MY Jeep won't start but it Runs, hat should I do!!!!! - JeepForum.com

Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 25 Old 04-16-2009, 06:34 PM Thread Starter
wildkidd
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2009
Location: Sewell
Posts: 6
MY Jeep won't start but it Runs, hat should I do!!!!!

Hi I recently got into the jeep world, I picked up a 1990 Jeep YJ Wrangler and it didn't run. I was told that it needed a fuel pump. So I put the fuel pump in and a new fuel filter but it still won't start. IF I put a few drops of gas or spray either down the throttle body it will start and run all day long, but if i shut it off it won't restart. What should I do next. It is a 90 2.5 liter YJ TBI.

wildkidd is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 25 Old 04-16-2009, 10:45 PM
TowMaster
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Dec 2008
Location: Clio, MI
Posts: 499
I'm wonderful with a carbeurator, so forgive me if I make mistakes with terminology or advice on fuel injection. I would assume there's a clear problem with whatever controls your initial gas flow. i woudn't say fuel delivery, because that works fine once you stick some right into her, as you mentioned. Once it runs its telling it to pump the gas...just not when you initially crank...Do you know anyone that could test the pressure of your fuel lines at the throttle body?

NightCrew #125

Quote:
Why don't they have braille at drive-thru's?
TowMaster is offline  
post #3 of 25 Old 04-16-2009, 10:51 PM
keepishop
Registered User
1989 XJ Cherokee 
 
Join Date: Oct 2008
Location: Seattle
Posts: 3,372
What happens if you turn the key to on, wait for the fuel pump to stop, and then back to off a few times before trying to start it? That might build up enough initial pressure for ya.

Tried running any injector cleaner?


Current: Black 89 limited, dakota bastard pack, zj coils, 1.5" lift, open cooling swap,
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
,
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Rest in Pieces: Red 1990 cherokee dana30/8.25 - v8 zj coils & s10 bastard pack 2.5" lift - 31x10.5r15 tires - v8 zj tierod

Quote:
Originally Posted by talentjeep View Post
Bleed or Quit.
jf irc @ irc.freenode.net #jeepforum
keepishop is offline  
post #4 of 25 Old 04-16-2009, 10:57 PM
Hockey1
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2007
Location: Lewistown, PA
Posts: 471
Did the jeep sit a long time before you bought it? You might want to change out the fuel filter and clean the gas tank.

1990 Jeep Wrangler YJ 2.5
2004 Grand Cherokee Special Edition
2010 Ford F150 FX4


Welcome to America, now speak English!
Hockey1 is offline  
post #5 of 25 Old 04-16-2009, 11:01 PM
black99
Registered User
1999 TJ Wrangler 
 
Join Date: Dec 2008
Location: wisconsin
Posts: 181
dont bother with that fuel injector crap. I've tried it numerous times and it doesnt do jack. there are write ups about them out there just to prove it. But anyways try the key method that keepishop suggested, if that has no effect then it probably isnt fuel pressure that is your problem. Does it have a new battery? if it cranks strong then thats not an issue. but it is possible for a jeep/car to run when helped but the battery doesnt have enough juice to start up on its own. test your battery, you need above about 9 volts to start a car. hope this helps and welcome to the forum!!!!!

Jeepin isn't a hobby, its an obsession
black99 is offline  
post #6 of 25 Old 04-16-2009, 11:14 PM
bryris
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2006
Location: Lakeland, FL
Posts: 1,077
If you shut it off, then do an immediate restart within just a handful of seconds, it won't start?

I was thinking it was your fuel pump relay that does the initial priming before a cold start, but generally if that is bad, once you get it running, it'll restart again within a reasonable time period.

1995 YJ Sahara
bryris is offline  
post #7 of 25 Old 04-17-2009, 01:07 AM
keepishop
Registered User
1989 XJ Cherokee 
 
Join Date: Oct 2008
Location: Seattle
Posts: 3,372
Quote:
Originally Posted by bryris View Post
If you shut it off, then do an immediate restart within just a handful of seconds, it won't start?

I was thinking it was your fuel pump relay that does the initial priming before a cold start, but generally if that is bad, once you get it running, it'll restart again within a reasonable time period.
Be careful with that idea. I tried that a few times back when I had a frequent high idle problem, and ground my starter a few times. The 4.0 takes a LONG time to spin down compared to other engines.

