whats wrong with my jeep? - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Wrangler Forums > YJ Wrangler Technical Forum > whats wrong with my jeep?

Huge Soft top SaleNitro Gear Packages Now Available at Rockridge 4wdRough Country Jeep Suspension Deals at Rockridge 4WD!

Reply
Unread 08-22-2005, 06:27 PM   #1
cr125racer
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location: PA
Posts: 22
whats wrong with my jeep?

i have 1990 jeep wrangler yj with the 2.5L, and it will not start and stay running.
when we try to start it, it turns over and everythingike normal, it has great spark, 15LBS feul preasure, all the cylinders have 130LBS compression. we checked for anything to be wet. it ran fine one week ago, then we parked it and it sat for 5 days, then i went to start it up and it wouldnt stay running , you have to keep giving it gas to keep it running. it will not idle. did anybody ever experience these problems or have any answers. thanks in advance.

cr125racer is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-22-2005, 06:45 PM   #2
Alfons
Registered User
1992 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jul 2005
Location: Ontario, Canada
Posts: 2,218
Some possibilities:
1. Vacuum leak - broken vacuum line.
2. Failed or malfunctioning emission component - EGR or PCV.
3. Leaky manifold (intake)
4. Timing chain
5. Ignition timing
6. Choke
Alfons is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-22-2005, 07:27 PM   #3
Why J?
Registered User
1993 YJ Wrangler 
 
Join Date: Sep 2004
Location: Knoxville Tn
Posts: 3,445
tps sensor took a crap, bad o2 sensor, try unpluging it.
Why J? is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-22-2005, 11:25 PM   #4
mat626
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Bloomington IN
Posts: 101
yea- sounds like an o2 sensor- mine did the same thing
mat626 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-23-2005, 03:23 AM   #5
RB_
Registered User
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 59
02 sensor would also be my first guess from what you describe
__________________
92 Jeep Renegade
4.0 HO 5spd
work in progress
[URL=http://hometown.aol.com/jdandrb/index.html ]pics of the monster here[/URL]
[COLOR=Red]"Ugly Jeep Rescue League" Member #1[/COLOR]
RB_ is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-23-2005, 05:11 AM   #6
drew2000
Web Wheeler
 
drew2000's Avatar
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2002
Location: Centreville, VA
Posts: 1,004
15 PSI on the fuel pressure is way low, should be around 35-45 at idle IIRC.

<edit>look for a weak fuel pump or clogged fuel filter or bent fuel lines<edit>

Drew
__________________
1994 YJ - 2.5L, 2" BDS w/1" Shackles
2006 Dodge Charger R/T (5.7L Hemi)
drew2000 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-23-2005, 05:47 AM   #7
Surpra76d
Registered User
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 22
My Jeep runs with the o2 sensor unplugged...so I would guess that its not the o2..... it runs like crap but it still would run.
Surpra76d is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-23-2005, 06:35 AM   #8
wolf3902
Registered User
 
Join Date: May 2005
Location: NE Ohio
Posts: 1,138
Quote:
Originally Posted by drew2000
15 PSI on the fuel pressure is way low, should be around 35-45 at idle IIRC.

<edit>look for a weak fuel pump or clogged fuel filter or bent fuel lines<edit>

Drew

yup...low fuel pressure
__________________
'93 YJ 2.5 Jasper; 5 speed
All stock, waiting to be reborn.
6/19/05 ...2" BDS suspension lift...the rebirth has begun!!!

ONE NATION, UNDER G O D
Support It, or Leave It!
wolf3902 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-23-2005, 06:26 PM   #9
cr125racer
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location: PA
Posts: 22
the haynes manual calls for 15lbs of fuel preasure for the TBI. do u thinks thats still to low because it can be adjusted withe preasure regulator,
cr125racer is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-23-2005, 06:40 PM   #10
drew2000
Web Wheeler
 
drew2000's Avatar
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2002
Location: Centreville, VA
Posts: 1,004
Ohhhh it's TBI, if that is spec than that's ok. I thought it was MPI.

Drew
__________________
1994 YJ - 2.5L, 2" BDS w/1" Shackles
2006 Dodge Charger R/T (5.7L Hemi)
drew2000 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-23-2005, 09:24 PM   #11
Mr. Notorious
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Location: New York
Posts: 1,010
Does the TBI have an IAC? Idle air control motor? Mine did the same thing and the IAC was at fault. Mine is bolted to the throttle body on the 4.0L. Same thing, mine was sitting for a good week for me working on the clutch and then when I was all done she couldn't idle. I drowned the IAC in intake cleaner and drove her for awhile and she cleaned right out.
__________________
1992 4.0HO 5spd -- BDS 3.5" lift -- 33x11.5 M/T's -- Gibson Cat-Back -- 8.8 with 4.10's -GONE

1967 FJ, linked, 350 chevy, 35's, arbs, blah blah...
2002 TJ

"If you're not moving ahead, you're falling behind"
Mr. Notorious is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-03-2013, 12:14 AM   #12
alan777
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Location: dixon, IL
Posts: 40
can anyone help i have a 1993 jeep grand Cherokee limited 5.2.l it runs and sounds great but is using a ton of gas like 7 mpg gas in oil should be rings right? But all cylinders 150 psi. fuel pressure 35 psi no vacuum leaks has new coil new crankshaft position sensor new alternator good batt new starter new fuel pump does not foul plugs i haven't got to use my jeep in a year any help would be appreciated
alan777 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-03-2013, 12:19 AM   #13
Drix
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: May 2004
Location: Orting, Washington
Posts: 828
Quote:
Originally Posted by alan777
can anyone help i have a 1993 jeep grand Cherokee limited 5.2.l it runs and sounds great but is using a ton of gas like 7 mpg gas in oil should be rings right? But all cylinders 150 psi. fuel pressure 35 psi no vacuum leaks has new coil new crankshaft position sensor new alternator good batt new starter new fuel pump does not foul plugs i haven't got to use my jeep in a year any help would be appreciated
Yah post it in the grande cherokee forum.

Off hand though get your cat looked at.
__________________
95' YJ 4" lift 33"x12.5r15's D30/8.8 locked with 4:88's
USMC Jeep Club #6
"Why in hell can't the Army do it if the Marines can. They are the same kind of men; why can't they be like Marines."
Gen. John J. "Black Jack" Pershing, USA; 12 February 1918
Drix is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.
Note: All free e-mails have been banned due to mis-use. (Yahoo, Gmail, Hotmail, etc.)
Don't have a non-free e-mail address? Click here for a solution: Manual Account Creation
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Thread Tools


Suggested Threads





Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.