HELP! turns on but wont go? - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 9 Old 11-06-2010, 10:35 AM Thread Starter
xlTravislx
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Tampa
Posts: 562
HELP! turns on but wont go?

Okay so i went outside today to go somewhere and my jeep struggled to turn on.

its done this before but no biggie.

then after i get it on it seemed like its idling at higher than normal rpm (a tad bit more than 1k)

after letting it warm up for 5 mins or so i go to hit the gas (in neutral) and it stalls.

its turning right on no problems, but when i barley put my toe on the gas peddle it vibrates a lot and stalls.

im not much of a mechanic at all but the only thing i could think to cheek is my gas. im a little less than half a tank so i don't know what to cheek next.

help?


-White Jeep Club Member 231-
Replacing random parts on hunches spurred from other vehicles and peoples experiences with them is the safest bet.
xlTravislx is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 Old 11-06-2010, 10:37 AM
TheStigX
Registered User
2002 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2010
Location: South Jersey
Posts: 1,375
I've heard a lot on these forums about a bad battery doing some crazy stuff to a Jeep(or maybe it's just the TJ forum)....Check the terminals and have it load tested or try another battery.

It didn't seem that deep...
TheStigX is offline  
post #3 of 9 Old 11-06-2010, 10:41 AM Thread Starter
xlTravislx
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Tampa
Posts: 562
Quote:
Originally Posted by TheStigX View Post
I've heard a lot on these forums about a bad battery doing some crazy stuff to a Jeep(or maybe it's just the TJ forum)....Check the terminals and have it load tested or try another battery.
actually i just replaced my battery less than a month ago. but ill go cheek to see if everything connected and all that.

-White Jeep Club Member 231-
Replacing random parts on hunches spurred from other vehicles and peoples experiences with them is the safest bet.
xlTravislx is offline  
post #4 of 9 Old 11-06-2010, 11:53 AM
MJMPC
Registered User
1991 YJ Wrangler 
 
Join Date: Nov 2008
Location: Elizabethtown
Posts: 3,064
Quote:
Originally Posted by xlTravislx View Post
Okay so i went outside today to go somewhere and my .

its done this before but no biggie.

then after i get it on it seemed like its idling at higher than normal rpm (a tad bit more than 1k)

after letting it warm up for 5 mins or so i go to hit the gas (in neutral) and it stalls.

its turning right on no problems, but when i barley put my toe on the gas peddle it vibrates a lot and stalls.

im not much of a mechanic at all but the only thing i could think to cheek is my gas. im a little less than half a tank so i don't know what to cheek next.

help?
Can you explain what you mean by "jeep struggled to turn on"

MIKE

http://www.dav.org/

MJM Powder Coating
Elizabethtown Ky.

http://www.cityprofile.com/
MJMPC is offline  
post #5 of 9 Old 11-08-2010, 07:16 AM Thread Starter
xlTravislx
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Tampa
Posts: 562
it didnt turn on, on the first try. probably because it was cold. but my battery and connections, all of that is not a problem. on the 2nd try it started right up.

-White Jeep Club Member 231-
Replacing random parts on hunches spurred from other vehicles and peoples experiences with them is the safest bet.
xlTravislx is offline  
post #6 of 9 Old 11-08-2010, 07:20 AM Thread Starter
xlTravislx
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Tampa
Posts: 562
i went to auto zone and the man sold me a tci or something like that, that controls my idol.

its a small plastic thing the size of a cell phone charger.

idk how this problem happened over night.

instead of opening up the gas it seems to shut it off when i press the peddle.

-White Jeep Club Member 231-
Replacing random parts on hunches spurred from other vehicles and peoples experiences with them is the safest bet.
xlTravislx is offline  
post #7 of 9 Old 11-09-2010, 07:08 AM Thread Starter
xlTravislx
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Tampa
Posts: 562
ahhh!!!

i (with the help of my mechanically smart friends) put on this new part. after letting it warm up for a good 10 mins it ran fine.

i drove a good 20 miles that day after we got it running, no problems. i made plenty of stops and shut it off and it would come right back on.

this morning... same problem, got it on after the 2nd try then rough idol. let it warm for 5 mins, then when i went to barley tap the gas it stalls.

-White Jeep Club Member 231-
Replacing random parts on hunches spurred from other vehicles and peoples experiences with them is the safest bet.
xlTravislx is offline  
post #8 of 9 Old 11-09-2010, 07:48 AM
EABiker
Registered User
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Dec 2004
Location: Frederick, MD
Posts: 1,720
It sounds as if your IAT or coolant sensor may be bad. The IAT measures the incomming air and coolant temperature that the ECM uses to adjust the fuel/air ratio. If the either is bad, it may be telling the ECM that the temp is much higher than it really is, so it mis-adjusts the F/A ratio. It is all good for the most part when the engine is warm You can check the sensor with an ohmeter; it should read around 1.5K -2K ohms at room temp.
EABiker is offline  
post #9 of 9 Old 11-09-2010, 09:39 PM
xl_R3DN3CK_lx
Registered User
2002 TJ Wrangler 
 
Join Date: Oct 2010
Location: Auburn
Posts: 222
try the crank shafter position sensor and the pick-up coil. try replacing them and see if that does the trick. mine used to start up and run fine for a while then randomly shut off when i was driving when i gave it gas but would start right back up as soon as i pulled over and put it in park( very frustrating in traffic and embarrassing). i replaced the pick-up coil and the crank shaft position sensor and it hasnt done it since. that might be your problem

2002 TJ Wrangler
4" skyjacker lift
16" Chrome DC-1 wheels
Mickey Thomson Baja MTZ

My Build Thread - 02' Wrangler

__________
/l , [ ______],
l---l_ -OllllllllO-
()_) ()_)--O-)_)
xl_R3DN3CK_lx is offline  
Reply

Tags
help needed , problem not running , stall issue

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
engine turns over but wont start silverwater TJ Wrangler Technical Forum 6 03-24-2011 09:10 PM
93 2.5 turns over wont start tilemike YJ Wrangler Technical Forum 0 04-11-2010 02:36 PM
Engine turns over wont start. Advice crazycorpsman TJ Wrangler Technical Forum 10 09-23-2009 11:24 AM
4.0 turns over, but wont fire???? suprman4real YJ Wrangler Technical Forum 15 02-07-2009 02:11 PM
jeep turns over but wont start?? Goondock TJ Wrangler Technical Forum 3 10-10-2007 08:01 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome