4x4 not engaging - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 13 Old 02-10-2007, 11:18 PM Thread Starter
Canuck_Guy
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2006
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 34
4x4 not engaging

Any help here is appriciated....

At about -10c my 4x4 will not engage... any temps above this everything works fine. I think this may be a cold weather leak in the vacuum line. I have not touched the vacuum at all and really know nothing about it... Does anyone know of any detailed write ups on how to replace these lines for the 4x4 system or what the remedy may be?

Canuck_Guy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 Old 02-11-2007, 07:10 AM
notmyj
Registered User
1992 YJ Wrangler 
 
Join Date: Sep 2006
Location: Pittsburgh
Posts: 2,459
The best solution is to upgrade to the TJ shafts. That will completely eliminate the the vac disconect in the front axle. www.RingPinion.com have a whole kit for your jeep that includes fromt shafts, u joints, seals, block off plates, etc. e verything you need.

www.pghoffroad.com
My SOA Build
Recovery Gear Basics
My BUDGET York OBA Install
Budget Welding Cart
Carling Contura Switch Panel

If it has tracks, tires or tits, its gonna cause a problem.

"Everytime someone "upgrades" a D35, an angel looses its wings."

"Dizzy" - What SnoopDog would call a Distributor if he was a mechanic. I cringe every time I hear this moronic term

Quote:
Originally Posted by Warren Zevon
Send lawyers, guns and money. The **** has hit the fan...
92, 4.0, AW4, 8.8, D30, 15x10, 37's, SOA etc, etc
92, 2.5, 30, 8.8, 4.88, Locked, Winch, 15x8, 35's, 3.5" (RIP)
notmyj is offline  
post #3 of 13 Old 02-11-2007, 07:36 AM
mighty4banger
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2005
Location: Morrow, OH
Posts: 700
Do a quick check at the vacuum connections on the axle shift motor... With the Jeep running in 2H- pull the rubber boot and feel if there is any vacuum from either hose. Shift to 4H and it should have vacuum from the other side. Could be weak vacuum, or busted diaphram in the shifter motor. $66 at Qtech for the shifter motor... $240 at the dealer

If it is not switching sides when you shift from 2H to 4H the switch in the transfer case could be bad ~$15.

95 YJ 2.5L 5 speed, 4.88's, Aussie Locker D30, 35" Mud Rovers, Herculined tub, TKH rear bumper, Ford 8.8, JB Conv. SYE, Sylvania Silver Stars, T-MAX 9K winch, MORE 1" body lift, Turbo City oil pan skid, Rubicon Express 4" lift...

2012 KK Black all stock.
mighty4banger is offline  
post #4 of 13 Old 02-11-2007, 01:26 PM
mighty4banger
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2005
Location: Morrow, OH
Posts: 700
I just fixed mine... It was the vacuum motor - it was filled with rusty water. Prolly why it was not shifting in cold weather - frozen up !

95 YJ 2.5L 5 speed, 4.88's, Aussie Locker D30, 35" Mud Rovers, Herculined tub, TKH rear bumper, Ford 8.8, JB Conv. SYE, Sylvania Silver Stars, T-MAX 9K winch, MORE 1" body lift, Turbo City oil pan skid, Rubicon Express 4" lift...

2012 KK Black all stock.
mighty4banger is offline  
post #5 of 13 Old 02-12-2007, 10:29 AM Thread Starter
Canuck_Guy
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2006
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 34
do you have a part number for the vac motor u replaced?
Canuck_Guy is offline  
post #6 of 13 Old 02-12-2007, 11:51 AM
mighty4banger
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2005
Location: Morrow, OH
Posts: 700
Look at item #18... p/n 52432 01
http://www.quadratec.com/advisor/jee.../axleYJ30F.php

95 YJ 2.5L 5 speed, 4.88's, Aussie Locker D30, 35" Mud Rovers, Herculined tub, TKH rear bumper, Ford 8.8, JB Conv. SYE, Sylvania Silver Stars, T-MAX 9K winch, MORE 1" body lift, Turbo City oil pan skid, Rubicon Express 4" lift...

2012 KK Black all stock.
mighty4banger is offline  
post #7 of 13 Old 02-14-2007, 03:24 PM
Butthead_74
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2004
Location: IL
Posts: 4
Canuck_Guy,

Just wandering if you replaced the vacuum motor and if that fixed your problem? I am having the same problem. Also, was your 4X4 light not coming on? I was in the snow yesterday and fronts weren't spinning and light wasn't coming on either.
Butthead_74 is offline  
post #8 of 13 Old 02-14-2007, 05:58 PM
jaw41272
Registered User
 
jaw41272's Avatar
1991 YJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2007
Location: Glendale, NY
Posts: 643
4x4 posi-lok $200.00 eliminales the vacuum set up and utilizes a cable pull. Lots more reliable

91 Sahara 4.0l Operation Welcome Home Parade Veh #69
PARADE JEEP MEMBER #1Auto posi-lok equipped, 4" susp. lift
K&N Drop in and loaded with battle scars
www.americaisfull.com
FOR SALE 2005 PT CRUISER CONVERTIBLE
2005 Suzuki DRZ400S For SALE
jaw41272 is offline  
post #9 of 13 Old 02-14-2007, 09:13 PM
72cj5er
Registered User
 
72cj5er's Avatar
1972 CJ5 
 
Join Date: Aug 2004
Location: Hampton,Tn
Posts: 580
Quote:
Originally Posted by notmyj
The best solution is to upgrade to the TJ shafts. That will completely eliminate the the vac disconect in the front axle. www.RingPinion.com have a whole kit for your jeep that includes fromt shafts, u joints, seals, block off plates, etc. e verything you need.

cant find it on their site, do you have a direct link?

72 CJ5 Renegade
86 MJ Pickup W/Tilt bed
94 YJ Wrangler
04 LJ Unlimited Wrangler
never far from a good trail http://scott.arrington-family.us
Growing old is mandatory; growing up is optional!!
72cj5er is offline  
post #10 of 13 Old 02-14-2007, 09:45 PM Thread Starter
Canuck_Guy
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2006
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 34
I have not fixed it yet... I did check the vac lines and I and getting suction in 2wd and 4wd when the jeep is in m garage. It will stay in 4x4 if I engage it when in the garage then go out in the cold and the 4x4 light does come on, even if I turn off the jeep for a few hours while it remains in 4x4 and will not disengage which leads me to believe that the motor is freezing.
Canuck_Guy is offline  
post #11 of 13 Old 02-14-2007, 10:33 PM
MissileTM
Registered User
 
MissileTM's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Redlands California
Posts: 48
buy a posi-lok for about $175 from the offroad toy store. It will fix your problem for sure and also allow you to run in 2wd low and you can also unlock the front when in 4 low for easier turning if you have a locker in the front.
MissileTM is offline  
post #12 of 13 Old 02-15-2007, 12:29 AM
flame0086
Registered User
1991 YJ Wrangler 
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bellingham, WA
Posts: 1,586
Apparently you can just take that motor off, move the collar so that it is always engaged. Then just remove the vacum lines and shift in and out of 4WD with out worring about the shift motor.

100 mpg!! Western Washington Univeristy X-Prize Team http://wwuxprize.blogspot.com/

Support Search and Rescue
Get Lost
flame0086 is offline  
post #13 of 13 Old 12-31-2012, 02:30 PM
nuper
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Oct 2012
Location: bigfork
Posts: 2
had no 4x4, no notification light either. traced the vacuum to the intake manifold, one of my vacuum hoses had cracked and come off its nipple on the top of the manifold. I replaced that short piece of tubing and fixed both problems.
nuper is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
87 YJ 4x4 not engaging khellendros35 YJ Wrangler Technical Forum 0 02-10-2009 03:15 PM
42 RLE not engaging chefdab TJ Wrangler Technical Forum 4 01-26-2009 08:09 PM
engaging 4wd... fphipps YJ Wrangler Technical Forum 6 09-29-2008 04:40 PM
4x4 not engaging EBK YJ Wrangler Technical Forum 6 06-03-2008 02:47 AM
4wd not engaging... z71offroader YJ Wrangler Technical Forum 6 04-11-2006 11:12 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome