Dead zj (AGAIN) - JeepForum.com

Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 18 Old 08-12-2011, 05:38 PM Thread Starter
98mopar
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2011
Location: desoto
Posts: 262
Dead zj (AGAIN)

Hey all,

my jeep died again. This time 1/4 mile away from home.

This is just getting frustrating.
Not sure what did it this time though.
Luckily I had my volt meter, I am getting signal from my coil....
I have fuel pressure at the rail.


One thing I did notice is when I am cranking it, My tach isn't moving. Should it move when I am cranking?


My immediate thought is crank sensor?

Any other thoughts?

This is my 93 4.0 btw


--- 1998 ZJ 5.9 Limited - 4" lift, 31 x 10.50 15, Jet chip, Kenwood Excelon everything, current DD
--- 1996 ZJ Laredo - Parts parts and more parts
--- 1993 ZJ Laredo - 4.0 Bone stock for now (New to me)

Last edited by 98mopar; 08-12-2011 at 07:43 PM. Reason: duh
98mopar is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 18 Old 08-12-2011, 07:04 PM
RedZJ
Registered User
1996 XJ Cherokee 
 
Join Date: Jun 2008
Location: Jackson
Posts: 3,095
Garage
Die while driving? Or stopped?

You say again.. So did you fix the problem last time? Or did it just start working again?
RedZJ is offline  
post #3 of 18 Old 08-12-2011, 07:24 PM Thread Starter
98mopar
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2011
Location: desoto
Posts: 262
It died while driving.

Last time the coil went bad, so I replaced it and went on my way.

This time not so sure. It is just me so it is hard to visually check for spark, but I am getting signal with my volt meter.
Pulled a plug and is dry.

All my gauges work fine, I have fuel pressure at the rail, and fuel pump turns on when I turn the key.
Swapped relays
checked fuses
Ohm checked the crank sensor
checked for voltage at the plug wires and have it when cranking.
Sorta at a loss at this point...

--- 1998 ZJ 5.9 Limited - 4" lift, 31 x 10.50 15, Jet chip, Kenwood Excelon everything, current DD
--- 1996 ZJ Laredo - Parts parts and more parts
--- 1993 ZJ Laredo - 4.0 Bone stock for now (New to me)
98mopar is offline  
post #4 of 18 Old 08-12-2011, 07:37 PM
newfieZJ
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: May 2008
Posts: 6,557
Got an OBDII code reader ? Have you looked inside the distributer cap ?
newfieZJ is offline  
post #5 of 18 Old 08-12-2011, 07:42 PM Thread Starter
98mopar
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2011
Location: desoto
Posts: 262
I will edit my op, I should of been more specific.

This is my 4.0 1993 zj.

Yes I did check my cap and rotor.

--- 1998 ZJ 5.9 Limited - 4" lift, 31 x 10.50 15, Jet chip, Kenwood Excelon everything, current DD
--- 1996 ZJ Laredo - Parts parts and more parts
--- 1993 ZJ Laredo - 4.0 Bone stock for now (New to me)
98mopar is offline  
post #6 of 18 Old 08-12-2011, 08:05 PM
PolkaPower
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Aug 2011
Location: The Abyss
Posts: 19,517
What does it do when you turn the key?
PolkaPower is offline  
post #7 of 18 Old 08-12-2011, 08:10 PM Thread Starter
98mopar
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2011
Location: desoto
Posts: 262
just cranks and cranks no start

--- 1998 ZJ 5.9 Limited - 4" lift, 31 x 10.50 15, Jet chip, Kenwood Excelon everything, current DD
--- 1996 ZJ Laredo - Parts parts and more parts
--- 1993 ZJ Laredo - 4.0 Bone stock for now (New to me)
98mopar is offline  
post #8 of 18 Old 08-12-2011, 08:47 PM
PolkaPower
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Aug 2011
Location: The Abyss
Posts: 19,517
Sensors maybe? CPS IAT TPS. It's got power? Lights radio?
PolkaPower is offline  
post #9 of 18 Old 08-12-2011, 08:59 PM Thread Starter
98mopar
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2011
Location: desoto
Posts: 262
I got some more things to test tomorrow. But ya everything has power.

--- 1998 ZJ 5.9 Limited - 4" lift, 31 x 10.50 15, Jet chip, Kenwood Excelon everything, current DD
--- 1996 ZJ Laredo - Parts parts and more parts
--- 1993 ZJ Laredo - 4.0 Bone stock for now (New to me)
98mopar is offline  
post #10 of 18 Old 08-12-2011, 09:08 PM
Ajaxxx
Registered User
2010 JK Wrangler 
 
Join Date: May 2010
Location: Iowa
Posts: 231
Like my uncle used to tell me while slapping me on the head...

spark, fuel, air. Make sure you have these three before getting too wrapped around the axle.

I know this post is pretty useless, but I'm not there to slap you on the head to give it the full effect!

IowaAndy
2010 JK Unlimited Deep Ocean Blue, Auto, Cruise, Softtop, Half-doors, A/C
Ajaxxx is offline  
post #11 of 18 Old 08-12-2011, 10:44 PM
Derph
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Apr 2011
Location: Del rey oaks
Posts: 173
Buy an adjustable spark plug tester. Test at 40,000 then at 60,000. Check your cps and crk sensor. It will start without your tps
Derph is offline  
post #12 of 18 Old 08-12-2011, 11:17 PM
PolkaPower
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Aug 2011
Location: The Abyss
Posts: 19,517
Have you tried to start it in neutral?
PolkaPower is offline  
post #13 of 18 Old 08-13-2011, 06:03 AM Thread Starter
98mopar
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2011
Location: desoto
Posts: 262
I am going to check the injectors and make sure I have a pulse this morning. I dont want to buy anything, cause I have it all at my shop, but thats 30 miles away.

--- 1998 ZJ 5.9 Limited - 4" lift, 31 x 10.50 15, Jet chip, Kenwood Excelon everything, current DD
--- 1996 ZJ Laredo - Parts parts and more parts
--- 1993 ZJ Laredo - 4.0 Bone stock for now (New to me)
98mopar is offline  
post #14 of 18 Old 08-13-2011, 07:45 AM Thread Starter
98mopar
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2011
Location: desoto
Posts: 262
So I have some questions.

This is what I know.
I have spark. although it appears a little weak.
I sprayed starting fluid into the intake manifold, and nothing
I do have injector pulse
I hear full pump run, for about a second
I have pressure at the rail, via shrader valve
My plugs when pulled are always dry?
I am at a loss here.

--- 1998 ZJ 5.9 Limited - 4" lift, 31 x 10.50 15, Jet chip, Kenwood Excelon everything, current DD
--- 1996 ZJ Laredo - Parts parts and more parts
--- 1993 ZJ Laredo - 4.0 Bone stock for now (New to me)
98mopar is offline  
post #15 of 18 Old 08-13-2011, 09:46 AM Thread Starter
98mopar
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2011
Location: desoto
Posts: 262
So after much reading on the site, I still have no conclusion.

Since I have the blade style coil, I have to drive pretty far to get one.
The one I have is now one week old.
But when I hooked a new spark plug up to the coil wire, I got a orange fire. From the coil. Seams weak to me.
After much cranking I did get my plugs wet so I am getting fuel.



What would give me a weak spark, if it wasn't the coil? Could my cps cause a weak spark. I believed it would cause a no spark.

Also I am not even getting a sputter. Just a cranking. Sounds good cranking though, has compression.

When it first died, if I cranked it for a second and let off the key, the motor would jump a little bit, not much, but it did kinda turn over by itself for a hot second. Not sure what that means.

--- 1998 ZJ 5.9 Limited - 4" lift, 31 x 10.50 15, Jet chip, Kenwood Excelon everything, current DD
--- 1996 ZJ Laredo - Parts parts and more parts
--- 1993 ZJ Laredo - 4.0 Bone stock for now (New to me)
98mopar is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
dead zj 98mopar ZJ Grand Cherokee Forum 7 08-08-2011 05:27 PM
dead 4.7 rjfster ZJ Grand Cherokee Forum 2 02-22-2010 12:45 PM
Please help... dead WJ jimbos76cj ZJ Grand Cherokee Forum 18 12-19-2009 04:43 AM
Dead WJ NewJeepFever ZJ Grand Cherokee Forum 47 01-26-2009 08:36 PM
Dead 93 JGC Frostbite ZJ Grand Cherokee Forum 12 02-06-2005 10:58 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome