42re shifting into second at 3.5k+ - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Grand Cherokee & Commander Forums > ZJ Grand Cherokee Forum > 42re shifting into second at 3.5k+

Spartan Locker Promo Running now @ ROCKRIDGE 4WD plus FREEG2 Disc Brake Conversion Kit for Jeep Wrangler YJ TJ LJ ChSave 15% in XT's Pre-Black Friday Event!

Reply
Unread 06-24-2013, 10:14 PM   #1
kb9mfd
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Janesville, WI
Posts: 60
42re shifting into second at 3.5k+

I have a 1995 grand larado with a 42re. I know it has issues but I am trying to pinpoint the issue without having to replace the whole thing. It gets to 3.5k to 4k before it shifts to second. Shifting to third or fourth it has no issues around 2~2.5k. When it shifts to second it jumps from 3.5~4k to 1.5k and that does not sound normal. Besides that it has a noticibale pump wine so I think the pump needs to be replaced. Other than that is there anything else that I may need to look at or adjust that may help this issue?Would band adjustments make a difference or anything else? Thanks! - Jeremy

kb9mfd is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-24-2013, 11:11 PM   #2
SLOspeed
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Mar 2013
Location: Oakland, CA
Posts: 60
Make sure the kickdown cable is adjusted properly.
SLOspeed is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-25-2013, 06:52 AM   #3
exmilitary
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Jun 2013
Location: Toronto, Ontario
Posts: 58
Does the tranny fluid smell burnt?
Check tv cable adjustment.
Drop the pan and check the magnet for filings.
Check the band adjustment.
Check shift solenoid.
Check the pump.
exmilitary is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-25-2013, 01:35 PM   #4
kb9mfd
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Janesville, WI
Posts: 60
Quote:
Originally Posted by SLOspeed View Post
Make sure the kickdown cable is adjusted properly.
I have done that, and I noticed changes on the other gears, but first to second still has the issue. Thanks! - Jeremy
kb9mfd is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-25-2013, 01:43 PM   #5
kb9mfd
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Janesville, WI
Posts: 60
Quote:
Originally Posted by exmilitary View Post
Does the tranny fluid smell burnt?
Check tv cable adjustment.
Drop the pan and check the magnet for filings.
Check the band adjustment.
Check shift solenoid.
Check the pump.
Tranny fluid is not burnt, but will get foamy.
TV cable has been adjusted several times. (tried several positions)
I just changed the fluid and filter 8 months ago and the magnet was clean.
Adjusted the bands but now I am not so sure I did it correctly, would you get this issue with the back band wrong?
How do I check the shift solenoid?
I believe the pump has issues, but I assume I have to pull the tranny all the way off to service the pump.
Also replaced the rear seal 6 months ago as it was leaking a lot of fluid but that has now stopped, and replaced the radiator too as it had a hole in it.
Thanks! - Jeremy
kb9mfd is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-25-2013, 04:59 PM   #6
a70eliminator
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Location: Kent Ohio
Posts: 864
My wife's 95 4.0 Orvis 42re was always finicky about shifting into 2nd sometimes you would have to let up on the pedal to get the shift, other times it would shift on it's own with a little slippage, other times it would be just fine, we babied the trans thinking it was going to give it up any day but it never did, 5 years later still going but somebody pulled out in front of my daughter and got T-boned, we settled with insurance and Orvis is now long gone.
a70eliminator is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-25-2013, 08:12 PM   #7
kb9mfd
Registered User
1995 ZJ 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Janesville, WI
Posts: 60
Quote:
Originally Posted by a70eliminator View Post
My wife's 95 4.0 Orvis 42re was always finicky about shifting into 2nd sometimes you would have to let up on the pedal to get the shift, other times it would shift on it's own with a little slippage, other times it would be just fine, we babied the trans thinking it was going to give it up any day but it never did, 5 years later still going but somebody pulled out in front of my daughter and got T-boned, we settled with insurance and Orvis is now long gone.
That's what I do now, I just let off the gas slightly around 3k and it normally shifts. The only thing is I use it to tow a trailer around town, it's a 3k dumping trailer so its not light so I am hoping I am not trashing that tranny. - Jeremy
kb9mfd is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Tags
transmission

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.
Note: All free e-mails have been banned due to mis-use. (Yahoo, Gmail, Hotmail, etc.)
Don't have a non-free e-mail address? Click here for a solution: Manual Account Creation
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Thread Tools






Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.