post #1 of Old 07-04-2013, 11:24 AM Thread Starter
Platinum5nine
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Jun 2013
Location: Middle Island
Posts: 510
Blower motor comes on with key off HELP

OK so I bought a 97 ZJ a few weeks ago and I have been going over it a section at a time making repairs and installing a lift. I found a problem with the blower motor but cant figure it out. It just comes on from time to time then turns off. Key is off so no power should be getting to it. I replaced the dash controls and also removed the fuse panel in the passenger kick to clean up all terminals and check for internal shorts and found nothing wrong. Anyone else have this happen to them? I can turn the dials on the dash controls with the key off and nothing happens, no power, no fan, no nothing just like it should be. The fan just comes on when it feels like it.


Platinum 5.9 2.25" engine pipes 3" Magnaflow cat, 3" Hooker Aerochamber, 3" tail pipe, Ported kegger, 52MM Throttle Body, 24lb injectors, K&N drop in filter, Cast JEEP valve covers, MSD coil and wires, All new 6 piece clear light kit, 255/65/16 General Grabber HTS, 242 conversion, XJ u-joint front axle shafts
Platinum5nine is offline  
post #2 of Old 07-04-2013, 11:40 AM
sebian
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Sep 2009
Location: Austin
Posts: 1,511
Sounds like it is either of these:

Manual Control: Blower Motor Resistor

Auto Temp Control: Blower Motor Power Module

In either case, if you disconnect the power wire from it, the blower motor should shutoff, and this usually indicates a problem with the resistor or power module, which ever you happen to have. You can limp along without the resistor or module, as the blower motor will still work, but only on the HI setting. The resistor, or module, are located near the blower motor under the dash.

There is a more comprehensive test for them, but I have forgotten what it is.

1995 ZJ 5.2L V8 318. 230,000 miles and still rollin.

List of parts not replaced yet:
...
sebian is offline  
post #3 of Old 07-04-2013, 11:43 AM Thread Starter
Platinum5nine
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Jun 2013
Location: Middle Island
Posts: 510
That pretty much confirms what I was thinking. I do have auto controls, right next to the blower motor is the module. After checking all wiring and looking around I found the wiper cowl to be FILLED with junk from this Jeep sitting for about a year before I bought it. The 3 screws holding the blower motor in are rusty but nothing crazy. I have a feeling water worked it's way into the heater box and may have fried that module. Ill track one down and swap it. In the mean while, anyone else have any other ideas?

Platinum 5.9 2.25" engine pipes 3" Magnaflow cat, 3" Hooker Aerochamber, 3" tail pipe, Ported kegger, 52MM Throttle Body, 24lb injectors, K&N drop in filter, Cast JEEP valve covers, MSD coil and wires, All new 6 piece clear light kit, 255/65/16 General Grabber HTS, 242 conversion, XJ u-joint front axle shafts
Platinum5nine is offline  
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome