YJ has trouble starting - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Wrangler Forums > YJ Wrangler Technical Forum > YJ has trouble starting

The Solution to Radius Arm Bind - Meet Lock-N-LoadFS: Jeep Fog Light LED Bulbs! Several Brightness Options! Rough Country Jeep Suspension Deals at Rockridge 4WD!

Reply
Unread 06-25-2013, 01:19 PM   #1
ylojelo
Registered User
 
Join Date: Oct 2004
Location: VA
Posts: 517
YJ has trouble starting

'93 YJ, 4.0 manual trans,
turn the key and nothing happens, no click, but battery etc is fine. I have been able to start it after moving the stick in and out of gears and turning the key. After a few times, it eventually starts normally. My guess is a neutral position sensor, if a manual has one.

Thanks

__________________
'12 JKU Rubicon
'93 YJ stock
'01 XJ + 2" OME
ylojelo is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-25-2013, 01:59 PM   #2
dtn8tr
Web Wheeler
 
dtn8tr's Avatar
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2010
Location: Waconia, Minnesota
Posts: 1,276
When you say nothing happens, no click...do you get any dash lights that come on? There isn't a Neutral Safety Switch in the manuals.
__________________
1997 TJ, 4" ProComp, 33x12.5x15 Firestone Destination MT, JKS Quicker disconnects
sold-1988 YJ, 4.2L, 2.5" OME, .75" boomerangs, 33x12.5x15 Cooper Discoverers, Herc'd,Nuttered, TeamRush'd
2001 WJ stock DD, 4.0l, Select-Trac

Most good stories start out "Y'all ain't gonna believe this ****...."
dtn8tr is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-25-2013, 02:49 PM   #3
ylojelo
Registered User
 
Join Date: Oct 2004
Location: VA
Posts: 517
dash is normal, all gauges come on. turn the key to start and nothing changes.
__________________
'12 JKU Rubicon
'93 YJ stock
'01 XJ + 2" OME
ylojelo is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-25-2013, 02:52 PM   #4
ROTTEN
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: May 2011
Location: SGF, NY
Posts: 755
Starter perhaps? You try banging on it?
__________________
I'm new
ROTTEN is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-25-2013, 03:16 PM   #5
ylojelo
Registered User
 
Join Date: Oct 2004
Location: VA
Posts: 517
but the starter isn't struggling. maybe the ignition switch?
__________________
'12 JKU Rubicon
'93 YJ stock
'01 XJ + 2" OME
ylojelo is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-25-2013, 03:35 PM   #6
idaholtby
Registered User
1991 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2008
Location: Meridian, Idaho
Posts: 2,554
Does your check engine light come on when the ignition is first turned on? If not, does it after waiting a few minutes? There is no NSS switch on a manual.
idaholtby is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-27-2013, 10:16 AM   #7
ylojelo
Registered User
 
Join Date: Oct 2004
Location: VA
Posts: 517
duh, it is the battery had to jump it lastnight.
__________________
'12 JKU Rubicon
'93 YJ stock
'01 XJ + 2" OME
ylojelo is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-27-2013, 11:34 AM   #8
idaholtby
Registered User
1991 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2008
Location: Meridian, Idaho
Posts: 2,554
Quote:
Originally Posted by ylojelo View Post
duh, it is the battery had to jump it lastnight.
Love the simple fixes. Hopefully there is no underlying issue related to battery charging. Thanks for reporting back.
idaholtby is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-28-2013, 01:01 PM   #9
ylojelo
Registered User
 
Join Date: Oct 2004
Location: VA
Posts: 517
interesting it would just do nothing, no clicking, or slow churning of the starter. It is a redtop optima. It may be five years old, I'd have to check my notes. now to find a good battery
__________________
'12 JKU Rubicon
'93 YJ stock
'01 XJ + 2" OME
ylojelo is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 07-02-2013, 12:07 PM   #10
ylojelo
Registered User
 
Join Date: Oct 2004
Location: VA
Posts: 517
well crap, I just dropped in a new battery and the same: nothin'. Oh well, just traded in a 7 year old optima red top. now what?
__________________
'12 JKU Rubicon
'93 YJ stock
'01 XJ + 2" OME
ylojelo is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 07-06-2013, 02:30 PM   #11
ylojelo
Registered User
 
Join Date: Oct 2004
Location: VA
Posts: 517
could it be the ignition switch?
__________________
'12 JKU Rubicon
'93 YJ stock
'01 XJ + 2" OME
ylojelo is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 07-08-2013, 01:44 PM   #12
ylojelo
Registered User
 
Join Date: Oct 2004
Location: VA
Posts: 517
bump
__________________
'12 JKU Rubicon
'93 YJ stock
'01 XJ + 2" OME
ylojelo is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 07-08-2013, 04:26 PM   #13
Luuca
Professional Novice
 
Luuca's Avatar
2005 LJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2012
Location: Corona, CA
Posts: 2,547
OK.. long shot here, but on my 91 2.5l 5spd, there is a ground wire just left of the e-brake release lever. Our Jeep would turn, but not fire after that wire kept getting moved by clutch working while driving. Eventually the wire was barely hanging on. Once I replaced it, started every time. Your issue sounds more sinister because you have dash, but nothing else. Research the ignition switch on here. That's where I'd start.
__________________
91 YJ "Alice" 2.5L AX5 D30/35 -Busted Knuckles Yellow Jeep Club Club #91

05 LJ Rubi "Ghost" 4.0L Auto NV241 D44/44 locked 4" RE Lift 1" BL 33s
Luuca is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 07-08-2013, 05:03 PM   #14
Mobile_Homie
Desert Rat
 
Mobile_Homie's Avatar
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2008
Location: Winnemucca, NV
Posts: 1,289
Check the battery cables for corrosion, at the battery and at the starter. May need new cables...
__________________
Mark



Smoke em if you got em!

Click here
Mobile_Homie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 07-09-2013, 09:49 AM   #15
ylojelo
Registered User
 
Join Date: Oct 2004
Location: VA
Posts: 517
so last night I did just that, checked the cable from the + battery to the starter. It all looked fine. I disconnected and cleaned the starter end. Tried to start it but same thing, nothing. then after an hour messing with the lawn mower, I tried, nothing again, then I shook the stick in neutral back and forth, turned the key and it started right up
__________________
'12 JKU Rubicon
'93 YJ stock
'01 XJ + 2" OME
ylojelo is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.
Note: All free e-mails have been banned due to mis-use. (Yahoo, Gmail, Hotmail, etc.)
Don't have a non-free e-mail address? Click here for a solution: Manual Account Creation
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Thread Tools






Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.