Issues with 4cyl. -

LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 Old 05-16-2012, 08:54 AM Thread Starter
Registered User
1999 XJ Cherokee 
Join Date: Feb 2012
Location: Clifton
Posts: 27
Issues with 4cyl.

This little YJ is receiving way to much gas or maybe it has more than what the eye can read, the 4cyl. has gas mixed in with oil. With little mechanical knowledge, way to much gas is going in the combustion chambers and not enough is getting burnt! We(In-laws and I) thought the O2 sensor was bad, so I replaced it last night. Before replacing the O2 sensor, the jeep ran real crappy, it had a low idle and when it would pick up it sound like an old John Deere tractor....

4kidsxj is offline  
Sponsored Links
post #2 of 4 Old 05-16-2012, 09:13 AM
Registered User
1996 ZJ 
Join Date: Dec 2010
Location: The Great Big Box
Posts: 5,929
Check all of your vacuum lines, replace them if they're more than a few years old (all of them). Check your MAP sensor as well, ontop of that make sure there's no exhaust leaks before the cat, because it can throw everything off and cause your computer to think its running lean, thus dumping more gas into the intake. Replace all of your spark plugs, plug wires, distributor, rotor, even things like changing air filters and fuel filters can help.

Basically, do a full tuneup. These are high maintenance vehicles, they like to be loved.

All about that unibody life.
Xpress is offline  
post #3 of 4 Old 05-16-2012, 09:31 AM
Web Wheeler
1989 YJ Wrangler 
Join Date: Apr 2008
Location: Detroit
Posts: 22,522
When you replace any sensor you need to do a battery disconnect to clear the computer calibration and fault codes. Disconnect it for a long 10 count. It seems like your post was cut off. How is it running now?

Check for codes:
Que89YJ is online now  
post #4 of 4 Old 05-22-2012, 05:05 PM Thread Starter
Registered User
1999 XJ Cherokee 
Join Date: Feb 2012
Location: Clifton
Posts: 27
The darn jeep won't start now! I changed the spark plugs, waiting to replace the spark plug wires and inspect the cap & rotor, maybe the map sensor needs replaced also
4kidsxj is offline  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome