94 ZJ Crank but No start! - JeepForum.com

Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 20 Old 11-02-2010, 02:59 PM Thread Starter
JeepinXJstyle
Registered User
1995 XJ Cherokee 
 
Join Date: Jun 2009
Location: W-B
Posts: 74
94 ZJ Crank but No start!

94 grand cherokee for a while jeep would crank you would sit and wait till you heard the fuel pump turn on and it would start. now nothing. Tested the crank sensor good , check the fuel pump good. You turn the key on lights turn on the dash air bag and ABS , the jeep will not start enless the check engine turns on which when the check engine light comes on you can hear the fuel pump click on then you start it and the light goes off and its fine. I replaced the computer nothing did the same thing. checked loose wires nothing found wiring good. another thing is the first time that u turn the key to the on position the O/D light flashes and eventually stops iam not sure if this is a code or what but i really need to get this thing fixed ASAP. if this helps its a 94 , 4.0 liter , about 170,xxx on the whole things except for the tranny it was replaced jasper sometime ago.

JeepinXJstyle is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 20 Old 11-02-2010, 03:14 PM
freakinheep89
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Jan 2010
Location: Mobile, Alabama
Posts: 3,252
so does the starter not even crank at all until the check engine light comes on, or does it just turn over and not start until the CEL comes on?

the OD light flashing is a code, usually on the 42re its the governor pressure codes.

TJ-
95 ZJ 5.2- D30/XJ shafts/D35 Yukon alloys,249, 2"BB, 30x9.5"Wildcat EXT,lots of motor mods, rancho shocks & stabilizer.

Quote:
Originally Posted by slayercr23 View Post
How would i go about Stroking it?
freakinheep89 is offline  
post #3 of 20 Old 11-02-2010, 05:58 PM Thread Starter
JeepinXJstyle
Registered User
1995 XJ Cherokee 
 
Join Date: Jun 2009
Location: W-B
Posts: 74
yah the starter will crank all day the only time it does finally turn over is when the CEL turns on because the fuel pump kicks on when the CEL turns on for some reason.
JeepinXJstyle is offline  
post #4 of 20 Old 11-02-2010, 07:00 PM
freakinheep89
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Jan 2010
Location: Mobile, Alabama
Posts: 3,252
thats very strange. I honestly dont know what's happening without being able to look at it and test things.

TJ-
95 ZJ 5.2- D30/XJ shafts/D35 Yukon alloys,249, 2"BB, 30x9.5"Wildcat EXT,lots of motor mods, rancho shocks & stabilizer.

Quote:
Originally Posted by slayercr23 View Post
How would i go about Stroking it?
freakinheep89 is offline  
post #5 of 20 Old 11-05-2010, 04:42 PM
j_alleyct_317
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Nov 2010
Location: Cicero
Posts: 16
No way!

I have the exact same problem. . . no fuel pump and no start unless "Check Engine" light is illuminated. But it still cranks fine and everything else works.
I even have the flashing light on my OD Button too

I am stumped! I wa leaning towards Computer, but I am not now LOL
j_alleyct_317 is offline  
post #6 of 20 Old 11-06-2010, 03:53 PM
j_alleyct_317
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Nov 2010
Location: Cicero
Posts: 16
I think the next thing I am going to try is cleaning the PCM connectors as many have done already. It may not solve the problem but with 227K on the clock it definitely couldn't hurt. If it still does it after that I am going to lean towards the ignition switch. . . .
j_alleyct_317 is offline  
post #7 of 20 Old 11-08-2010, 10:00 AM Thread Starter
JeepinXJstyle
Registered User
1995 XJ Cherokee 
 
Join Date: Jun 2009
Location: W-B
Posts: 74
just replaced the ignition swithch in mine didnt fix it but i found out the PCM i got from the junkyard was no good so i put the old one back in and it starts but u still have to wait for the cel so i think it is the PCM just need to buy a brand new one and o yah when you u buy the ignition switch get the part the holds the key too because the one that is in the stock switch wont fit in a new switch
JeepinXJstyle is offline  
post #8 of 20 Old 11-14-2010, 10:26 PM
wjidol
Registered User
1993 ZJ 
 
Join Date: Jul 2010
Location: CA
Posts: 3
Did you guys get this fixed? I'm having the same problem.
wjidol is offline  
post #9 of 20 Old 11-15-2010, 08:18 PM
j_alleyct_317
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Nov 2010
Location: Cicero
Posts: 16
I havent yet, just been too busy. I am getting rather used to going out to the jeep in the morning and turning the key on. Then by the time I am ready to leave so is it. . . . lol
j_alleyct_317 is offline  
post #10 of 20 Old 11-17-2010, 05:07 PM
j_alleyct_317
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Nov 2010
Location: Cicero
Posts: 16
Today it acted even more strangely. I turned the key to the on position like normal and waited but i got a different result. It took a while but I started hearing a noise from the rear like a sputtering sound. It sounded like the fuel pump was trying to turn but just wouldnt. So I turned the key off and then back on and the check engine light and the fuel pump both fluttered to life and it started. . . well after two attempts but started none the less.

It really seems to be the fuel pump. I dont know why else it would act the way it does. I just dont want to start throwing money at it cause, well, I dont have money to throw. lol
j_alleyct_317 is offline  
post #11 of 20 Old 11-17-2010, 06:50 PM
Jacobjeep
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sheridan wy
Posts: 68
i would guess its the computer i would get a new plug and play from auto-zone or competition mine cost like 250 and solved some problems with my 94 and my 95 both related to fuel
Jacobjeep is offline  
post #12 of 20 Old 11-19-2010, 09:44 AM
j_alleyct_317
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Nov 2010
Location: Cicero
Posts: 16
After lots of searching and reading, I found this thread
talking about CEL's and PCM's.

Here is a post from over a year ago from ZeeJay1997:

"No programming required for same year / configuration.

Mileage is stored in instrument cluster.

The no CEL at KO condition is indicative of a failed PCM."

I have also been told to check out my CPS as that can cause a no start condition, but mine passed the test

I found a PCM in my local yard I am going to try and swing by and pick it up today. . . .

94 JGC Limited 4.0 42RE Quadra-trac, all original with 230K miles. 235/75-15 all-terrains and a snow bear plow for the winter.
This is my first Jeep and I love it, it'l be even better when I fix all the little qwerks.
j_alleyct_317 is offline  
post #13 of 20 Old 11-20-2010, 07:37 AM
doublejz
Registered User
2004 WJ 
 
Join Date: Jun 2007
Location: PA
Posts: 484
this is actually a common issue. There's a PCM fix read somewhere on here that I have used twice with success.

04 WJ with some stuff - see here
doublejz is offline  
post #14 of 20 Old 11-20-2010, 07:42 AM
doublejz
Registered User
2004 WJ 
 
Join Date: Jun 2007
Location: PA
Posts: 484
See if this helps

http://www.jeepforum.com/forum/f12/c...rs-ecu-492597/

04 WJ with some stuff - see here
doublejz is offline  
post #15 of 20 Old 11-20-2010, 08:28 PM
j_alleyct_317
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Nov 2010
Location: Cicero
Posts: 16
Yay!

I replaced my caps tonight and voila! It works.

I went to radio shack and got 3 220 uf 35v capacitors for 1.49 a piece. I cut out and desoldered the old ones and soldered in new ones and tested it out before applying silicone.

I am not a soldering expert by any means but this was very easy!

Thanks doublejz for noting that thread.

AWESOME

94 JGC Limited 4.0 42RE Quadra-trac, all original with 230K miles. 235/75-15 all-terrains and a snow bear plow for the winter.
This is my first Jeep and I love it, it'l be even better when I fix all the little qwerks.
j_alleyct_317 is offline  
Reply

Tags
4.0 , ecm , ignition switch , no start , wont turn over , zj

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
1997 5.2 crank but no start, need help with crank sensor replacement. titan66 ZJ Grand Cherokee Forum 8 01-28-2011 07:34 PM
96 Zj 4.0 Crank No Start bigbill888 ZJ Grand Cherokee Forum 5 01-15-2010 08:12 AM
Crank but won't start dstockton ZJ Grand Cherokee Forum 3 07-28-2009 06:20 PM
4.7 will crank but won't start wcdirtrider ZJ Grand Cherokee Forum 4 10-27-2008 07:12 PM
Won't start on first crank. 7thStranger ZJ Grand Cherokee Forum 6 07-02-2004 11:39 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome