1993 4.0 Automatic Starting Issues - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 2 Old 02-07-2009, 06:17 PM Thread Starter
Zavaslacker
Registered User
1993 YJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2009
Location: Sault Ste. Marie
Posts: 2
1993 4.0 Automatic Starting Issues

As the title states, I've got a 1993 Wrangler 4.0 Automatic that is having starting problems. I did a search already on the forum to see if someone has had a similar problem, and came up with a few possible fixes, but I figured check and see what you all have to say before I throw money at it.

Symptoms:
Cranking with no start, the occasional stutter. Smells like engine is flooding.

Checked:
Spark - Tested by pulling plugs and placing on block, all three tested spark, Plugs apprer to be in good shape

Fuel - Did not have a meter, but pushed in valve and got a strong shot on several occasions. Can hear the pump priming when key is turned on.

Fuses - Visual inspection, none blown

Engine Codes - Codes 12,33,55 none of which I believe have a relation to the starting of the Jeep.

Coolant / Oil - No Cross contamination

Tried:
Starting fluid - Sprayed into manifold,no stutter or different response from when no fluid was used

Replaced Cap,Wires,rotor, and plugs(5/6) could not reach the back one till I get my other tools tomorrow. The cap and rotor had minimal corrosion on them, but replace anyways


Going to Try:
Sensor on Distrib. - Try to replace sensor on distrib tomorrow, dont believe to be problem though because I can see spark

Waiting Game - See if a change in weather will help her to start up tomorrow.


She started and ran great yesterday with no symptoms, today I got no start as described. Only difference was it was very wet and muggy here today. I cant think of any other tests to try other than a compression test, which I can get the tool tomorrow to try. Any help here would be much appreciated

Zavaslacker is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 Old 02-07-2009, 06:57 PM
shaggyjim
Cautiously Optimistic!
 
shaggyjim's Avatar
1992 YJ Wrangler 
 
Join Date: Nov 2008
Location: Grand Junction
Posts: 1,127
Its a longshot but I would test my ignition coil, it might be getting weak. I would also jumper out the neutral safety switch on the transmission and see if that helps.

Jim...

"That's more fun than watching a hippie get mauled by a bear!"
shaggyjim is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
1993 yj 4.0 ho automatic problem Perturabo YJ Wrangler Technical Forum 3 03-19-2009 12:38 AM
1993 Jeep Yj Not Starting. 23bubba YJ Wrangler Technical Forum 7 02-07-2008 08:34 PM
1993 YJ Radio Issues jkev51880 YJ Wrangler Technical Forum 1 01-30-2008 07:20 PM
1993 2.5 4 Cyl Starting Problem OldSchoolRodz YJ Wrangler Technical Forum 10 10-04-2007 01:14 PM
1993 w/ rebuilt AX-15 (hydraulic issues) PhatJeeps YJ Wrangler Technical Forum 2 02-01-2007 08:12 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome