99 grand cherokee stuck in 3rd gear.... - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Grand Cherokee & Commander Forums > ZJ Grand Cherokee Forum > 99 grand cherokee stuck in 3rd gear....

Introducing MONSTALINER™ UV Permanent DIY Roll On Bed LineDan's Old as Dirt Birthday Sale!GEARSHADE Pocket Tops in stock and available at ROCKRIDGE

Reply
Unread 10-15-2009, 11:13 AM   #1
jaders
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: riverside
Posts: 4
99 grand cherokee stuck in 3rd gear....

my 99 grand cherokee is stuck in 3rd gear. it the automatic V8 4x4 model.
any ideas as to why its stuck or how i can fix it??

thanks

jaders is offline   Reply With Quote
Unread 10-15-2009, 11:15 AM   #2
Ender42
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Mar 2009
Location: Mt. Airy N.C.
Posts: 289
We need more information on the situation. Is it always stuck or just certain times. Also what is you t-case ect...
__________________
[B][SIZE="4"]99 WJ[/SIZE][/B] 4.0l Selec-trac. 6.5" Hybrid lift, 33/12.50/15 Maxxis Bighorns, JKS Adj. trackbar. Rancho Stabalizer.. JKS Disco's, Tom Woods Double Carden Driveshafts

[B][SIZE="4"]76 CJ7[/SIZE][/B], 4.2l I-6, 2 inch body lift

[B]Greater love has no man than this, than he who lay down his life for his friends.[/B]
Ender42 is offline   Reply With Quote
Unread 10-15-2009, 11:28 AM   #3
jaders
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: riverside
Posts: 4
it started this morning and was stuck in 3rd all the way to work. hadnt had a problem until then. the transfer case is a 247.
jaders is offline   Reply With Quote
Unread 10-15-2009, 11:29 AM   #4
txtumbleweed
Registered User
2000 WJ 
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 332
Sounds like it has gone into "limp home" mode. Possibly a bad input/output speed sensor (easy to fix).

See if you are throwing any codes (do the key trick):
Jeep Grand Cherokee WJ - Diagnostic Trouble Codes
__________________
Y2K WJ 4.7
txtumbleweed is offline   Reply With Quote
Unread 10-15-2009, 11:58 AM   #5
Ender42
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Mar 2009
Location: Mt. Airy N.C.
Posts: 289
Quote:
Originally Posted by txtumbleweed View Post
Sounds like it has gone into "limp home" mode. Possibly a bad input/output speed sensor (easy to fix).

See if you are throwing any codes (do the key trick):
Jeep Grand Cherokee WJ - Diagnostic Trouble Codes

That's exactly what I was thinking. there should be a thread about that on here somewhere.
__________________
[B][SIZE="4"]99 WJ[/SIZE][/B] 4.0l Selec-trac. 6.5" Hybrid lift, 33/12.50/15 Maxxis Bighorns, JKS Adj. trackbar. Rancho Stabalizer.. JKS Disco's, Tom Woods Double Carden Driveshafts

[B][SIZE="4"]76 CJ7[/SIZE][/B], 4.2l I-6, 2 inch body lift

[B]Greater love has no man than this, than he who lay down his life for his friends.[/B]
Ender42 is offline   Reply With Quote
Unread 10-15-2009, 12:20 PM   #6
Mopargearhead
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Sep 2009
Location: Lawrenceville, Ga
Posts: 189
Yeah, your Jeep is stuck in limp in mode. There are many things that can cause a transmission to go into limp in mode though. See if you have any DTCs like tumbleweed suggested.
Mopargearhead is offline   Reply With Quote
Unread 10-15-2009, 03:31 PM   #7
Radimus
Registered User
2002 WJ 
 
Join Date: May 2008
Location: Tahoe, NV
Posts: 98
I had the same problem, changed the speed sensors, but it still occured. You can try the speed sensors, there's 2, $100 for both, but after I did the sensors, I ended up plugging in a scanner and finding codes, pm me for the exact code #'s but the codes said lack of power to tcm, which could be a short in the solenoid, and the others said low tranny fluid line pressure, which could mean plugged filter or line. Seeing as this is a notorious problem on wj's, a mechanic buddy of mine threw a new solenoid unit in his daughters wj and it was fixed. Another thing may be the tcm/PCM may need a flash
__________________
JEEP eNVy
Lake Tahoe, NV
"There's no JEEP like a SNOW JEEP!"
Radimus is offline   Reply With Quote
Unread 10-15-2009, 03:31 PM   #8
jaders
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: riverside
Posts: 4
thanks for the help!
jaders is offline   Reply With Quote
Unread 10-15-2009, 03:33 PM   #9
Radimus
Registered User
2002 WJ 
 
Join Date: May 2008
Location: Tahoe, NV
Posts: 98
One more thing, one last code was thrown on mine saying my tranny overheated. First, before you spend any money, my reccomendation would be to plug a scanner into it and get codes. Then go from there. Remember, this is coming from someone with the same experience that tried speed sensors as a solution
__________________
JEEP eNVy
Lake Tahoe, NV
"There's no JEEP like a SNOW JEEP!"
Radimus is offline   Reply With Quote
Unread 10-19-2009, 04:32 PM   #10
Radimus
Registered User
2002 WJ 
 
Join Date: May 2008
Location: Tahoe, NV
Posts: 98
4.7 needs a makeover

I apologize, I thought the reply I posted was a new thread
__________________
JEEP eNVy
Lake Tahoe, NV
"There's no JEEP like a SNOW JEEP!"

Last edited by Radimus; 10-19-2009 at 05:07 PM.. Reason: Mistake
Radimus is offline   Reply With Quote
Reply
Thread Tools


Suggested Threads





Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.