JeepForum.com

JeepForum.com (http://www.jeepforum.com/forum/)
-   YJ Wrangler Technical Forum (http://www.jeepforum.com/forum/f12/)
-   -   I have read the posts and still need advice on oil pressure gauge issue (http://www.jeepforum.com/forum/f12/i-have-read-posts-still-need-advice-oil-pressure-gauge-issue-1487018/)

rubinscube 03-02-2013 06:07 PM

I have read the posts and still need advice on oil pressure gauge issue
 
1988 yj with 4.2
gauge pegs at 80 psi when I started vehicle.

I changed the only sensor I could find on the passenger side/ lower engine / 2 prongs with no success, and I am unable to find the short.

many posts have another sending unit by the distributor cap, but mine seems to not be one of them I guess. :crying:

any advice would by much appreciated as I am about to take a hammer to the dash and buy an aftermarket mechanical unit.

gbeltran 03-02-2013 06:16 PM

The two prong sensor is something for the computer or the manifold heater, dont remember which, the oil gauge uses a 1 post sensor, it's pretty large compared to that two post deal, shaped like a bell. It's right below that one or just next to it, IIRC.

rubinscube 03-02-2013 06:21 PM

Quote:

Originally Posted by gbeltran (Post 15066838)
The two prong sensor is something for the computer or the manifold heater, dont remember which, the oil gauge uses a 1 post sensor, it's pretty large compared to that two post deal, shaped like a bell. It's right below that one or just next to it, IIRC.

great. I am getting a flashlight and going outside to check right now :)

laybackman 03-02-2013 06:27 PM

Quote:

Originally Posted by rubinscube (Post 15066783)
1988 yj with 4.2
gauge pegs at 80 psi when I started vehicle.

I changed the only sensor I could find on the passenger side/ lower engine / 2 prongs with no success, and I am unable to find the short.

many posts have another sending unit by the distributor cap, but mine seems to not be one of them I guess. :crying:

any advice would by much appreciated as I am about to take a hammer to the dash and buy an aftermarket mechanical unit.

Here is what you need:

http://www.gbaparts.net/electrical/o...-53005218.html

rubinscube 03-02-2013 06:35 PM

1 Attachment(s)
I uploaded a pic of the sensor I replaced. I did not see another

rubinscube 03-02-2013 06:37 PM

Quote:

Originally Posted by laybackman (Post 15066905)

I think I am missing something. I just bought this "nutter-fide" jeep. maybe they went too far in removing parts?

gbeltran 03-02-2013 06:44 PM

I think so, well don't know if they went to far as opposed to removing the wrong part. No, you are not missing anything where your arrow is, where the other sensor is now there is supposed to be a T fitting that the computer sensor and the oil pressure sensor screw into. You need to find the wire that goes to the gauge that's dangling around somewhere in the mess of wires (a wiring diagram would help ) and replace the two prong thing you have with the proper sending unit, which is in the link that laybackman posted, and just connect the proper wire to it.

laybackman 03-02-2013 06:47 PM

I think that is your knock sensor. look at the area just above your oil filter

rubinscube 03-02-2013 06:56 PM

Quote:

Originally Posted by gbeltran (Post 15067003)
I think so, well don't know if they went to far as opposed to removing the wrong part. No, you are not missing anything where your arrow is, where the other sensor is now there is supposed to be a T fitting that the computer sensor and the oil pressure sensor screw into. You need to find the wire that goes to the gauge that's dangling around somewhere in the mess of wires (a wiring diagram would help ) and replace the two prong thing you have with the proper sending unit, which is in the link that laybackman posted, and just connect the proper wire to it.

ok. I found this thread with a picture that has a "T" you spoke of, & I do have an electric choke. if this is an example of what it should look like, I think you have solved it; and it looks like I need that darn "T" part.

http://www.jeepforum.com/forum/f57/h...-lost-1302883/

gbeltran 03-02-2013 07:01 PM

Quote:

Originally Posted by laybackman (Post 15067036)
I think that is your knock sensor. look at the area just above your oil filter

The knock sensor on the 4.2 is located on the intake, just in front of the carb.

rubinscube 03-02-2013 07:09 PM

1 Attachment(s)
is this the wire? it was right next to the other plug and has only 1 spade connection.

laybackman 03-02-2013 07:13 PM

Quote:

Originally Posted by gbeltran (Post 15067133)
The knock sensor on the 4.2 is located on the intake, just in front of the carb.

Is it? Jeep had to do it differently didn't they :confused: Most older engines has them in the lower block. If they were too 'sensitive' you added more teflon tape to the threads so it would not 'hear' as well....:shhh:

I stand corrected!

rubinscube 03-02-2013 07:16 PM

Quote:

Originally Posted by laybackman (Post 15067200)
Is it? Jeep had to do it differently didn't they :confused: Most older engines has them in the lower block. If they were too 'sensitive' you added more teflon tape to the threads so it would not 'hear' as well....:shhh:

I stand corrected!

LOL:laugh: the old timer at our jeep dealership here in Colorado said:

"jeeps were put together with what they had on hand at the time it was made".

laybackman 03-02-2013 07:26 PM

Quote:

Originally Posted by rubinscube (Post 15067180)
is this the wire? it was right next to the other plug and has only 1 spade connection.

That is it1 read the link provded earlier Ir aow howw theb'plumbing is in tthe shape of a T to hook up both sending units

laybackman 03-02-2013 07:29 PM

http://www.jeepforum.com/forum/f57/h...-lost-1302883/

post #6


The time now is 10:16 PM.

Powered by vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.