98 ZJ Automatic Transmission Downshifting Issue - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 Old 02-22-2013, 09:00 PM Thread Starter
CanaanTSA5
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2013
Location: Manchester
Posts: 292
98 ZJ Automatic Transmission Downshifting Issue

So this has been happening for about a month now; when I am coming to a stop, usually from around 40-45mph, when I get down to about 5mph right before the dead stop, the whole front end shakes.

The only way I have found to get it to not do this, is brake from 45mph to 30mph, let off the brake. I'll feel it downshift, repeat the same from 30mph to 20mph, and so on gear by gear.

Not really great on my brakes and not really how I want to drive. Any thoughts on what could be the issue?

159,600 Miles on it now. And it gets some pretty hard use.

CanaanTSA5 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 02-22-2013, 11:58 PM
carnuck
Registered User
1984 J-Series Truck 
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 3,211
Sounds like the converter lockup valve in the transmission valvebody is sticking. There is a fluid protectant to help with that made by Lubeguard that is dealer and factory certified.

"Usually found in a Jeep near Reiter, WA"
FOR SALE STUFF
http://tinyurl.com/jimsclads

'81 Eagle wagon with upgrades $2500
'87 Comanche shortbox 4.0/AW4/NP242 on 33" tires $3500
carnuck is offline  
post #3 of 4 Old 02-23-2013, 07:18 AM Thread Starter
CanaanTSA5
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2013
Location: Manchester
Posts: 292
Thank you! I will give that a go and see how it works.
CanaanTSA5 is offline  
post #4 of 4 Old 03-05-2013, 01:57 PM Thread Starter
CanaanTSA5
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2013
Location: Manchester
Posts: 292
I have given the fluid about a week in the Transmission now, it has defiantly helped the situation. It still shakes from time to time when I come to a stop, but no where near what it used to be. I think it still needs new mounts is all.

1998 ZJ 4.0 Stock 225/75R15 General Grabber AT2
191,000mi
CanaanTSA5 is offline  
Reply

Tags
mounts , shakes , transmission

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome