oil temp running high - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 6 Old 06-30-2013, 03:59 PM Thread Starter
cdeck
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2013
Location: Dunn
Posts: 4
oil temp running high

I recently noticed my oil temp jumped one day from 40 to almost 80!! I took it and had a complete 18 point change done on it but now it's running at 70, unless I push in the clutch then it drops down below 40... Do I need to replace pump?

cdeck is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 06-30-2013, 04:11 PM
Michaelgoesrawr
Registered User
1988 YJ Wrangler 
 
Join Date: Nov 2009
Location: Pinion Hills
Posts: 8,537
Garage
If you're reading the stock gauge, that's pressure not temp. A good rule of thumb is 10 psi per 1000 RPM. So as long as you're not going under that I'd think everything is okay even though I have no idea why your readings are jumping

Oil pressure will be high until it heats up then it will drop as the oil gets thinner.
Oil pressure will be up while driving and drop when idling in accordance with engine rpms. I feel the same goes when you press the clutch in so that would explain why it drops.

Adopt your pets. Don't shop for them.
Michaelgoesrawr is online now  
post #3 of 6 Old 06-30-2013, 04:27 PM Thread Starter
cdeck
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2013
Location: Dunn
Posts: 4
TY for the fast response!! I meant pressure gauge lol.. it never jumped like that before, as I said it always ran at 40 and now it runs at 70, I just don't want to blow up the engine,, this is my first Jeep and I'm doing all the mechanical work on it myself.
cdeck is offline  
post #4 of 6 Old 06-30-2013, 04:34 PM
Michaelgoesrawr
Registered User
1988 YJ Wrangler 
 
Join Date: Nov 2009
Location: Pinion Hills
Posts: 8,537
Garage
You may have a blocked oil passage. But I'm not sure. Someone who knows more will be by. Just give it some time.

Adopt your pets. Don't shop for them.
Michaelgoesrawr is online now  
post #5 of 6 Old 06-30-2013, 05:12 PM
pasinbuy
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2007
Location: florida
Posts: 3,902
Quote:
Originally Posted by cdeck View Post
TY for the fast response!! I meant pressure gauge lol.. it never jumped like that before, as I said it always ran at 40 and now it runs at 70, I just don't want to blow up the engine,, this is my first Jeep and I'm doing all the mechanical work on it myself.

WTH are we going to even shorten "thank you" with a TY now!

I must be totally out of it these days.
pasinbuy is offline  
post #6 of 6 Old 07-01-2013, 07:32 AM Thread Starter
cdeck
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2013
Location: Dunn
Posts: 4
Thank You passinbuy for your help on that matter but if you are going to criticize anyone on spelling check yourself first.. ie:WTH.....
cdeck is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome