JeepForum.com

JeepForum.com (http://www.jeepforum.com/forum/)
-   YJ Wrangler Technical Forum (http://www.jeepforum.com/forum/f12/)
-   -   2.5 yj Wont start, Searched forums like Crazy! (http://www.jeepforum.com/forum/f12/2-5-yj-wont-start-searched-forums-like-crazy-1532465/)

spyder1 06-04-2013 08:31 PM

2.5 yj Wont start, Searched forums like Crazy!
 
Hey guys I don't post threads really because I search a lot and usually find my answers. But here's my problem, 94 2.5l will crank but won't start. I have spark, fuel, and compression ( one cylinder is 100psi the rest are 140psi) and the motor won't start. I did the ECU check, and I hear the fuel pump and CEL comes on when I turn the key. Fuses and relays all seem good. When I crank I hear a loud air puffs coming from my exhaust manifold downpipe connection that I never heard before. But otherwise then that is it possible that my ECU is still bad even though the fuel pump and CEL still works?

goinggonzo92 06-04-2013 08:38 PM

I had the same issue on my 92 jeep wrangler yj and checked a fuse in the fuse box by my battery marked (Fuel System ECU). I pulled it out and noticed it had a lot of corrosion on the fuse terminal, cleaned it up real good, plugged it back in and it started right up. Hope this little information helps as wouldnt hurt to check and it wouldnt cost you a penny unless you buy a new one. Good luck

idaholtby 06-04-2013 09:05 PM

Quote:

Originally Posted by spyder1 (Post 15520465)
Hey guys I don't post threads really because I search a lot and usually find my answers. But here's my problem, 94 2.5l will crank but won't start. I have spark, fuel, and compression ( one cylinder is 100psi the rest are 140psi) and the motor won't start. I did the ECU check, and I hear the fuel pump and CEL comes on when I turn the key. Fuses and relays all seem good. When I crank I hear a loud air puffs coming from my exhaust manifold downpipe connection that I never heard before. But otherwise then that is it possible that my ECU is still bad even though the fuel pump and CEL still works?

My experience has always meant that an "Air Puff" is usually indicative of the timing being way off. Verify your timing. Does the rotor point to the #1 cylinder on the compression stroke at TDC? Have you done any work related to the distributer recently before this issue arose?

Que89YJ 06-05-2013 07:40 AM

The other thread you mentioned is probably dealing with a bad ecu since he doesnt have the CEL. Your problem is definitely different and I really didnt want to confuce you on the thread with some of the checks he needs to do.

You have good compression so the timing has to be on. You hear the fuel pump come on but that doesnt mean you are getting correct fuel to the rail. Always check your fault codes:
http://www.jeepforum.com/forum/f12/h...codes-1257145/

Depress the schrader on the fuel rail and see if you have fuel coming out of the rail. If you do the try a shot of starter fuid directly into the throttlebody and see if it cranks. I would also consider doing the fuel pressure test. You can borrow the pressure guage from any of the big parts stores with a fully refunable deposit. 31 psi at idle and 39 psi when it runs.

The last possibility is the spark is occuring at the wrong time or is weak. Is the spark blue color? Did you check it and make sure it is at a good repitition? There is a possibility that the pickup sensor in the distributor is bad and if that is the case you can get one and replace it or with the entire distributor. The later is the best choise IMO. It is $about $25.00 more and work every penny of it.

spyder1 06-05-2013 07:07 PM

Thanks guys for the help... it was my distributor timing...! Adjusted and started right up.! Thanks, you guys rock!


The time now is 01:23 PM.

Powered by vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.