Quote:
Originally Posted by black99 View Post
dont bother with that fuel injector crap. I've tried it numerous times and it doesnt do jack. there are write ups about them out there just to prove it. But anyways try the key method that keepishop suggested, if that has no effect then it probably isnt fuel pressure that is your problem. Does it have a new battery? if it cranks strong then thats not an issue. but it is possible for a jeep/car to run when helped but the battery doesnt have enough juice to start up on its own. test your battery, you need above about 9 volts to start a car. hope this helps and welcome to the forum!!!!!
13mpg to 15mpg with only a bottle of injector cleaner. I'm a believer, but to each his own. We need dyno test results to have anything set in stone as fact though.


Current: Black 89 limited, dakota bastard pack, zj coils, 1.5" lift, open cooling swap,
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
,
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Rest in Pieces: Red 1990 cherokee dana30/8.25 - v8 zj coils & s10 bastard pack 2.5" lift - 31x10.5r15 tires - v8 zj tierod

Quote:
Originally Posted by talentjeep View Post
Bleed or Quit.
jf irc @ irc.freenode.net #jeepforum
keepishop is offline  
post #8 of 25 Old 04-20-2009, 06:12 PM Thread Starter
wildkidd
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2009
Location: Sewell
Posts: 6
Ok I tested the battery that is fine, it has the proper fuel pressure and it has a new fuel pump and fuel filter. And once its running if i shut it off and restart it it won't restart it just cranks, it will only start if i put gas down the throttle body.
wildkidd is offline  
post #9 of 25 Old 04-20-2009, 06:16 PM
TowMaster
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Dec 2008
Location: Clio, MI
Posts: 499
I'm quite certain its an idle controller. Just my .02

NightCrew #125

Quote:
Why don't they have braille at drive-thru's?
TowMaster is offline  
post #10 of 25 Old 04-20-2009, 07:00 PM
Pedro_Slick
Registered User
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2009
Location: Lockport, IL
Posts: 208
How do you know it runs if it won't start.

Sunday Drivers # 5
Jeeps Gone Wild # 43
Pedro_Slick is offline  
post #11 of 25 Old 04-21-2009, 11:35 PM Thread Starter
wildkidd
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2009
Location: Sewell
Posts: 6
WHats the idle controller?
wildkidd is offline  
post #12 of 25 Old 04-21-2009, 11:36 PM Thread Starter
wildkidd
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2009
Location: Sewell
Posts: 6
I know it runs because if i put fuel down the throttle body it starts but it won't start if I don't do that
wildkidd is offline  
post #13 of 25 Old 04-22-2009, 08:56 AM
TowMaster
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Dec 2008
Location: Clio, MI
Posts: 499
Perhaps an idle set screw on a throttle body. It might be a torx bit but i wouldn't know. I'm just throwing ideas into the air. if it runs with gas straight into it, its pretty obvious there isn't the proper amount of gas or air making it to the cylinders for it to start itself.

NightCrew #125

Quote:
Why don't they have braille at drive-thru's?
TowMaster is offline  
post #14 of 25 Old 04-22-2009, 09:08 AM
snidave02
Registered User
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Nov 2007
Location: Miami
Posts: 146
I agree with the previous post that you should look into the idle controller located on the throttle body. When I shut my engine off it does that 3 click noise. Its the idle controller actuator (or whatever you want to call it) returning to its home position I guess.

Go GATORS! U of F Alumni, FIU Law, Class of 2009! 1989 YJ 2.5L with 120,000 miles and: Rockcrawler front and rear bumpers with Mile Marker 9000 winch. Rockcrawl side rails, Yellow Top, Tuff Security boxes everywhere. 3.5" Fabtech Lift and Shocks. Rancho steering stabilizer and 33 inch Revos. Bestop seats, new windshield frame. Electric Fan Trying to keep up with everything that breaks...
2010 F-150 and 2009 Nissan Frontier Crew Cab
snidave02 is offline  
post #15 of 25 Old 04-22-2009, 06:08 PM Thread Starter
wildkidd
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2009
Location: Sewell
Posts: 6
Ok thanx I'll try that
wildkidd is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
89 4.0 hard start & runs bad TMAC YJ Wrangler Technical Forum 0 12-01-2009 04:11 PM
Jeep runs, but wont start vtwildabeast YJ Wrangler Technical Forum 15 11-11-2009 10:28 AM
AC is on during start up jeep runs like crap. REDPILL TJ Wrangler Technical Forum 3 06-27-2009 02:37 PM
hard start runs rough lax YJ Wrangler Technical Forum 1 06-14-2009 04:14 PM
Jeep runs for a minute, then wont start... jetskibob1 YJ Wrangler Technical Forum 8 03-21-2009 06:52 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome