CJ dash swap VSS problems. NEED HELP!! - JeepForum.com

Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 28 Old 01-10-2013, 08:41 AM Thread Starter
moku
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2010
Location: NC
Posts: 27
CJ dash swap VSS problems. NEED HELP!!

OK, So I put a CJ dash in my '95 YJ with a 4.0L engine. Because I wanted to use the mechanical CJ speedometer, I used a speedometer gear pinion housing assembly from a '91 YJ - which provides a connection for a speedometer cable and a 2 wire VSS connection.

The Jeep 4.0L originally had a 3 wire VSS. Using the information from several Jeep forum postings, I connected the WHT/ORG (pin 47) wire and the BLK/LT BLU (pin 4) wire to the new 2 wire connection.

The Jeep starts and runs fine, but dies almost every time I come to a stop. I assume my VSS is not sending the correct signal to the PCM for the idle speed control.

Does anyone know if I used the wrong 2 wires, or if there's a way to fix this?

Thank you in advance!

moku is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 28 Old 01-10-2013, 08:58 AM
Mark05059
Registered User
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2009
Location: quechee Vermont
Posts: 4,699
http://www.jeepforum.com/forum/f8/4-...iring-1359348/

1998 ZJ 5.2 Auto

1989 Wrangler Black Bone Stock 2.5l 5spd
/l , [____],
|---L--[]lllllll[]-
()_) ()_)==O=)_)
Mark05059 is offline  
post #3 of 28 Old 01-10-2013, 08:58 AM
JeeperDon
Join a 4x4 Club
 
JeeperDon's Avatar
1993 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2005
Location: Albuquerque
Posts: 7,581
You're assuming the '95 ECM uses the same pulse config as a '91. The '95 uses a gnd in, and a +8v I believe from the ECM as power, a signal out (orange). I know the +8 part is not critical as I used a simple IGN supplied +12 when I did my swap. I'd look at a '91 FSM to better understand that year VSS system in detail. Dakota Digital (.com) may be able to help too, maybe their SGI-5 unit (I think thats the speedo one, might be the SGI-8).

'93 YJ, '02 GM 4.3V6, SOA, dual ARB's, 8.8+D30(WarnHubs), 4.88s, 35" BFG KM2s, AX15, NP231+4:1+SYE+2LO, York OBA, Warn M8000.
Web Admin for
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
JeeperDon is offline  
post #4 of 28 Old 01-10-2013, 09:08 AM
Que89YJ
Web Wheeler
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2008
Location: Detroit
Posts: 22,863
It does use the same VSS signal.
This thread:
http://www.jeepforum.com/forum/f12/c...-15-a-1259852/
Que89YJ is offline  
post #5 of 28 Old 01-10-2013, 11:58 AM Thread Starter
moku
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2010
Location: NC
Posts: 27
Thank you for all of the links. I had read most of those previously and I wired mine based on those posts.

However, I still have the problem.

Any ideas?
moku is offline  
post #6 of 28 Old 01-10-2013, 12:20 PM Thread Starter
moku
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2010
Location: NC
Posts: 27
Oh yea, I also checked the codes and I'm not getting a 15 for the VSS. ??

To clarify, I have the signal and ground hooked to the vss/speedo combo. I had read to leave the 8V power off.
moku is offline  
post #7 of 28 Old 01-10-2013, 12:24 PM
Que89YJ
Web Wheeler
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2008
Location: Detroit
Posts: 22,863
How are you checking the codes without the CEL? What codes do you have?
Que89YJ is offline  
post #8 of 28 Old 01-10-2013, 01:54 PM Thread Starter
moku
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2010
Location: NC
Posts: 27
I wired the check engine light to the "emergency drive" light on the CJ cluster. I have a posi-lok cable installed and didn't care whether or not the shift fork was moved or not.

I got the following codes:

12 - I've disconnected the battery a lot to do wiring
33 - I don't have A/C so I assume it's showing that as an open circuit?
55 - end of codes
moku is offline  
post #9 of 28 Old 01-10-2013, 09:11 PM
Why J?
Registered User
 
Why J?'s Avatar
1993 YJ Wrangler 
 
Join Date: Sep 2004
Location: Knoxville Tn
Posts: 3,452
Here is a thread that walks throught using the 2 wire:

http://www.cj-8.com/forum/showthread...-4-0-AW4/page6

But I would think that if you hooked it up in correctly then you would get a CEL.

New Project "Pissed Wife"


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Phase II 5.3L/4L60e then NV3550

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Why J? is offline  
post #10 of 28 Old 01-10-2013, 09:41 PM Thread Starter
moku
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2010
Location: NC
Posts: 27
Awesome, I hadn't seen that sight yet! Thank you. I'll check the wiring tomorrow and see if I have them wired the same. Another forum post mentioned it didn't matter which side the ground was on, and I was a bit curious about it too. I'll post back tomorrow what I find out. Thanks again!
moku is offline  
post #11 of 28 Old 01-11-2013, 07:09 PM Thread Starter
moku
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2010
Location: NC
Posts: 27
I was able to switch the ground and signal wires today, but didn't get a chance to see if it works correctly. I'll report back when I do. Thanks again.
moku is offline  
post #12 of 28 Old 01-11-2013, 07:12 PM
Que89YJ
Web Wheeler
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2008
Location: Detroit
Posts: 22,863
Battery reset it too.

Fault codes:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Mean Max pics of everything:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

How to use Google to search the forum:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

No Start:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Que89YJ is offline  
post #13 of 28 Old 01-11-2013, 07:14 PM Thread Starter
moku
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2010
Location: NC
Posts: 27
OK, I disconnected the battery when I rewired it earlier today and haven't hooked it back up yet.

I don't know how the whole VSS system really is supposed to work, so I'm curious what resetting the battery will do?

Hopefully it works though!
moku is offline  
post #14 of 28 Old 01-11-2013, 07:16 PM
Que89YJ
Web Wheeler
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2008
Location: Detroit
Posts: 22,863
Zeros the cal in the ecu and clears any codes set.

Fault codes:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Mean Max pics of everything:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

How to use Google to search the forum:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

No Start:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Que89YJ is offline  
post #15 of 28 Old 01-11-2013, 07:19 PM Thread Starter
moku
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2010
Location: NC
Posts: 27
What do you mean by "zeros the cal"?

It sounds like you have a good handle on how this works... Which is great!
moku is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome