YJ spark issue???? - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Wrangler Forums > YJ Wrangler Technical Forum > YJ spark issue????

Stainless Steel Door Hinge PinsPoly Door Hinge BushingsSave at JeepHut on Smittybilt Soft tops

Reply
Unread 03-12-2014, 03:57 PM   #1
JoshsYJ
Member
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2011
Location: Painesville, OH
Posts: 191
YJ spark issue????

Today I went to start my 94 YJ with the 4.0 and shortly after starting the check engine light came on. After driving for 10 minutes she started to hesitate and stumble. The longer I drove the worse it got. I pulled into my driveway and shut her off. I then tried to restart the Jeep and she would crank but wouldn't start. I checked for what code was showing and only had the normal 12, 33, and 55. After letting the Jeep sit for 15 minutes I went back outside and tried restarting. When I turned the keyed nothing happened. I still had power to all accessories though. I tried turning they key several times and finally the starter turned over and the engine stated right up and the engine light was no longer on. What is going on??? Also, I replaced the crank position sensor a month ago. How can the check engine light come on but not store codes?

__________________
United States Marine Corps- Doing Gods work since 1775.
JoshsYJ is offline   Reply With Quote
Unread 03-12-2014, 04:09 PM   #2
Mark05059
Registered User
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2009
Location: quechee Vermont
Posts: 4,303
clean your battery terminals
__________________
1998 ZJ 5.2 Auto

1989 Wrangler Black Bone Stock 2.5l 5spd
/l , [____],
|---L--[]lllllll[]-
()_) ()_)==O=)_)
Mark05059 is offline   Reply With Quote
Unread 03-12-2014, 04:38 PM   #3
JoshsYJ
Member
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2011
Location: Painesville, OH
Posts: 191
They are clean and have newer clamps that fit tightly.
__________________
United States Marine Corps- Doing Gods work since 1775.
JoshsYJ is offline   Reply With Quote
Unread 03-12-2014, 05:24 PM   #4
Why J?
Registered User
1993 YJ Wrangler 
 
Join Date: Sep 2004
Location: Knoxville Tn
Posts: 3,437
Are the wires clean at both ends?
__________________
New Project "Pissed Wife"

http://www.jeepforum.com/forum/f22/project-pissed-wife-747535/
Phase II 5.3L/4L60e then NV3550
http://www.jeepforum.com/forum/f22/p...stall-1400506/
Why J? is offline   Reply With Quote
Unread 03-12-2014, 05:27 PM   #5
JoshsYJ
Member
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2011
Location: Painesville, OH
Posts: 191
That I am unsure of but would that cause the engine stumble and barely run. I understand that it could cause the no power to the starter issue.
__________________
United States Marine Corps- Doing Gods work since 1775.
JoshsYJ is offline   Reply With Quote
Unread 03-13-2014, 04:16 AM   #6
Mark05059
Registered User
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2009
Location: quechee Vermont
Posts: 4,303
your fuel injection uses power to run.. Your alternator code (41) is saying there is something wrong with the wiring or the alternator. The stumbling at the same time points to a wiring problem.. usually the battery terminals.. clean both ends... check to see if there is a bunch of crud inside the jacket also. If there is then change the cables...
__________________
1998 ZJ 5.2 Auto

1989 Wrangler Black Bone Stock 2.5l 5spd
/l , [____],
|---L--[]lllllll[]-
()_) ()_)==O=)_)
Mark05059 is offline   Reply With Quote
Unread 03-13-2014, 02:09 PM   #7
JoshsYJ
Member
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2011
Location: Painesville, OH
Posts: 191
Problem solved! The positive terminal somehow got dirt and grim between it and the cable end. I cleaned it and it was good as new. Thanks the responses guys.
__________________
United States Marine Corps- Doing Gods work since 1775.
JoshsYJ is offline   Reply With Quote
Unread 03-13-2014, 05:18 PM   #8
Mark05059
Registered User
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2009
Location: quechee Vermont
Posts: 4,303
Quote:
Originally Posted by JoshsYJ View Post
Problem solved! The positive terminal somehow got dirt and grim between it and the cable end. I cleaned it and it was good as new. Thanks the responses guys.
Glad you got it fixed. Amazing...
__________________
1998 ZJ 5.2 Auto

1989 Wrangler Black Bone Stock 2.5l 5spd
/l , [____],
|---L--[]lllllll[]-
()_) ()_)==O=)_)
Mark05059 is offline   Reply With Quote
Unread 03-13-2014, 08:30 PM   #9
Que89YJ
Web Wheeler
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2008
Location: Detroit, Michigan
Posts: 14,812
Great call Mark.
Que89YJ is offline   Reply With Quote




Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.