95 Grand Cherokee wont start - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 6 Old 04-20-2011, 08:03 PM Thread Starter
RickASolis
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Apr 2011
Location: Southgate
Posts: 3
95 Grand Cherokee wont start

Hello everybody, new guy here. Hope to be here for a while.

Got a 95 Grand Cherokee Limited 4x4, 4.0, Automatic, 175,000 miles. Car ran good and always started up. I was on the highway one afternoon and the car just quit running. Got it home and figured out that I had no spark or fuel pressure. Fuel Pump Relay and ASD relay were clicking very rapidly. Turns out, the oxygen sensor harness melted together on the exhaust manifold. I repaired the harness, and the rapidly clicking relays stopped. The fuel pump began working normally, but it still will not start. Pulled codes, and im getting codes 12,33,23,24. Mostly sensor codes, but I dont beleive they are sensors that will cause it not to start. When I turn the key forward, I get power to the injectors and coils for about a second, but when I try to start, they dont receive any power.

I figured the wiring harness burned up the ECM, so I bought a good used one (Heard the car run), with identical years and part numbers (56028026), but nothing else changed.

Even took the ECM harness out of the car and checked for any melted together wires, and didn't see anything. Swapped good relays for the ASD and Fuel Pump, didnt work.

Im out of ideas, maybe Crank Sensor. I hear its common.

Thanks again everybody.

RickASolis is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 04-20-2011, 08:06 PM
ZeeJay1997
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8,632
Check fuses in PDC. The O2 sensor short generally blows a fuse.
ZeeJay1997 is offline  
post #3 of 6 Old 04-20-2011, 08:17 PM
TallyZJ
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tallahassee
Posts: 1,140
Quote:
Originally Posted by RickASolis View Post
Hello everybody, new guy here. Hope to be here for a while.

Got a 95 Grand Cherokee Limited 4x4, 4.0, Automatic, 175,000 miles. Car ran good and always started up. I was on the highway one afternoon and the car just quit running. Got it home and figured out that I had no spark or fuel pressure. Fuel Pump Relay and ASD relay were clicking very rapidly. Turns out, the oxygen sensor harness melted together on the exhaust manifold. I repaired the harness, and the rapidly clicking relays stopped. The fuel pump began working normally, but it still will not start. Pulled codes, and im getting codes 12,33,23,24. Mostly sensor codes, but I dont beleive they are sensors that will cause it not to start. When I turn the key forward, I get power to the injectors and coils for about a second, but when I try to start, they dont receive any power.

I figured the wiring harness burned up the ECM, so I bought a good used one (Heard the car run), with identical years and part numbers (56028026), but nothing else changed.

Even took the ECM harness out of the car and checked for any melted together wires, and didn't see anything. Swapped good relays for the ASD and Fuel Pump, didnt work.

Im out of ideas, maybe Crank Sensor. I hear its common.

Thanks again everybody.
Crank sensor would be my guess as well. It's wire is also close to the manifold and could have damage

1996 Jeep Grand Cherokee Laredo 4x4 - 4.0L
Capital City Jeepers
Build Thread Here
TallyZJ is offline  
post #4 of 6 Old 04-20-2011, 11:47 PM Thread Starter
RickASolis
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Apr 2011
Location: Southgate
Posts: 3
All the fuses checked out good via a testlight. The wires going to the crank sensor have been checked with a ohm meter and all have continuity.
RickASolis is offline  
post #5 of 6 Old 04-21-2011, 12:27 AM
PurpleZJ
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Jan 2010
Location: kansas city
Posts: 4,197
theres also the camshaft sensor which is under the distributor cap which can cause issues. i know mine sat for two weeks until i replace the crankshaft position sensor and then it fired right up. thats the extent of my knowledge on running issues hope you get it fixed

1996 ZJ- 4.0, AX-15 5SPD/NP242, RE 4.5" lift, 36x12.50x16.5 Goodyear military surplus tires, Longarms/Tri-4 link/one ton axle build/swap in progress, arb bumper, a bunch of other goodies
1995 XJ- 4.0 HO, ax-15(stolen for swap), stock
2001 GMC Sonoma-RIP...
2002 GMC Sierra 1500 ECSB-roadtrip/long haul vehicle
RIP Troy (bigbluezj94) you wont be forgotten

December 2010 GCOTM

5spd ZJ Club Member 001

Quote:
Originally Posted by bddisi View Post
Glad you are ok. If you were a cat, you would be down to 8.:D

Quote:
Originally Posted by Greengc4x4 View Post
Everything looks great, Hellen Keller! :D

Quote:
Originally Posted by rritch View Post
plastic + Fuel + Ignition = "Bubba wake up this is gonna be good" :rofl:

RIP William Anthony Kolich(DAD)
you were the best father i could have wished for. I'll always miss you
04/28/58-2/13/11
PurpleZJ is offline  
post #6 of 6 Old 05-18-2011, 12:43 PM Thread Starter
RickASolis
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Apr 2011
Location: Southgate
Posts: 3
Been a while

Been a while, but I have an update. I have replaced the ECM with a matching computer. Still no start. I was at the pick a part yard for something else, and decided to pick up a crank sensor from a wrecked car and see if that would get it to start up since it was only a dollar. Installed the used sensor and it would start, then immediately die. After much troubleshooting, I found out that the fuses for the security system were removed. I put some fuses in them, and the security system was going off (lights flashing, security light flashing). After disabling it, the car started up and finally idled. We drove it around and on the highway and everything seemed OK. I was behind the jeep in another car following. Out of nowhere, the muffler on the car literally exploded and the car quit running. Never seen anything like that before. I wasn't in the jeep but im assuming it backfired. The car wouldn't start for a while, just cranked over. Eventually it started running and we tried to drive it home, but it quit again. By this time it was pouring rain and I was tired. We left it and had it towed back.

When I got it back, of course it fired right up. Idled good, had a occasional miss, but ran ok. Drove it around for a bit and it died and refused to start again. Ran a scan on codes. Got a code 11, a code for AC clutch circuit, and a coolant temp sensor code. Since I got a code 11, i figured it was the used crank sensor, so I went and bought a new one, and it still wouldn't start, just turned over.

I replaced the cam sensor (or distributor pickup) and it fired up again. Drove it around. It dies whenever it wants to, and when it does, the RPMS SLOWLY drop down, while they drop down occasionally it will come back to life and run again. Im truly lost at this point.
RickASolis is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
96 grand cherokee 4.0 wont start willyb22 ZJ Grand Cherokee Forum 2 03-13-2010 10:16 AM
93 grand cherokee v8 wont start! HELP! clivanec ZJ Grand Cherokee Forum 0 02-08-2010 06:51 AM
2001 grand cherokee wont start/gas guage wont work nipper1 ZJ Grand Cherokee Forum 1 10-09-2009 06:29 PM
05 Grand Cherokee wont START cube82 WK Grand Cherokee & XK Commander Forum 3 04-02-2009 09:38 AM
Grand Cherokee Wont Start?? Rockdaddy ZJ Grand Cherokee Forum 8 04-19-2006 02:22 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome