NEED HELP! Jeep cuts off, I'm stuck in traffic! - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 Old 10-19-2010, 09:36 PM Thread Starter
szalayfilm
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: Baton Rouge
Posts: 1
NEED HELP! Jeep cuts off, I'm stuck in traffic!

I have a '94 Cherokee Sport 4.0L that will cut off while driving and won't restart. I've read through a thousand similar cases, but haven't seen anything explained exactly this way. When the issue first started, I could immediately pop it in neutral, and restart it. The problem was very intermittent. Over the course of 4-5 months, the problem worsened to the point that it took a few minutes to restart, to it may take up to 1-3 hrs before it would restart. It doesn't matter if you're driving, stopped, or even stopped with the car in neutral and the gas pedal slightly pressed running 2-3k RPMs (don't ask why I thought that would help, I was desperate). If I'm stopped, I can hear and tell that the engine stalls. If I'm driving, there are times that the only way I new it had stalled was because I had lost power steering. I replaced the fuel filter, but that didn't solve the issue. Eventually I gave up and let the car sit for 9+ months. Now I'm determined to fix the problem. I charged up the battery, started it up, put it in drive, and drove it about 60ft before it stalled and wouldn't restart. I waited about 20 minutes and it wouldn't restart. 3 hours later, I tried again and it started up, I revved the engine a bit, let it sit around 2k RPMs for a few seconds, and it stayed running for 10 minutes before I turned it off. My research makes me lean towards thinking it is the Crank Position Sensor. I'm not against taking it to a shop, but I just want to make sure I test everything I can before it comes to that. I know your time is valuable and I am VERY THANKFUL to all who have spent a few minutes of their time reading and giving advice!

best regards,
Jim

Extra notes/issues that may help:
- Like many Jeeps, mine has overheating issues. I removed the thermostat, which has helped. I only do in-town driving, so overheating is never a worry.
- In 2004 I had Neutral Safety Switch issues. I could do the shifter shuffle and that would help, or putting it in neutral. Eventually I stuck a paperclip in the NSS plug so it would start in any gear. I of course only try to start it in park or neutral. Haven't had any issues with this in since the embarrassingly effective paperclip fix (that I know of).

szalayfilm is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 10-19-2010, 09:40 PM
tangofox007
Web Wheeler
 
Join Date: May 2005
Location: GA
Posts: 5,911
Quote:
Originally Posted by szalayfilm View Post
My research makes me lean towards thinking it is the Crank Position Sensor.
That's a great way to lean. You might also try resetting the CPS connector. A poor connection there can cause the symptoms you report.
tangofox007 is offline  
post #3 of 4 Old 10-20-2010, 07:40 AM
dukie564
Web Wheeler
 
dukie564's Avatar
1995 XJ Cherokee 
 
Join Date: Jun 2008
Location: Aberdeen
Posts: 2,832
absolutely. CPS is #1 cause of your problem, and very common. Replace it.

1995 XJ Cherokee Sport
4.5" Homebrew Lift, 4.0L HO I-6, AX-15, NP231, D30(Open)/C8.25(Locked)
33x12.5 Mickey Thompson Baja MTZ Tires, 309,000 mi and runnin' strong
http://www.jeepforum.com/forum/f22/p...rt-xj-1297118/
dukie564 is offline  
post #4 of 4 Old 10-20-2010, 10:12 AM
tjwalker
It's the crank sensor!
 
tjwalker's Avatar
1999 XJ Cherokee 
 
Join Date: Nov 2007
Location: Central Minnesota
Posts: 8,752
Garage
Yes, the crank position sensor is a very common failure on the Jeep 4.0. And thermal (heat related) failure is a common way for them to fail.

Because it is failing only when hot, testing it when engine is cold might not yield good data. I'd probably replace it. I buy these sensors directly from Jeep as there are many reports of hit and miss (poor) results with certain aftermarket sensors.

And the other item on your 4.0 that can suffer thermal failure is the ignition coil. But they fail far less than the crank sensor.

Good luck and let us know what you find!

99 Cherokee, 4.0 AW4, NP242
Past Jeeps: 49 Willys, 81 Scrambler, 88 Comanche
Without "data", all you have is an opinion!
tjwalker is offline  
Reply

Tags
crank position sensor , stall issue , starting problem

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
Jeep cuts out while driving swank1 XJ Cherokee Technical Forum 7 12-15-2009 05:30 PM
Jeep Cuts Out When Cornering SmittysXJ XJ Cherokee Technical Forum 9 11-05-2006 02:44 PM
jeep cuts out/stalls-not coil 92limited XJ Cherokee Technical Forum 4 03-28-2005 10:52 AM
Jeep cuts out then idles high schwim XJ Cherokee Technical Forum 4 01-15-2005 02:23 AM
Jeep cuts off when making right turns cjwu40 XJ Cherokee Technical Forum 20 10-21-2004 01:40 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome