post #1 of Old 07-25-2009, 10:36 AM Thread Starter
skilled1
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Jun 2009
Location: georgia
Posts: 40
46rh fresh rebuild, after 3-5 miles will not go into first gear

first a little back ground, i purchased this truck for my brother. i am a master mechanic for mercedes-bens among other manufactures. trans had indescribeable issues when purchased.
truck is a 1993 GC 5.2l quadra-trac with the 46rh

yanked the trans. found torqueconverter failed and bell housing bolts at top were missing which allowed the tc to grind the input shaft of pump under load. replaced TC and pump. rebuilt trans and the borgwarner. only thing i didn't get into was the Valve body. i flushed the cooler and it seems as clear as i can possibly make it.

now here is the issue:

after installing the new trans. test drives have found some disturbing actions. from a cold start trans operates flawlessly. 1-2-3-4 and TC lock up. come to a stop same thing 1-2-3-4-tc LU. after the first 3-5 miles come to a stop and it wont go back down into first gear. startes from stop in 2nd but still shifts beautifuly 2-3-4-TCLU. just no first.

i am well versed in trans operation, and rebuliding i have rebuilt more trans' than i can count unfortunately all my experiance is with Electronic control not hydraulic, im not sure of where i need to go from here.

i am curious if the throttle kickdown cable needs to be adjusted? seemed ok when we installed it but maybe i need to go through the motions just to be sure.also return spring seemed a little weak, issue???

i may have overlooked something simple here and just wanted to submit this problem to the collective and see if anyone else has seen this issue and be able to point me in the right direction. thanks for any help given in advance

-john-


Last edited by skilled1; 07-25-2009 at 10:37 AM. Reason: forgot to mention vehicle details
skilled1 is offline  
post #2 of Old 07-25-2009, 03:11 PM Thread Starter
skilled1
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Jun 2009
Location: georgia
Posts: 40
bump up. also just curious if anyone thinks that due to a fresh rebuild if it might be possible that there are still air bubbles in the passageways of the valve body that may work their way out over time? just another possibility i thought of. anyone else have suggestions???????
skilled1 is offline  
post #3 of Old 07-26-2009, 01:39 PM Thread Starter
skilled1
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Jun 2009
Location: georgia
Posts: 40
still no suggestions?????
skilled1 is offline  
post #4 of Old 07-26-2009, 02:07 PM
ratmonkey
R.I.P.
 
ratmonkey's Avatar
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,793
check the valve body for blockages and the condition of the pressure regulator.

'97 zj 5.2, some stuff, some other suff, and some things that even work sometimes.

ratmonkey is offline  
post #5 of Old 07-26-2009, 02:47 PM
newfieZJ
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: May 2008
Posts: 6,557
Govenor Valve
Valve body
frt servo piston stuck in the bore
frt band linkage malfuntion , check for binding
throttle or gearshift linkage out of adjustment

Not quoted , but referenced from the FSM
newfieZJ is offline  
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
46RH popping out of gear JrMechanic ZJ Grand Cherokee Forum 2 09-28-2009 06:52 AM
Grand cherokee noob 46RH starting gear problems kain000 ZJ Grand Cherokee Forum 5 07-27-2009 01:46 PM
Need Tranny help! 46RH still slipping after rebuild OrvisZealot ZJ Grand Cherokee Forum 15 06-03-2009 02:51 PM
help reg. special tools for 46RH tranny rebuild Diman ZJ Grand Cherokee Forum 3 12-07-2008 02:18 PM
how easy is a DIY rebuild on a 46rh ALLJEEP95 ZJ Grand Cherokee Forum 2 06-27-2007 10:34 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome