1994 Jeep Grand Cherokee - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Grand Cherokee & Commander Forums > ZJ Grand Cherokee Forum > 1994 Jeep Grand Cherokee

Rough Country Lift Kits and Parts!XJ Rail Sale!The Ruffstuff NOT Universal 4 Link Kit!

Reply
Unread 12-13-2007, 09:41 PM   #1
bohawg
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: west virginia
Posts: 2
1994 Jeep Grand Cherokee

Yes im hoping someone can help me. I have a 42 Re transmission and its not going into overdrive. I took it to a transmission shop and we hooked it up to a comuputer and took it for a ride. He said the governor sensoer was down on the readings and told me to replace the governor pressure sensor and solonoid which i did. It did not take care of the problem, i did get it to go into overdrive twice tonight but that was it. Seems likes its doing it when its cold but not hot. I have replaced the motor recently and now working on this. My temp, reading is reading good on motor so really im not sure what its doing. My push button on overdrive seems to be working ok the light comes on and off when i push on it. One other thing the transmission was rebuilt couple years ago is what i was told by previous owners. THe motor was blown when i got it so i was not sure how it was running before hand with transmission. Does anyone know what this might be? could it be a ground somewhere. There is no noise or nothing coming from transmission and when it goes into overdrive it goes it good but only does maybe once and thats it. THanks any comments would be appreciated

bohawg is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 12-13-2007, 10:18 PM   #2
Texas ZJ1
Jeep Jedi Master
 
Texas ZJ1's Avatar
1994 ZJ 
 
Join Date: Mar 2003
Location: Omaha, NE
Posts: 20,133
This is a simple question? Have you checked the fluid level? Sometimes when the transmissions are just a bit low, that act very wacky. So, check the fluid? Have you checked the transmission pan (after draining) to see if there are metal flakes?
It could also be a bad shift cable.

Hunter
__________________
00 4.7 Laredo...stock

94 5.9 Laredo 6.5 RE lift with 35 Maxxis Bighorns
and 33 Bridgestone Duelers
Detroit and true trac
Red Jeep Club Member
REDNECK JCM
Texas Jeep Owner #6
USN Jeep Club #4
http://www.kevinsoffroad.com/
602.841.3355

For your performance needs:

kolak@kolakperformance.com
480.998.3661
Texas ZJ1 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 12-13-2007, 10:29 PM   #3
SJZ
Victim of Hope & Change
 
SJZ's Avatar
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2006
Location: . . . . . . . . . . . . . . . A shining city upon a hill
Posts: 1,498
Quote:
Originally Posted by bohawg
Yes im hoping someone can help me. I have a 42 Re transmission and its not going into overdrive. I took it to a transmission shop and we hooked it up to a comuputer and took it for a ride. He said the governor sensoer was down on the readings and told me to replace the governor pressure sensor and solonoid which i did. It did not take care of the problem, i did get it to go into overdrive twice tonight but that was it. Seems likes its doing it when its cold but not hot. I have replaced the motor recently and now working on this. My temp, reading is reading good on motor so really im not sure what its doing. My push button on overdrive seems to be working ok the light comes on and off when i push on it. One other thing the transmission was rebuilt couple years ago is what i was told by previous owners. THe motor was blown when i got it so i was not sure how it was running before hand with transmission. Does anyone know what this might be? could it be a ground somewhere. There is no noise or nothing coming from transmission and when it goes into overdrive it goes it good but only does maybe once and thats it. THanks any comments would be appreciated
Was it the overdrive solenoid or the governor solenoid you replaced? Could be a ground problem, as you said.
You have a PM.
__________________
-Steve
"Those who hammer their guns into plows, will plow for those who do not." -Thomas Jefferson
___________________________________________
'98 ZJ Laredo 5.2 Selec-Trac (249 to 242 swap)
'05 KJ Limited 3.7 Selec-Trac
'94 ZJ Limited 5.2 Q-Trac- sold, after 17 years
'67 International Harvester Scout 800; 345ci V8,T18 4spd, Dana 20 TC
'06 Chrysler 300C SRT8 6.1L
SJZ is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 12-20-2007, 10:31 PM   #4
bohawg
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: west virginia
Posts: 2
i just replaced the governor solenoid does the 42re have a overdrive solenoid , never read anything that it had a overdrive solenoid
bohawg is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 12-29-2007, 01:17 AM   #5
SJZ
Victim of Hope & Change
 
SJZ's Avatar
1998 ZJ 
 
Join Date: Feb 2006
Location: . . . . . . . . . . . . . . . A shining city upon a hill
Posts: 1,498
Quote:
Originally Posted by bohawg
i just replaced the governor solenoid does the 42re have a overdrive solenoid , never read anything that it had a overdrive solenoid
Sorry, I don't have any personal experience with it, but according to the manual it does.
__________________
-Steve
"Those who hammer their guns into plows, will plow for those who do not." -Thomas Jefferson
___________________________________________
'98 ZJ Laredo 5.2 Selec-Trac (249 to 242 swap)
'05 KJ Limited 3.7 Selec-Trac
'94 ZJ Limited 5.2 Q-Trac- sold, after 17 years
'67 International Harvester Scout 800; 345ci V8,T18 4spd, Dana 20 TC
'06 Chrysler 300C SRT8 6.1L
SJZ is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 03-30-2008, 04:32 PM   #6
2LMAKER
Registered User
 
Join Date: May 2006
Location: Canton Pa
Posts: 7
Did you resolve this issue?
I have 94 ZJ limited with 4.0L and having same problem.
Thanks
2LMAKER is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.
Note: All free e-mails have been banned due to mis-use. (Yahoo, Gmail, Hotmail, etc.)
Don't have a non-free e-mail address? Click here for a solution: Manual Account Creation
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Thread Tools


Suggested Threads





Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.