Vacuum Disconnect Problems - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Wrangler Forums > YJ Wrangler Technical Forum > Vacuum Disconnect Problems

Stainless Steel Door Hinge PinsPoly Door Hinge BushingsSteinjager TJ tube doors

Reply
Unread 01-12-2008, 09:28 PM   #1
Alabamaranger
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Sep 2006
Location: Leeds AL, Alabama
Posts: 1,715
Vacuum Disconnect Problems

87 Jeep YJ. The end hose (2WD)and the top hose (4WD) has vacuum when placed in 2WD and 4WD. This part works.

The problem is the disconnect only moves when the far end hose is off. I pull this end hose off and tried to blow in it. It seems stopped up. Is this suppose to be a vent hose? The 4x4 light does not work either.

Alabamaranger is offline   Reply With Quote
Unread 01-12-2008, 10:16 PM   #2
sentinal02
H2 Recovery Team Member
 
sentinal02's Avatar
1992 YJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2003
Location: New York
Posts: 6,688
Quote:
Originally Posted by Alabamaranger
87 Jeep YJ. The end hose (2WD)and the top hose (4WD) has vacuum when placed in 2WD and 4WD. This part works.

The problem is the disconnect only moves when the far end hose is off. I pull this end hose off and tried to blow in it. It seems stopped up. Is this suppose to be a vent hose? The 4x4 light does not work either.
the 3rd hose runs to the vacuum switch on the fire wall and is what turns the 4wd light on. kinda sounds like you've got vac on both ports instead of one at a time depending on which range you want. if that's the case, it's probably the vac switch on the t-case causing the problem.
__________________
RIP: '88 YJ 2.5L Ax-5 NP231
Posi-Loked. Herculined. Optima yellow top. 1" Shackle, 2" BDS. Cragar 397's Aussie front.

92 YJ 4.0L Ax-15 231
5" springs, 1" shackle 31's or 35's depending on my mood
sentinal02 is offline   Reply With Quote
Unread 01-12-2008, 10:22 PM   #3
Richmond88yj
Eat, Sleep, Jeep
 
Richmond88yj's Avatar
1988 YJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2004
Location: Chesterfield VA
Posts: 2,112
Blue hose should be the vent hose.
Richmond88yj is offline   Reply With Quote
Unread 01-12-2008, 10:35 PM   #4
Alabamaranger
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Sep 2006
Location: Leeds AL, Alabama
Posts: 1,715
All hoses are black. So the third hose gets it vacuum from the second hose that pulls the ford to lock the axles?
Alabamaranger is offline   Reply With Quote
Unread 01-12-2008, 11:09 PM   #5
jbolty
Moderator
 
jbolty's Avatar
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2007
Location: San Diego, CA
Posts: 15,727
Quote:
Originally Posted by Richmond 88 YJ
Blue hose should be the vent hose.

x2. blue plastic type line from the x-fer case is not to be connected to anything. It's a common mistake to plug it into a vacuum line because it looks like it should go somewhere. Result is either the disconnect won't work or the 4wd light won't work or both.
__________________
.
"The right to be heard does not necessarily include the right to be taken seriously." —Hubert Humphrey
.
If you live within wheeling distance of San Diego county, click here
jbolty is offline   Reply With Quote
Unread 01-13-2008, 02:21 PM   #6
Alabamaranger
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Sep 2006
Location: Leeds AL, Alabama
Posts: 1,715
I looked at it today. 3 tubes going to the disconnect form the TC switch. One going in the TC switch form the vacuum source. No lines going to the 4x4 light switch device. I guess someone swapped all the hoses. I wonder if the far end line suppose to be the vent line and a new hose going from the far end connection to the 4x4 switch?
Alabamaranger is offline   Reply With Quote
Unread 01-13-2008, 02:38 PM   #7
ctm
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: May 2007
Location: Boston MA
Posts: 1,429
alabama didn't you get your answer already on JU?
ctm is offline   Reply With Quote
Unread 02-04-2010, 02:25 PM   #8
Red91xj26
Registered User
2000 XJ Cherokee 
 
Join Date: Jan 2010
Location: Knoxville, TN, Tennessee
Posts: 292
get the vacuum disconnect out of here what a horrible feature i have it on my xj and i'm having the exact same problems...
__________________
91 Jeep Cherokee Laredo (Ruby) My Build Thread http://www.jeepforum.com/forum/f22/my-91-jeep-xj-laredo-998423/
00 Jeep Cherokee Sport (UnNamed) Build thread soon.
Red91xj26 is offline   Reply With Quote
Reply
Thread Tools


Suggested Threads





Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.