2.5l to 4.0l Throttle Body swap problem! No idle and Revs goes straight to Redline! - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 3 Old 08-01-2010, 10:32 AM Thread Starter
JTR2008
Registered User
1994 YJ Wrangler 
 
Join Date: Dec 2009
Location: Columbus, OH
Posts: 17
2.5l to 4.0l Throttle Body swap problem! No idle and Revs goes straight to Redline!

So I just swapped out my 2.5L throttle body and put in a 4.0L throttle body. everything went in smooth and everything is on tight, and I used the original sensors but when i turn the key and start the car, the revs just go straight up and doesn't stop and i shut the engine off right away. I checked the the flap and its staying shut. I'm no mechanic and i don't have a clue why it is doing this. Any help would be great.

JTR2008 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 Old 08-01-2010, 10:41 PM
Que89YJ
Web Wheeler
1989 YJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2008
Location: Detroit
Posts: 24,698
You have a vacuum leak. Check all the vacuum lines.
Que89YJ is online now  
post #3 of 3 Old 09-08-2010, 07:41 AM
YelloJeep
Registered User
1991 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2010
Location: Simpsonville, SC
Posts: 542
Quote:
Originally Posted by JTR2008 View Post
So I just swapped out my 2.5L throttle body and put in a 4.0L throttle body. everything went in smooth and everything is on tight, and I used the original sensors but when i turn the key and start the car, the revs just go straight up and doesn't stop and i shut the engine off right away. I checked the the flap and its staying shut. I'm no mechanic and i don't have a clue why it is doing this. Any help would be great.
Did you get this straightened out? I also just did this swap and when I started it I held my breath waiting for the RPM's to shoot up (I keep hearing people say that is what happens) but it started right up as if I had done nothing. I did notice that it idles around 900-1000RPMs but I can deal with that. I have noticed a pretty good difference in power (not HUGE..). I see alot more of 5th gear and I think maybe I can now turn some 33's without too much strain... Before I was thinking 33's would just be too much but now I think it can handle it.
YelloJeep is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
problem with 4.0 throttle body swap cmarsh TJ Wrangler Technical Forum 5 08-15-2010 05:27 PM
problem with 4.0 throttle body swap cmarsh TJ Wrangler Technical Forum 3 02-02-2010 11:09 AM
Edge Throttle Body Whistle at Idle? TJShadow TJ Wrangler Technical Forum 17 03-25-2009 05:30 PM
Idle issue after 4.0l Throttle body swap wranglerkid95 YJ Wrangler Technical Forum 13 03-16-2009 03:31 PM
Redline at startup - throttle problem jonstine TJ Wrangler Technical Forum 27 01-07-2003 03:59 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome