problems when warming up - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Wrangler Forums > YJ Wrangler Technical Forum > problems when warming up

Introducing MONSTALINER™ UV Permanent DIY Roll On Bed LineHalloween Savings to die for!We have Engo 10k Synthetic IN STOCK!!! Hurry while supplie

Reply
Unread 12-18-2012, 09:52 PM   #1
maxthegi
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2012
Location: Zama, Japan
Posts: 88
problems when warming up

Just recently my YJ has started having problems at start up. Them temp outside is in the 40's. When I start the jeep and shift into reverse it will lock in but as I come to a stop and just before I shift my RPM's drop and it lugs.. when the RPM's come back up the vehicle locks back into gear... sometimes kinda hard. Any ideas?

maxthegi is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 12-18-2012, 09:56 PM   #2
maxthegi
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2012
Location: Zama, Japan
Posts: 88
also

Any links to threads about fluids? What oil/gear/ trans fluid/ etc people are using that works well. Anything that absolutely doesn't work well?

This is my first old jeep. Bought it in Japan so getting information and parts is difficult. I have to order parts from the states.
maxthegi is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 12-19-2012, 04:51 PM   #3
Mark05059
Registered User
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2009
Location: quechee Vermont
Posts: 4,333
go back and fill in your jeep profile a little better.. OEM transmission could be many... etc. We cant help you much if you dont help us know what you have.
__________________
1998 ZJ 5.2 Auto

1989 Wrangler Black Bone Stock 2.5l 5spd
/l , [____],
|---L--[]lllllll[]-
()_) ()_)==O=)_)
Mark05059 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 12-23-2012, 03:54 PM   #4
maxthegi
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2012
Location: Zama, Japan
Posts: 88
OK I have as much information on my profile as I can. I called Jeep to see what my original factory options were. Hopefully this will help to figure out the issue...

32RH transmission.


Someone said plugs. Going to pull them today if I can find a store here that carries the right ones. Any other suggestions would be appreciated.
maxthegi is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-19-2013, 04:15 PM   #5
maxthegi
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2012
Location: Zama, Japan
Posts: 88
Plugs did not work. They were wrong. The previous owner put shorter NGK plugs into the vehicle so I replaced the distributor, plug wires, and plugs. The jeep is still having issues in the cold with shifting. When I first start it and back out generally about the time I hit my brakes to put it in drive the RPM's just drop out. Within 2 seconds it comes back up and I will shift into drive. While driving sometimes in first gear it seems as if it slips out of gear as I get no power. After the jeep is warm I have no issues. Any suggestions?
maxthegi is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-20-2013, 04:43 PM   #6
Mark05059
Registered User
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2009
Location: quechee Vermont
Posts: 4,333
Quote:
Originally Posted by maxthegi View Post
Plugs did not work. They were wrong. The previous owner put shorter NGK plugs into the vehicle so I replaced the distributor, plug wires, and plugs. The jeep is still having issues in the cold with shifting. When I first start it and back out generally about the time I hit my brakes to put it in drive the RPM's just drop out. Within 2 seconds it comes back up and I will shift into drive. While driving sometimes in first gear it seems as if it slips out of gear as I get no power. After the jeep is warm I have no issues. Any suggestions?
My first suggestion is to check your transmission fluid level.
__________________
1998 ZJ 5.2 Auto

1989 Wrangler Black Bone Stock 2.5l 5spd
/l , [____],
|---L--[]lllllll[]-
()_) ()_)==O=)_)
Mark05059 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-20-2013, 06:14 PM   #7
Que89YJ
Web Wheeler
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2008
Location: Detroit, Michigan
Posts: 15,558
It is probably your coolant temp sensor near the thermostat housing. That is the first place to start. I would also clean the throttlebody and the espcially the IAC.
http://www.jeepforum.com/forum/f12/q...-body-1262267/
Que89YJ is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-23-2013, 03:34 PM   #8
maxthegi
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2012
Location: Zama, Japan
Posts: 88
I appreciate it. I will try cleaning this and let you know.
maxthegi is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.
Note: All free e-mails have been banned due to mis-use. (Yahoo, Gmail, Hotmail, etc.)
Don't have a non-free e-mail address? Click here for a solution: Manual Account Creation
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Thread Tools






Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.