Jeep shuts off while I'm driving - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 11 Old 02-13-2013, 03:10 PM Thread Starter
dturner4
Registered User
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2013
Location: Orange Park
Posts: 23
Jeep shuts off while I'm driving

I have no idea why this would be happening. Any information would be greatly appreciated. Thank you.

dturner4 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 Old 02-13-2013, 04:32 PM
Mark05059
Registered User
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2009
Location: quechee Vermont
Posts: 4,699
does it start back up right off or does it have to sit?

1998 ZJ 5.2 Auto

1989 Wrangler Black Bone Stock 2.5l 5spd
/l , [____],
|---L--[]lllllll[]-
()_) ()_)==O=)_)
Mark05059 is offline  
post #3 of 11 Old 02-13-2013, 04:44 PM
kloppk
Registered User
1992 YJ Wrangler 
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 2,751
A classic problem with the 4.2's ignition system is the Ignition Module is getting flakey.
My 89 did the same thing. Driving along and the engine stop like someone turned the key off.
Wait a couple of minutes and it starts up again. Popped a new one in, problem solved.

Baystate Jeepers
Deep Woods Extreme
New England 4 Wheelers
kloppk is offline  
post #4 of 11 Old 02-13-2013, 05:15 PM
timatoe
Registered User
 
timatoe's Avatar
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2006
Location: Grass Valley California
Posts: 14,877
Yup, 99% chance it's the ICM.

Quote:
Originally Posted by George Orwell
We sleep safe in our beds because rough men stand ready in the night to visit violence on those who would do us harm.
timatoe is offline  
post #5 of 11 Old 02-13-2013, 05:28 PM
BlackGallagher
Registered User
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Reading
Posts: 14
Yep, ICM. I drove my 4.2 '89 off the lot a couple months ago and on the way home it turned off on the highway lol. Only did it that one time, but about a month later the ICM completely stopped working, so get it checked out or replaced very soon if possible.
BlackGallagher is offline  
post #6 of 11 Old 02-13-2013, 07:14 PM
tdewit
Registered User
1991 YJ Wrangler 
 
Join Date: Sep 2006
Location: Ohio
Posts: 577
Had the same. Found the connector between the tub and fuel tank corroded, so I'd run out of fuel. Replace plug and, viola, no more issues.
tdewit is offline  
post #7 of 11 Old 02-13-2013, 07:52 PM
7xes
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: Nov 2012
Location: Berlin
Posts: 36
Mine did that with the Fuel pump connector being loose. I replaced the fuel pump, to further determine it was the connector.
7xes is offline  
post #8 of 11 Old 02-13-2013, 10:50 PM
timatoe
Registered User
 
timatoe's Avatar
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2006
Location: Grass Valley California
Posts: 14,877
Quote:
Originally Posted by 7xes View Post
Mine did that with the Fuel pump connector being loose. I replaced the fuel pump, to further determine it was the connector.
Quote:
Originally Posted by tdewit View Post
Had the same. Found the connector between the tub and fuel tank corroded, so I'd run out of fuel. Replace plug and, viola, no more issues.
The 4.2 has a mechanical fuel pump on the engine.

Quote:
Originally Posted by George Orwell
We sleep safe in our beds because rough men stand ready in the night to visit violence on those who would do us harm.
timatoe is offline  
post #9 of 11 Old 02-13-2013, 11:23 PM
kgb_m3
Registered User
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Dec 2011
Location: San Diego
Posts: 1,032
ICM from Autozone works great. Most likely your problem like mentioned above.

89 YJ 4.2L http://www.jeepforum.com/forum/f12/kgb-89-yj-storyline-build-thread-1520814/
96 XJ 4.0L http://www.jeepforum.com/forum/f177/600-96-xj-budget-daily-overland-build-1855418/
http://www.jeepsunclassified.com
kgb_m3 is offline  
post #10 of 11 Old 02-14-2013, 08:49 AM Thread Starter
dturner4
Registered User
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2013
Location: Orange Park
Posts: 23
Thank you guys for the information. I'll get it switched out and let you know if the problem has been solved.
dturner4 is offline  
post #11 of 11 Old 02-14-2013, 09:37 AM Thread Starter
dturner4
Registered User
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2013
Location: Orange Park
Posts: 23
Quote:
Originally Posted by Mark05059 View Post
does it start back up right off or does it have to sit?
It starts back up. It almost didn't start back up yesterday though. It took a few times but it started back up.
dturner4 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome