Attn Jeep Techs Loud cracking/ poping noise from front axle - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Grand Cherokee & Commander Forums > ZJ Grand Cherokee Forum > Attn Jeep Techs Loud cracking/ poping noise from front axle

Metalcloak's Black Friday & Small Business Saturday SaNEW!! HMF 50"-52" light bar mounting brackets!! NEW JK WRANGLER GRAB BARS NOW at ROCKRIDGE4WD

Reply
Unread 11-13-2008, 10:24 AM   #1
nicecj7
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 17
Attn Jeep Techs Loud cracking/ poping noise from front axle

My 1999 Wj V8 w/ Quadra Drive has a issue where during the rain or in the snow, or when cold or under tight turns into parking lots I get this loud clunk/ cracking noise from the front axle. It kinda sounds like my axle is snapping repeatedly. Its real loud but everything drives fine. I dont experience it under normal driving conditions (unless making tight turns into a parking spot). I replaced the fluids in my diffs and transfer case w/ the appropriate fluid , my cv joints are new . It will go into low range and drive fine unless i gas it causing the noise.

Any ideas on how to fix this? Is it my transfercase ? or a vari loc crapping out?

nicecj7 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 11-13-2008, 10:35 AM   #2
FPKites
ZJjazzyJim
 
FPKites's Avatar
1996 ZJ 
 
Join Date: Sep 2004
Location: Denver, Colorado
Posts: 13,497
Are you sure you got the QD axle shafts? There's a difference between QD and non QD shafts IIRC.
__________________
Jim Karlin
"How the heck do you get there?"
"Duh! Big RED Jeep!!!"
Best customer service in the states:

Best mod you'll ever do on ANY vehicle!!!!

FPKites is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 11-13-2008, 04:25 PM   #3
nicecj7
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 17
yeah i did, i made sure when i ordered them that they were quadra drive axles .I had this prob before i installed the shafts and i thought it might be the cv joints but it wasnt .
__________________
1999 Grand Cherokee 4.7, Qudra Drive , Kolak 3" exhaust , K&N intake, Addco rear sway bar,upgraded calipers w/ Bembo Rotors and 18x9 Moda R6 rims
1999 mustang cobra
1988 mustang w/EFI 393w sold!
http://community.webshots.com/user/svt393
nicecj7 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 11-13-2008, 04:27 PM   #4
-Joe-
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Jan 2005
Location: Lexington, KY
Posts: 4,634
Is it only when moving?

Ex had a 99 that the power steering pump would go pop pop pop pop over and over when making turns. It eventually got a new pump.
__________________
- Joe -

'95 Jeep Grand Cherokee Laredo I6 4.0L
242TC - Extreme Engineering 2" Front Lift/1.75" Rear Lift - ES9000 Shocks + JKS BPEs
Moog Cargo Control Springs
Magnaflow Converter - Dynomax Muffler
235/75/15 AT Uniroyal Liberator Tires
-Joe- is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 11-18-2008, 10:18 PM   #5
nicecj7
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 17
yeah its only when moving when there is any sort of power put to the drivetrain..
__________________
1999 Grand Cherokee 4.7, Qudra Drive , Kolak 3" exhaust , K&N intake, Addco rear sway bar,upgraded calipers w/ Bembo Rotors and 18x9 Moda R6 rims
1999 mustang cobra
1988 mustang w/EFI 393w sold!
http://community.webshots.com/user/svt393
nicecj7 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 11-18-2008, 10:20 PM   #6
SplitNail
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Aug 2008
Location: Katy, TX
Posts: 4,015
i know my t-case made a bad sound when pushing it really hard. it was the chain slipping.
__________________
1999 WJ 4.7L V8, 242 TC, Front Aussie Locker, 4 Inch RC X-Series lift, 17x8 w/ 4.5BS Black Rock Vipers, 285/70/R17 BFG KM2's, All AMSOIL Synthetic Fluids

SplitNail is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 11-19-2008, 10:26 AM   #7
Basscrazy51
Registered User
1993 ZJ 
 
Join Date: Oct 2008
Location: Texas
Posts: 89
The same thing happened in my friends jeep, it turned out to be what was called i think turning "boots"..
__________________
1993 ZJ I6 4.0 stock..
Basscrazy51 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 11-19-2008, 11:09 AM   #8
Double E
2000 Laredo V8
 
Double E's Avatar
2000 WJ 
 
Join Date: Oct 2003
Location: Raleigh, NC
Posts: 3,650
Bass is referring to the CV joints (Constant Velocity). Funny, I have th same thing happening. Been going on for nearly a year and I replaced the CV joints (axles) in 05. It was done by the dealer.

The idea that it is the PS pump is interesting... I also have excessive wear on the outside of each tire. I'm wondering if that's related or if it's just an alignment issue...
__________________
2000 Laredo 4.7L Selec-Trac. 177K miles, Leather, 245 tires, tow package, crappy CD changer, full size spare, roof cross-rails & sunroof.
Changes & fixes: Rear Addco sway bar & greasble bushings, upgraded headlights, upgraded tail lights, new hood struts (replaced 2X), new rear hatchglass struts, new radiator (replaced 3X), new oil pressure sending unit (replaced 4X), 2 new speed sensors, 2 new door lock actuators, new ignition key cylinder, chrome front tow hooks, Mobil 1 Synthetic 5/30, Purolator Pure One oil filter, EBC slotted & dimpled rotors, EBC Greenstuff pads, new front shocks (replaced 3X), new rear shocks (replaced 2X), new IRO steering stabilizer, new timing chain cover, new water pump, thermostat, new thermostat housing, new high pressure power steering hose, Michelin-X radials, new sunroof assembly, new single-piece lug nuts, new exhaust manifold studs & gasket on driver's side, new Durango alternator. Jeepforum.com sticker, Visit cobaltboatsforum.com when you can!
Double E is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 11-23-2008, 11:44 PM   #9
LTD 318ZJ
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Nov 2004
Location: Ohio
Posts: 54
More than other manufacturers; Chrysler vehicles make terrible noises from the front end when any kind of sway bar issues are apparent. Whether it'd be worn bushings, broken end links, broken bar or even loose end links (at the fastener or in the ball socket). Check all of these.

I recently serviced an 07 Town and Country with 20k miles on it. Making ridiculous popping noises and the solution was new sway bar bushings. Completely different breed but my zj makes similar noise when I break end links and when I had worn bushings.
LTD 318ZJ is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.
Note: All free e-mails have been banned due to mis-use. (Yahoo, Gmail, Hotmail, etc.)
Don't have a non-free e-mail address? Click here for a solution: Manual Account Creation
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Thread Tools


Suggested Threads





Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.