Got a new starter... - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 Old 03-07-2013, 08:14 AM Thread Starter
KJK
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Jan 2007
Location: Dallas, Texas
Posts: 1,014
Got a new starter...

And it killed my harmonic dampener.

First, the starter story:
From Rockauto.com for $75. Brand new and no core charge. Jeep was cranking a little slow sometimes and then the other day I came out from driving to the store to be met with just a "CLICK" when I turned the key. After about 8 more tries it fired up and had been O.K. (it was starting) for the past few days but I knew it's days were numbered.
When I hit the key on this new starter it cranked as if I had 2 batteries! Those old contacts were definitely causing alot of resistance.

3 days later:
The jeep all of a sudden develops a bad vibration at 1500 rpm. A quick search revealed this is a common sign of a failed dampener especially on a high mileage engine (149k). I had no check engine light so therefore no engine miss and all the mounts are pretty new.
I believe the hard hitting new starter provided the final death blow to a failing dampener.


5.9 ZJ SCT tuned PCM/ KJK CAI/ Thorley headers with 3" Magnaflow cat and muffler/ Modded kegger/ TransGo shift kit/ Vanco brake kit/ Braided steel brake lines/ Mopar cupholder insert!
KJK is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 03-07-2013, 08:42 AM
caseyliffick
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Kansas City
Posts: 252
I'm about to buy a new starter myself. It takes a second for mine to start, and the other day I has to get underneath the jeep and bang on the starter with a wrench for a sec. Hasn't given me trouble since, but I'd rather be safe than sorry.
caseyliffick is offline  
post #3 of 4 Old 03-07-2013, 10:19 AM
bananaslug
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Nov 2011
Location: upland
Posts: 1,452
I got mine from Oreillys. It was something like 60$ plus a core, and a lifetime warranty.

Before getting one, clean the connections (probably covered in oil) and test the battery.
bananaslug is offline  
post #4 of 4 Old 03-07-2013, 10:35 AM
xcaliber81
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Jul 2012
Location: Prince George
Posts: 3,748
I had replaced mine because my oil leak was getting in my solenoid and when I got cold out it would do nothing no click nothing until I jumped the starter and it start overtime until it sat in the cold again.
xcaliber81 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome