Won't start - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 7 Old 12-14-2011, 11:26 AM Thread Starter
mgkbull
Registered User
1987 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2011
Location: Albuquerque
Posts: 161
Won't start

Very vague title. I'll explain.

I've had issues starting this beast recently. A few days ago, I went to start it and it just "clicked". We all know that sound. I said great, guess I left something on. Hooked up the booster cables to a friends car, then went to start it.
Click click click click. My friend said "Whoa! Stop! I see sparks!" I had him start it while I observed. SPARK! It came from the cable attached to the solenoid and starter motor. I noticed that it worked it's way loose but then found I couldn't tighten it. It had somewhat melted the nut to the post due to the arcing from recent starts. So it had acted like an arc welder. With some wiggling around I was able to get it started however until I was able to drive it home.
Once I was home I took a closer look. I was able to pull the cable completely off the post because the eyelet had melted as well, turning into a hook. So I said OK. I'll drive to Autozone and get a new cable. I re-attached the cable as best as I could but when I went to turn it over, nothing happened. Not even a click this time. Confused I wiggled the cable some more. Still nothing. Upon closer inspection, I noticed there was a crack going through the plastic body of the starter solenoid. Time for a new starter solenoid, right?
So I got a new starter solenoid and a thicker cable for even better connection. I got everything re-attached to the new solenoid. Thinking it was gonna start right away, I was sorely disappointed when it didn't. Nothing happened again.
So it's not the solenoid, it's brand new. I re-checked all the connections. Everything is tight. All the ground cables are tight.
Is it the starter fuse? Where is it located? Did all the jacking around with the sparks flying around everywhere fry something else? I'm at the end of my resources. Help please.


Here in New Mexico, we don't go mudding, we go dusting!
mgkbull is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 12-14-2011, 12:32 PM
jode
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jul 2004
Location: Midway
Posts: 552
Sure sounds to me like you blew a fuse somewhere. Hopefully you didn't straight up blow a cell in the battery from all the voltage spikes. Did you ever determine if the something had been left on to drain the battery? Maybe the battery really is dead.

Hung like Einstein and smart as a horse...


90 YJ, 2.5L, 5-speed
jode is offline  
post #3 of 7 Old 12-14-2011, 02:29 PM Thread Starter
mgkbull
Registered User
1987 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2011
Location: Albuquerque
Posts: 161
Well, the battery is fine. After replacing the solenoid and main cable, I was able to start the engine by doing a direct connection from + post on battery to the opposite end of the solenoid and it started right up. I checked the fuse under the dash and it was fine.
So, mystery is still unsolved.

Here in New Mexico, we don't go mudding, we go dusting!
mgkbull is offline  
post #4 of 7 Old 12-14-2011, 03:42 PM
1SASjeepster
Registered User
1992 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 726
On a 1992 YJ with the 2.5 engine, there is a fusible link going from the starter. This is what you have blown. The fusible link looks like one of the small wires coming off of the solenoid. Trace them. Take the wire looms off and follow the wires up. I guarantee you one of them is melted through. You can buy replacements at NAPA. They are not expensive.

Take care,

Check out "YJ V6 Conversion" if you want to see a frame up restoration of my 1992 YJ.

Check out "WWII Jeep Photos AND Restoration of..." if you want to see the original JEEP in action...
1SASjeepster is offline  
post #5 of 7 Old 12-15-2011, 11:22 AM Thread Starter
mgkbull
Registered User
1987 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2011
Location: Albuquerque
Posts: 161
On the 87 4.2, there are four fusible links, and they are all fine. Thank you for your suggestion.

Here in New Mexico, we don't go mudding, we go dusting!
mgkbull is offline  
post #6 of 7 Old 12-15-2011, 11:35 AM Thread Starter
mgkbull
Registered User
1987 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2011
Location: Albuquerque
Posts: 161
By the way, I can't keep starting it using the Jumper cables, it's eventually going to screw something up. I've already got a bit of molten metal stuck to the teeth of one end of my cable because of this.

Here in New Mexico, we don't go mudding, we go dusting!
mgkbull is offline  
post #7 of 7 Old 12-15-2011, 12:34 PM Thread Starter
mgkbull
Registered User
1987 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2011
Location: Albuquerque
Posts: 161
Nevermind ya'll. I fixed the issue. I didn't have it screwed tight enough against the firewall, which provided the ground. I tightened it and bam, it fired right up. Thanks for the help.

Here in New Mexico, we don't go mudding, we go dusting!
mgkbull is offline  
Reply

Tags
battery , electric , fuses , solenoid , starter

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
Slow Start - Died - No Start - Start ggking7 TJ Wrangler Technical Forum 10 12-04-2011 10:49 AM
TJ Morning Start Fine, Idles Fine, Second start requires throttle to start s4ms0n TJ Wrangler Technical Forum 4 11-17-2011 08:03 PM
Cold Start Turned Into No Start...Problem Resolved...Lesson Learned... tony673 YJ Wrangler Technical Forum 2 10-02-2011 07:49 PM
Can you push start / bump start a TJ? (posts from Boonie Mechanic tricks thread) Wheelin98TJ TJ Wrangler Technical Forum 162 02-08-2011 11:50 PM
Rough idle at start question....opinion before I start spending money. Cali04LJ YJ Wrangler Technical Forum 1 08-23-2010 10:07 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome