Orvis, Baby!
1953 Willys M100 trailer Tagalong
________________
[_][][][][][][][][_]


Mickey_D is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #17 of 24 Old 02-28-2009, 08:18 PM
Tigggger
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Feb 2009
Location: Nowhere
Posts: 634
Not sure about the ZJs but I know in the WJs the defrost is a default mode. As in if anything goes wrong with your heater stuff the vehicle is programmed to automatically go to defrost that way your toes may be freezing but you'll have a clear windshield to see out of.
Tigggger is offline  
post #18 of 24 Old 04-12-2009, 03:23 PM
Cowboy33
Registered User
2011 JK Wrangler 
 
Join Date: Mar 2009
Location: Prestonsburg
Posts: 9
I have somewhat of the same problem in my 02 sport, except my heat and air work but only come through the dash vents and nothing through defrost of bottom. Would this be the result of the same vaccum hose problem?
Cowboy33 is offline  
post #19 of 24 Old 04-12-2009, 03:37 PM
Mickey_D
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Aug 2008
Location: 40 3'42.36"N 112 2'16.73"W
Posts: 6,867
Cowboy, if the system in your is anything like it is in mine, no. There's a motor driven cam wheel in behind the heater controls that has three pushrods that go through it. The pushrod for the "face" vents pops out and has to be manhandled back in. And since the "face" vents are the shortest for airflow, the air takes the path of least resistance and none gets out the upper or lower vents.

1997 ZJ 5.2 Orvis, Baby!
1953 Willys M100 trailer Tagalong
________________
[_][][][][][][][][_]


Mickey_D is offline  
post #20 of 24 Old 12-03-2009, 09:55 PM
Parkatola
Registered User
2001 XJ Cherokee 
 
Join Date: Dec 2009
Location: Salt Lake City, UT
Posts: 16
Quote:
Originally Posted by 10achik View Post
You have a disconnected or cracked vacuum hose under the hood, probably around the throttle body area. I'm betting your cruise control doesn't work either does it
Okay, I found this forum last night (12/2/09) looking for an answer to this question. When I read your comment about the cruise control not working, I almost fell off my chair. It had never occurred to me that they were related. You're good. Thanks for the info. I need to check all my lines, 'cause it's getting colder in Utah, and I want to be able to feel my feet, not just my forehead. Cheers!

Parkatola
Parkatola is offline  
post #21 of 24 Old 12-03-2009, 10:37 PM
10achik
I ate what?
 
10achik's Avatar
1999 WJ 
 
Join Date: Sep 2003
Location: STL (IL side)
Posts: 8,341
Happy to help, keep coming back and we'll have you lifted and tearing up even more stuff before you know it

Ken

99 GC Limited - 4.7L HO V8, 6.5" IRO HC LA lift, F&R D44s locked & trussed, 242HD, IRO TC Skid, KMA Bumper, 35's
2006 Saturn Redline -2.0L Eaton supercharged I4, GMPP Stage 2, Custom Tune, AEM CAI, Ebiach Pro Kit w/ swaybars, EVO Ventus V12s (13.76 @ 103.85)
2006 Pontiac G6 GTP
2012 Nissan Juke - (hers)
2000 SV650 - naked, integrated tail light, sliders, corbin, pilot roads, RK chain & sprokets, D&D full exhaust, FactoryPro Stage I jet kit, +4 Ignition Advancer, Barnett race clutch
2006 Triumph America 900 - Full Dresser

January 2009 Grand Cherokee of the Month (GCOTM)
10achik is offline  
post #22 of 24 Old 12-26-2009, 10:52 PM
bjornski7
Registered User
1998 XJ Cherokee 
 
Join Date: Oct 2006
Location: Whitefish, MT
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by mdav8629 View Post
One other place to check is look under the dash on the drivers side. If you look towards the glove box, there is a plastic white arm. It is right behind the message center. The lever breaks right by the eye that connects it to the shaft. If it is broken you will only get light defrost and heat. Just my 2 cents. Also there is an arm right under the ignition, try to push that up manually.
This is exactly the problem that I have - heat, defrost and only low. I looked for this lever but could not find it. I have a 98 cherokee. Please help.
Thanks,
Blake
bjornski7 is offline  
post #23 of 24 Old 04-08-2013, 12:10 PM
joeynoodles
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Location: liverpool
Posts: 1
Hey everyone. I realise this is an old thread, but I had the same problem. Ken, I nearly fell off my chair too when I read your answer
about the cruise not working as well. Anyway, I read all the posts on the subject and decided to have a look under the bonnet again.
To my joy, I found a small rubber pipe had popped off of its connector. I dont have a clue what it does, or what its called'
but air blowers and cruise are working just fine now! Id just like to thank you alk for your informed answers, and indeed questions.
I have attached two pics to show the location of the offending item. Hopefully they will help other hapless amateurs
such as myself!
Thanks again,
Joey
Attached Thumbnails
jeep-hose-wide.jpg   jeep-hose-redcircle.jpg  
joeynoodles is offline  
post #24 of 24 Old 04-08-2013, 03:46 PM
ratmonkey
R.I.P.
 
ratmonkey's Avatar
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,793
that's the vacuum line for the cruise and ac, like stated.
glad you found this thread useful. feel free to stick around and hopefully we'll get you set up with the jeep modifying disease in no time.

'97 zj 5.2, some stuff, some other suff, and some things that even work sometimes.

ratmonkey is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
No air coming from defrost vents D73 ZJ Grand Cherokee Forum 0 01-28-2010 07:09 AM
No Air from Defrost Vents D73 ZJ Grand Cherokee Forum 9 01-04-2010 12:11 PM
Vents will not switch. '04 WJ stuck on defrost. zj+3 ZJ Grand Cherokee Forum 24 07-07-2009 11:10 PM
problems with air blowing only through my defrost vents joshhuwa ZJ Grand Cherokee Forum 1 07-19-2008 08:45 PM
Defrost not working, blowing out vents instead mattadams ZJ Grand Cherokee Forum 8 11-27-2006 12:52 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome