Dangling Vacuum line no ac - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Grand Cherokee & Commander Forums > ZJ Grand Cherokee Forum > Dangling Vacuum line no ac

Bill Baird Motorsports DIY parts - NalinMFG.comFS: 2007-2013 Jeep Wrangler "HALO" Angel Eye KitFS: Wranger BRIGHT License Plate LED! Just $3! Great value

Reply
Unread 06-11-2013, 06:45 PM   #1
jimmyz67
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Jun 2013
Location: Port Orange, Florida
Posts: 6
Dangling Vacuum line no ac

I found my AC only blew out of defroster, after tracing all my vacuum lines I found the line going into the "mode door" was just dangling loose, and I can't seem to find where to plug it in. I desperately need my ac in the Florida heat ! See attached pictures.

edit: 1998 ZJ with 4.0 I6

img_20130611_200621.jpg   img_20130611_200629.jpg  

Last edited by jimmyz67; 06-11-2013 at 07:21 PM..
jimmyz67 is offline   Reply With Quote
Unread 06-11-2013, 07:18 PM   #2
coralman
Web Wheeler
 
coralman's Avatar
1998 ZJ 
 
Join Date: Jul 2010
Location: florida
Posts: 4,227
If I'm looking at it right the "mode door" is electrically operated. The mode door arm #39 looks like it goes into the electric motor #38. Since the system has defaulted to defrost is it possible that is your supply line? Does it have vacumn applied? Do any of the lines have vacumn applied?

acdoot.jpg
__________________
Move over bear.I'm tired of working on the jeep
coralman is offline   Reply With Quote
Unread 06-11-2013, 07:20 PM   #3
coralman
Web Wheeler
 
coralman's Avatar
1998 ZJ 
 
Join Date: Jul 2010
Location: florida
Posts: 4,227
Fill out your profile so we can help you better by knowing year ect.
__________________
Move over bear.I'm tired of working on the jeep
coralman is offline   Reply With Quote
Unread 06-11-2013, 07:21 PM   #4
jimmyz67
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Jun 2013
Location: Port Orange, Florida
Posts: 6
This line is coming off the door that switches from defrost vents to air vent. I can push the arm down with my finger and it comes out the vents but without vacuum applied it closes again. I believe it is part #6 on your chart.
jimmyz67 is offline   Reply With Quote
Unread 06-11-2013, 07:41 PM   #5
coralman
Web Wheeler
 
coralman's Avatar
1998 ZJ 
 
Join Date: Jul 2010
Location: florida
Posts: 4,227
Do any of the lines have vacumn? Hear any hissing? The main vac line comes through the firewall.
__________________
Move over bear.I'm tired of working on the jeep
coralman is offline   Reply With Quote
Unread 06-11-2013, 07:48 PM   #6
jimmyz67
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Jun 2013
Location: Port Orange, Florida
Posts: 6
It was working flawlessly then just went kaput. All of the underhood stuff seems to work. I need to plug that black line back into its nipple under the dash but i dont see where to put it.
jimmyz67 is offline   Reply With Quote
Unread 06-11-2013, 07:57 PM   #7
96zedjay
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Jun 2012
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 296
Just follow the other vacuum lines back up toward the Heat/AC control......They all end there.
96zedjay is offline   Reply With Quote
Unread 06-11-2013, 08:03 PM   #8
jimmyz67
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Jun 2013
Location: Port Orange, Florida
Posts: 6
There is a green line that is cut. Is it possible the green is supposed to go the vacuum motor that switches defrost to panel ? Looks like a PO might have re routed around that with this black tubing. The black tubing pictured does not match the rest of the tubes. If you see in my first picture a brown vac line with a elbow piece, there is a green one dangling not connected. So this is prob some kinda hack job Im lookin at ?
jimmyz67 is offline   Reply With Quote
Unread 06-11-2013, 08:09 PM   #9
96zedjay
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Jun 2012
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 296
My FSM says green line to the diaphram that has the black line hanging. :-)
96zedjay is offline   Reply With Quote
Unread 06-11-2013, 08:11 PM   #10
jimmyz67
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Jun 2013
Location: Port Orange, Florida
Posts: 6
Thank you zedjay. I will try to get some spare line and some connectors tomorrow to get that hooked back up right. Any ideas on where this black line could have been plugged into to have the panel vents blowing previously ? Thanks for all the help so far guys
jimmyz67 is offline   Reply With Quote
Unread 06-12-2013, 01:00 AM   #11
AVR2
Web Wheeler
1993 ZJ 
 
Join Date: Apr 2007
Location: UK
Posts: 2,195
A Jeep AC guru once told me that there's a vacuum line on the passenger side of the trans tunnel that can get pulled loose. If it does, the only way to reconnect it is to pull the dash. I hope you don't have that particular problem
AVR2 is offline   Reply With Quote
Unread 06-12-2013, 02:17 AM   #12
Uniblurb
Web Wheeler
 
Uniblurb's Avatar
1996 ZJ 
 
Join Date: Jan 2012
Location: Central, Ohio
Posts: 3,266
Just went out and looked under the dash of my 96 4.0 manual system. The brown and yellow lines are correct where they are. The green line w/elbow goes on the bottom of the upright diaphragm as 96zedjay already pointed out. You may need to pull the HVAC control unit out of the dash and see if the OP didn't somehow run a new black vacuum line, which is bigger than most/not OE, as the main switch feed. Check the outside of the firewall in the engine compartment where the evaporator tubes go through for the a vacuum line coming off of the "T" which is normally the main switch feed. Typically it's a small black plastic line going through the firewall next to the AC tube which tends to break. Maybe the OP ran that larger black line instead somehow? Good luck.
__________________
96 4.0 ZJ Laredo, 2004 4.7L WJ Limited, 93 4.0 XJ (spare), 96 4.0 XJ (son's)

-Stalling ZJ? 12 things to check before replacing a sensor; the Dirty Dozen
-Crankshaft position sensor multimeter test. & video of testing.
Uniblurb is offline   Reply With Quote
Unread 06-12-2013, 11:33 AM   #13
jimmyz67
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Jun 2013
Location: Port Orange, Florida
Posts: 6
I wanted to update you guys on my issue. I removed the dash controls so I could get a better look at the lines. I found the two pieces of green tube that had been cut/broken. I fed the black line through the side of the dash and pulled it to the HVAC control cavity. From there I hooked it up to the green line coming from the control panel. The system then returned to normal operation ! I will be dropping by the parts store to get some T fitting and extra line so I can fit the hose on more securely. Thanks for all the replies !
jimmyz67 is offline   Reply With Quote




Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.