TBI 4.2 running rich? - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Wrangler Forums > YJ Wrangler Technical Forum > TBI 4.2 running rich?

ANOTHER Rockridge4wd Creation!! Spare Tire Carrier Delete Cess Recovery Gear Snatch Tow Strap OffRoad @ ROCKRIDGE4WD15 x 8 Black D-Window Steel Wheels Set of 4

Reply
Unread 03-12-2011, 03:55 PM   #1
renowrangler
Registered User
2000 TJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2011
Location: reno, nv
Posts: 31
TBI 4.2 running rich?

So I bought this 1990 about a month ago. The PO said it has about 500 miles on this rebuild motor which is when he injected it. It passed smog immediately however since then it has had some problems.

Some pretty potent exhaust fumes in the cab getting much worse (partly due to not having a tailgate bar for my soft top), however it also hesitates at low RPM and misses sometimes at idle.

I know this could be caused by one or several issues and my research so far points to electrical issues. What is throwing me off is that I am obviously not too mechanically inclined and I dont know a whole lot about throttle body injection and what could be causing this.

Any help would be greatly appreciated.

__________________
2000 TJ, 4.0, Locked, 4.88's, 35" XTerrains, Warn M8000, Custom this, that and the other.
renowrangler is offline   Reply With Quote
Unread 01-19-2012, 07:05 PM   #2
Sybenn
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2011
Location: Colorado springs, Co
Posts: 11
fixed????

Did you ever find any info on this problem? I have the TBI from an Astro van installed on my 4.2 YJ and its running rich too
Sybenn is offline   Reply With Quote
Unread 01-19-2012, 09:45 PM   #3
NonRubicon
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Nov 2009
Location: The southern armpit of California
Posts: 2,064
Possible cause of running rich with the TBI:

-bad O2 sensor
-intake/vacuum leak

To start I'd check for any vacuum leaks at the TB gaskets/adapter and at the intake manifold.

Also, check for any codes.
NonRubicon is offline   Reply With Quote
Unread 01-20-2012, 08:04 AM   #4
Berniebikes
Registered User
1988 YJ Wrangler 
 
Join Date: May 2010
Location: Williamsburg, VA
Posts: 722
Quote:
Originally Posted by NonRubicon View Post
Possible cause of running rich with the TBI:

-bad O2 sensor
-intake/vacuum leak

To start I'd check for any vacuum leaks at the TB gaskets/adapter and at the intake manifold.

Also, check for any codes.
What he said! to check for codes put a jumper wire between the A and B terminal of the ALDL connector, turn your ignition to on and count the flashes on your 'check engine light'. Report back here what you find out.
Berniebikes is offline   Reply With Quote
Reply
Thread Tools


Suggested Threads





Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.