Idles fine, Shift in gear and it sputters and dies - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 6 Old 04-24-2008, 02:47 PM Thread Starter
smitkev2
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2007
Location: Auburn, Alabama
Posts: 200
Idles fine, Shift in gear and it sputters and dies

I've been having this problem off and on. Some weeks its great, others (like today), it runs badly. It will idle fine, but drove it only about 5 miles and it starts sputtering. I pull off and it will idle ok (in Neutral {I've got an Auto}), then when I put it in gear it either dies or runs but sputters. I've read that this could be the coil going bad? I've replaced the fuel filter/ spark plugs & wires several times.

Sometimes if it sputters and I leave it alone for about 20 mins, it will be fine again and run. Whats weird is this problem is not constant, its hit or miss (some weeks fine, some not).

Any ideas would be greatly appreciated.

smitkev2 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 04-24-2008, 02:51 PM
eraten
Registered User
1993 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2008
Location: Wisconsin
Posts: 28
are you getting any weird sounds or vibrations when its in gear? and does your jeep have a working tachometer?

1993 YJ (Almost Stock)
eraten is offline  
post #3 of 6 Old 04-24-2008, 02:55 PM
tcourdin
Registered User
 
tcourdin's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Fayetteville, AR
Posts: 1,678
I had a truck act kind of like this many years ago, it turned out to be a safety switch on the transmission went bad. It's the switch that will only allow the the vehicle to start only in park or neutral. Dunno if thats whats wrong with yours or not but it's worth checking.

I've also had a fuel pump that would run fine one minute, then quit working the next. It took forever to get it figured out.

I hate problems like that that are intermittent, I just wish it would break!

Coils are pretty cheap, probably worth replacing if you think it could be the culprit.

88 Wrangler, Rebuilt I6, NV3550,Atlas 2,B&M Shifter,38/38 Weber, Skyjacker Lift & Nitro Shocks & Stabilizer, Black Diamond Discos, 35 " Regul MT's & Outlaw 2 Alum Wheels, 4.88 Gears, Dana 35 & Super 35 kit & Detroit Soft Locker, Dana 30 & Superior Axles & Detroit Soft Locker & No Disco, SRC Front & Rear Bumpers, SRC Side Armor, Warn XD 9000 I Winch & In Cab Controls, OR Fab Tire & Can Carrier, Rock Hard 4x4 Full Cage, Hood Rack & Hi Lift & AX, Outland Seats, KC & Silverstar.
tcourdin is offline  
post #4 of 6 Old 04-24-2008, 04:05 PM
yjcrawlr
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2008
Location: Southern Oklahoma
Posts: 1,785
Sounds like the choke is on.
yjcrawlr is offline  
post #5 of 6 Old 04-24-2008, 05:20 PM Thread Starter
smitkev2
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2007
Location: Auburn, Alabama
Posts: 200
The jeep has a working tach. I don't get any werid vibrations other than the motor tying to both stay running and trying to quit at the same time. HA.

Choke? I have never thought to check that. I just need to make sure the plates are wide open if the choke is off correct? The choke closes the plates if I remember correctly.

Thanks
smitkev2 is offline  
post #6 of 6 Old 04-24-2008, 08:19 PM
yjcrawlr
Registered User
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2008
Location: Southern Oklahoma
Posts: 1,785
If you can see strait thru you are fine if a butterfly is closed it will probably run but when you need power it will choke out.
yjcrawlr is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
4.0 idles fine but can't handle load shortstuf YJ Wrangler Technical Forum 6 03-11-2010 03:51 PM
88 YJ Won't shift when started from neutral, works fine when started in gear NateWithoutBeer YJ Wrangler Technical Forum 2 06-20-2009 04:40 PM
97 tj only has 55k but now hesistates at first but idles fine sumitup TJ Wrangler Technical Forum 2 06-17-2009 01:03 PM
Replaced Carter BBD with Weber idles great, sputters when taking off jimijeep YJ Wrangler Technical Forum 0 05-24-2009 07:36 AM
Idles fine...Won't accelerate! Help!? Hobbes YJ Wrangler Technical Forum 9 02-04-2002 07:29 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome